Как да използвате фацелия като зелен оборски тор и какви са неговите предимства?

Съдържание

Отдавна е известно, че повечето растения са многофункционални. Но едва ли някой би се сетил да използва външно привлекателната фацелия като зелен оборски тор за обогатяване на почвата с полезни вещества. Независимо от това, това растение, способно да украси всеки домашен парцел в процеса на своя цъфтеж, може да бъде полезно и за тази цел. За да разберете пълната валидност на тази идея, трябва да разберете какво сидератиколко полезна е фацелията в тази роля и как да я използваме за наторяване на земята.

Фацелия по нивите като зелен оборски тор

Как фацелията допринася за добра реколта?

Учените забелязали, че изтощената земя поради интензивна употреба е способна да възстанови плодородието във времето, ако не бъде засадена в продължение на няколко години. Това се улеснява от различни природни фактори, включително зелен оборски тор - всички видове самозасяващи се растения, които внасят хранителни вещества в почвата.

Много растения принадлежат например към сидерати горчица, ръж, овес, детелина, лупин други. Но използването им в това качество не е ефективно във всеки случай, тъй като киселинността на почвата, която се е променила след тях, може да не е подходяща за засадени култури. Фацелия е универсална в това отношение, поради факта, че повечето от растенията, отглеждани в нашия район, не са "свързани" с нея.

Освен положителния ефект върху киселинността, фацелията има и други важни предимства за увеличаване на добивите.

  1. Разложената му зелена маса е прекрасен органичен тор, който е сравнима по функционалност с оборски тор.
  2. Докато расте, кореновата му система разхлабва почвата на дълбочина 20 см, което я прави дишаща.
  3. Към цветята му се стичат различни ентомофаги - насекоми, които се хранят с градински вредители, като листна личинка, листни въшки, молец и т.н.
  4. Фунгицидите, които отделя, защитават култивираните растения от болести (гниене, късен блясък и други), а също така предотвратяват размножаването на жични червеи, нематоди и други паразити.
  5. Близостта до фацелия има пагубен ефект върху някои плевели, поради което те постепенно изчезват от личния заговор.

За много култивирани растения близостта до фацелията е много полезна. И така, растейки до боба, фацелията насърчава свързването на азотните молекули във въздуха, обогатявайки почвата с нитрати. Друго свойство, което е полезно за съседните растения, е способността му да задържа влагата в земята. Благодарение на медоносните си качества, цъфтящата фацелия привлича насекоми, участващи в опрашването на култури, отглеждани на обекта.

Съвети
Не си струва да засаждате растения, принадлежащи към едно и също семейство след фацелията, тъй като съставът на почвата ще бъде неподходящ, а вредители, общи за това семейство, могат да останат в земята.

Семена от фицелия за отглеждане като зелен оборски торФацелия в леглата, като зелен оборски тор

Кога е по-добре да сеете фацелия като зелен тор?

Има много начини да използвате фацелия за подобряване на добивите. Всичко зависи от това какви резултати искате да постигнете. Ако трябва да увеличите плодородието на почвата в определен район, тогава за това този зелен тор се засява няколко пъти на сезон. Тъй като фацелията е устойчива на замръзване, тя може да бъде засета дори в началото на пролетта.

Поради факта, че семената му са много малки, по-добре е да ги смесите равномерно със сух пясък за по-равномерно разпределение в подготвената почва. За сто квадратни метра ще са достатъчни около 200 г посадъчен материал, който е най-добре се засява насипно, запечатан на дълбочина 2-3 см с помощта на рейка.Ако в почвата няма достатъчно влага, тогава е препоръчително да поливате засадената площ.

След около 1,5 месеца фацелията започва да цъфти и това е най-подходящото време за косене. Получената биомаса се смесва със земята, като се копае мястото, но преди това е препоръчително поливането на нарязаната трева със специално съединение, което подобрява процеса на разлагане.

Изравнявайки изкопаната площ, можете да започнете да добавяте следващата партида семена към почвата. И когато се появят издънки и растението достигне фазата на цъфтеж, всички горепосочени процедури трябва да се повторят отново. Така до късна есен ще бъде възможно да завършите 3-4 сеитбообращения, а до пролетта на следващата година почвата във вашата градина ще бъде доста подходяща за отглеждане на зеленчуци и други полезни култури.

Разсад на фацелия, като сидерата

Съвети
Ако фацелията не бъде окосена навреме, тогава нейните стъбла могат да станат грапави, което ще забави процеса на разлагане и това ще допринесе за развитието на вредни микроорганизми в полугнилата биомаса. Освен това земята ще бъде пренаситена с нитрати, а култивираните растения ще "изгорят".

Можете също така да сеете фацелия веднага след прибиране на реколтата, за да възстановите хранителните вещества в почвата. Ако не я косите за зимата, тогава земята няма да замръзне, но през пролетта ще бъде рохкава и в нея ще остане много влага.

Засаждане на разсад в гъсталаци на фацелия

Друг начин за използване на фацелия за добри добиви е да засадите разсад в неговите гъсталаци. За целта се правят дупки точно в тревата, в която се поставят разсадът. Това ще ги предпази от излагане на слънчева светлина и вятър и почвата от изсушаване. При кореноплодите фацелията се засажда най-добре между редовете.

Растящ с тях едновременно, той:

  • ще натори почвата и ще спести влага в нея;
  • ще осигури по-добър достъп на въздуха до корените;
  • защита на растението от болести и паразити;
  • няма да позволи на плевелите да растат.

Като разгледаме горните факти, можем да стигнем до извода, че фацелията е универсален и незаменим зелен тор. Особено, когато вземете предвид, че това растение е напълно непретенциозно и расте дори в глинести, пясъчни и каменисти почви. С негова помощ дори и най-бедната почва може да бъде плодородна. И използвайки зимни култури от фацелия, можете да защитите земята от вятърна и дъждовна ерозия, както и от замръзване.

Реколта в резултат на фацелия като зелен оборски тор
Невъзможно е да се надцени способността на това растение да разхлаби почвата, да я снабди с минерални и органични вещества и да задържа влагата в нея. Фитосанитарните свойства на фацелията го правят още по-привлекателен за градинарите, които се борят с разрушаващите културите микроорганизми и насекоми. И ако добавите към тези предимства на фацелията, нейната способност да привлича опрашители към плантацията в процеса на нейния цъфтеж, можем с увереност да кажем, че ще бъде възможно да се възползвате от нея почти през цялата година.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци