Ползите от горчицата като сидерат

Съдържание

Използване на горчица като сидерат

Характеристики на отглеждането на горчицата като сидерат

Сред всички видове органични торове именно зелените играят важна роля, тъй като позволяват на почвата да почива, задържат достатъчно количество влага за последваща култура и в същото време подобряват фитосанитарното състояние на почвата. Горчицата като сидерат привлича градинарите поради голямата си вегетативна маса, непретенциозността на растението и фитосанитарните качества.

Отглеждане на горчица като сидерат
Ползите от горчичния тор

За последващо вграждане обикновено се избират растения с кратък вегетационен период, които имат време да развият добра надземна маса и дълбоко проникваща коренова система. Често се приготвят тревни смеси от бобови растения (жито, грах) и горчица. В чистия си вид последният има следните характеристики:

  • Този едногодишен член на семейство Кръстоцветни има способността да превръща фосфати в лесно достъпни съединения и да предотвратява изтичането на азот от почвата. Освен това хранителните вещества, които растението изразходва за растеж и развитие, се прехвърлят вътре в него в органични бързо асимилирани съединения и се връщат обратно заедно с голяма биомаса.
  • Като култура горчицата е доста непретенциозно растение. Спокойно се отнася както към леко киселата, така и към леко алкалната среда на почвения разтвор, лесно понася ниски положителни температури. Така че, той покълва вече при 3 ° C над нулата, което позволява да се засява за торене дори през пролетта един месец преди засаждането на основната култура.
  • Поради ранното начало на вегетационния период, горчицата като сидерат много добре почиства района от плевели, защото успява да се развие преди масовото им покълване и допълнително ги потиска.
  • Секрециите на растението плашат телените червеи, смолите и граховия молец. В допълнение, свързването на желязо в почвата помага да се намали рискът от заболяване при късна болест в нощните сенници. Също така, след горчицата се забелязват по-малко щети на картофените клубени с краста.
  • Кръстоносната коренова система много добре структурира почвата, защото прониква на дълбочина 3 m и тази култура много ясно демонстрира това, което е ценно на уплътнени почви. Засадените след него растения са снабдени с необходимото количество кислород и влага. В същото време разхлабването на почвата допринася за по-доброто усвояване на дъждовната вода.

ГорчицаСарепта горчицаgochitsa_zheltaya

Сравнителна оценка на синапените видове

От синапените видове бял (или жълт) и сив (Sarepta) се използват за зелен оборски тор. Те принадлежат към различни родове от едно и също семейство и се различават по следните характеристики:

  1. Бялата горчица понася по-лошо киселите и замърсени почви. В противен случай ниското ниво на плодовитост не му пречи да образува нормално развита вегетативна маса. Той е по-малко устойчив на суша и следователно по-взискателен към влагата на субстрата.
  2. Растенията от сорта Сарепта имат по-висока и разклонена надземна маса, което е толкова важно при използването на културата като зелен оборски тор, но връзката й с температурния режим не улеснява широкото придвижване към северните райони, което не може да се каже за първия.
  3. Жълтата горчица е по-студоустойчива. Семената му покълват дори при + 1 ° С, докато сиво-сивото изисква средно + 3 ° С. Също така, разсадът от първия тип е в състояние да понася краткотрайни спадове на температурата до -6 ° C, а вторият - само 3 ° C под нулата.
  4. Семената на бялата горчица са по-големи и по-тежки от Sarepta, следователно, нейното тегло на семе е по-голямо.

Засяване на горчица като сидерата

Кога да сеем горчица като сидерат

Като органичен тор горчицата е по-висока по стойност дори оборски тор, тъй като не изисква толкова голяма инвестиция на време, пари и труд. В допълнение, зелената маса се обработва от микроорганизми много по-бързо от всички останали растителни остатъци. Друго предимство пред оборския тор е, че вторият се прилага изключително през есента преди зимата, а зеленият тор се използва перфектно за пролетната сеитба.

По кое време е най-добре да сеете тази култура зависи от местния климат и условията на конкретна година. Възможна е есенна сеитба след прибиране на реколтата. В този случай е необходимо да се вземе предвид, че часовете през деня през този период са много по-малко, отколкото през пролетта, което означава, че растенията ще изразходват по-малко енергия за образуването на разклонена маса, т.е. при нормални семепроизводства няма да се получи същото количество зелен тор. Следователно консумацията на семена се увеличава с 1,5 пъти.

Пролетната сеитба работи добре в условия на достатъчно влага, в противен случай основната култура може да няма достатъчно естествен запас от влага. Ако почвата на вашия сайт е лоша, по-добре е да отглеждате горчица като сидерат поне два пъти (през есента и пролетта). В началото на сезона на летните вили се засява веднага след началото на физиологичната зрялост на почвата. Това обикновено съответства на първата половина на април. Косенето на надземната маса се извършва приблизително 5 седмици след покълването, сигналът е началото на цъфтежа (когато се отворят 30% от цветята), но това може да стане по-рано, ако датата на засаждане на основната култура е преждевременна. Полученият тор трябва да бъде вграден в почвата и за да се стимулира гниенето, се препоръчва да се полива с предварително специализиран разтвор, който повишава микробиологичната активност или амониев нитрат.

Правила за отглеждане на горчица като сидерат

Процедурата за отглеждане на горчица за торене

Растенията от семейство Кръстоцветни се отличават с дребни семена, което означава, че за приятелски разсад са необходими изравнена повърхност на почвата и добър контакт между семената и почвата. За да се гарантира това, е необходимо да се копае площта наесен и след сеитбата да се извърши опаковане. Като изключителен вариант можете да разпръснете семената, опитайте се да ги задълбочите малко с рейка и да ги поръсите със слой мулч.

Дълбочината на засаждане на семената не трябва да бъде твърде дълбока, защото кълновете ще отнемат много време и енергия, за да излязат на повърхността. Средно сеитбата се извършва на 0,8 см, но тази стойност може да се регулира в една или друга посока, в зависимост от конкретните условия. Например, на песъчливи почви се допуска увеличаване на дълбочината поради бързото им изсушаване, а на уплътнени почви, напротив, е по-добре да се сее по-близо до повърхността.

Нормата на потребление на семената през пролетта е до 4 g / m2, разсадът обикновено се появява на 4-ия ден, а началото на цъфтежа пада приблизително на 40-50 дни, в зависимост от условията. Най-добре е да косите с нарязване и включване с култиватор. Трябва да се има предвид, че фазите на тази култура протичат успоредно, т.е. докато горните пъпки цъфтят, отдолу вече се образуват шушулки. Затова е невъзможно да се забави прибирането на реколтата, тъй като всяко растение изразходва голям брой хранителни вещества при полагане на плодове. Освен това, ако някои от семената имат време да узреят, те със сигурност ще покълнат в най-неподходящия момент.

Отглеждането на горчица за зелен тор ви позволява да обогатите почвата за кратко време с голям брой лесно достъпни хранителни вещества и да увеличите общото плодородие на почвата. Но трябва да се има предвид, че има ограничение при използването му, а именно, не се препоръчва да сеят тази култура след или преди зеле, защото Растенията от едно и също семейство споделят вредители и болести.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци