Топ 25 краставици на открито и оранжерии през 2019 г.

Съдържание

Разнообразието от сортове краставици предизвиква объркване и нерешителност: кой сорт да изберете, когато всички производители обещаят лесна грижа и обилна реколта? Трудно е да не се загубиш в постиженията на животновъдите. За да направите избор без много колебание, трябва да разчитате на характеристиките на отглеждане: оранжерия или открита земя, климатични условия, желаните вкусови характеристики и предназначението на плодовете. Опитните градинари, базирани на дългогодишен опит, вече са направили изводи и са подбрали редица сортове за засаждане през 2019 година.

краставици на масата

За открита земя

Кои сортове са най-подходящи за употреба на открито? Сред свойствата трябва да са устойчивост на ниски температури, влажност, суша и други метеорологични условия. Изборът на сорт за открит терен директно зависи от характеристиките на региона. Не всички краставици за южната и средната зона ще се вкоренят и ще дадат плодове в Сибир и Урал и обратно.

Краставици

За отглеждане в градината са за предпочитане проби от храсти, които не се нуждаят от жартиера до пътеките, образуват буйни храсти. Обикновено семената на храстовите видове се засаждат директно в земята.

Кои краставици се адаптират най-добре към тежките условия на открито:

 1. Земеделски производител - къснозреещ сорт, а реколтата ще трябва да изчака до 50-60 дни. Много силна краставица с висок добив - до 14 кг от 1 м2... Целта на плода е универсална.
 2. Алигатор - растение с казващо име, сорт с удължени тъмнозелени плодове (до 35-40 см). Високодобивен хибрид - до 16 кг на 1 м2.
 3. Фонтанел - храст в средния сезон със стабилен добив. Може да се отглежда и в оранжерия, в този случай плододаването се увеличава - до 25 кг от 1 м2.
 4. Туршия - къснозрееща средно голяма краставица. Предназначение - за консервиране.
 5. Алтайски - оптималното разнообразие от краставици за Сибир. Ранен узрял храст, който е много необходим за региони с ранно пристигане на есенните студове. Храста е студоустойчив, със стабилен добив. Маринованите плодове растат до 12 см дължина.

Краставици фонтанел

Опрашва се с пчели

Опрашените от пчелите сортове имат най-добри вкусови характеристики. Никой партенокарпик не може да се сравни в сочността на пулпата с онези плодове, които са узрели в резултат на опрашване от насекоми. И най-подходящите условия за работа на пчелите са откритите легла.

Рейтинг на най-вкусните и продуктивни краставици, опрашвани от пчела:

 1. Домашен любимец F1 - ранен узрял хибрид. Може би най-добрият пример за осоляване. Тънка кожа и плътна плът, висок добив ви позволяват да правите най-вкусните туршии в бъчви.
 2. Хибрид Kumanyok F1 - опция за начинаещи. Идеален за употреба на открито, издържа на дъждовни условия. Налице е частична партенокарпичност, която компенсира липсата на опрашване. Универсални плодове до 12 cm.
 3. Брауни F1 - краставица, опрашена от пчелите в средния сезон. От 1 m2 на сайта се събират до 11 кг плодове - това е добър показател. Различава се в активно и дългосрочно плододаване. Сочни, хрупкави салатни краставици до 9-10 cm.

Оранжерийни сортове

Оранжерията е подходящ вариант за отглеждане на краставици в сурови климатични условия. Дизайнът влияе върху избора на сорта. Повечето сортове са подходящи за оранжерии от поликарбонат, а за филмови сортове е по-добре да изберете студоустойчиви.

Топ 25 сортове краставици на открито и оранжерия през 2019 г.

Кои сортове и хибриди са се доказали добре в отглеждането на парници:

 1. Феникс - опрашен от насекоми храст, стандартни плодове - до 12-14 см, универсален. Среден добив - до 6 кг на храст.
 2. Краставици от лилипут изключително устойчив на суша. Една от най-популярните корнишони.
 3. Парижки корнишон - късно узряване, високоплодни. От 1 m2 се берат до 30 или повече килограма плодове - това са рекордни цифри.
 4. Зозуля - чудесен вариант за начинаещ градинар. Бушът расте не се сгъсти, образуването практически не се изисква. В същото време добивът на Зозули е един от най-високите - до 30 кг от 1 м2.

Кош с краставици

Хибриди

Най-добрият вариант за оранжерия са партенокарпичните хибридни краставици. Техните предимства: не се изисква опрашване на насекоми или по-скоро изобщо не се изисква опрашване. На такива храсти се формират женски цветя, яйчниците се формират сами. Бичът на хибридните краставици е слабо развит, те не се нуждаят от често прищипване. Но удебеляването на насажденията е противопоказано за оранжерийните краставици: растенията трябва да получават достатъчно светлина, за да могат плодовете да узреят в големи количества.

Други предимства на хибридите включват устойчивост на болести. Такива плодове не са горчиви поради липсата на мъжки цветя на храста. Хибридите са обозначени F1 и са лесни за идентифициране от широк избор от семена.

Семена от краставици

Най-добрите хибридни сортове краставици за оранжерии:

 1. Херман F1. Ранни, високопродуктивни краставици тип корнишони. От едно растение в оранжерията се получават до 9 кг плодове. Тип букет, до 7-8 плода се формират в един букет. Краставиците са универсални, без горчивина. Хибридът е устойчив на вирусни и гъбични заболявания. Малко количество малки семена не влияят по никакъв начин на вкуса.
 2. Маша F1. Супер ранен сорт, плододаването започва от 37-ия ден. От един храст се вземат много продуктивни партенокарпични, 10 или повече килограма краставици. Дължина на плодовете не повече от 11 см. Предназначение - салата и за кисели краставички.
 3. Кураж F1. Популярни оранжерийни краставици. Добивът е добър - до 8 кг на храст. Среден сезон - 45-50 дни. Плодовете са едри, до 15 см, с тънка кожа и хрупкава плът. Добър за раничка рано. Идеален за салати.
 4. Директор F1. Друг претендент за отглеждане в парникови условия. Ранен узрял вид с дълъг период на плододаване, краставици тип корнишони, размер - до 9-10 см. Вкусовите качества са отлични, кашата е сочна, сладка, без горчивина. Сортът има допълнителни предимства - толерантност към сянка и устойчивост на брашнеста мана.
 5. Goosebump F1. Един от най-успешните експерименти на компанията Gavrish. Средно голям храст е оптимален за малки оранжерии. Ранно узряване, високодобивен. Както при повечето хибриди, няма горчивина. Плодовете са многостранни, запазват представянето си за дълго време.

Съвети! Най-продуктивните сортове са най-често късно узряване. За да отглеждате реколта в индустриален мащаб, по-добре е да изчакате две допълнителни седмици за прибирането на реколтата, но след това да събирате зелените и да зарадвате семейството и клиентите с техния брой.

Универсални сортове

Самоопрашващите се краставици са растения с бисексуални цветя. Насекомите не са необходими, за да се извърши опрашването, но все пак е необходима външна намеса. Може да бъде опрашване на вятър или ръка. Самоопрашващите се краставици дават плод еднакво добре в оранжерията и в градината.

Най-добрите самоопрашващи се сортове с описание:

 1. Будка - силен храст със среден, но стабилен добив от 3,5 кг на храст. Ранно узряващи видове - плодовете узряват за 40 дни.
 2. Кони - лидер сред самоопрашващите се краставици по отношение на добива - от 9 кг на храст. Къснозреещ сорт - реколтата узрява до 50-ия ден. Краставиците са малки, дълги 10 см.
 3. Берендей - средни краставици до 15 см, добре съхранявани, вкусна опция за мариноване.
 4. Герда - сорт с висока устойчивост на гъбични заболявания. Среден добив - до 3,5 кг на храст.
 5. Буратино - средносезонен храст със стабилен добив от 3,5 кг на храст. Плодове до 8-9 cm.

Съвети! Предимството на сортовете пред хибридите е възможността събирайте семена от отгледани краставици за годишно засаждане. При хибридите не се образуват семена за засаждане.

Разсад в саксии

Още няколко съвета за градинари

От засяването на семена до плодове, трябва да инвестирате цялата грижа и внимание в засаждането. Ще бъде по-лесно да отгледате прилична реколта на всяка краставица, ако започнете с правилния избор на посадъчен материал:

 1. Първи съвет: по-добре е да купувате млади сортове.По-старите екземпляри са по-податливи на болести. Селекцията се насочва към пълна устойчивост на краставиците срещу брашнеста мана, антракноза и други нещастия.
 2. Второ правило: ако вземете хибрид, дайте предпочитание на официалния производител. Такива семена от краставици са по-скъпи, но обработката им увеличава вероятността от покълване до 100%. Фалшифицираните семена могат да бъдат замърсени или ще се окаже, че е различен сорт от декларирания.
 3. Трето, но не на последно място: когато засаждате различни сортове заедно, партенокарпиците и опрашващите сортове не могат да бъдат избрани за съседи. В първия, качеството на плодовете може да се влоши поради цветен прашец.

Изборът на краставица за сайт е прост въпрос. Намирането на високопродуктивен, здрав щам с отличен вкус е по-сложна задача. Ако сте направили грешка, не трябва да се разстройвате много. Краставицата е годишна култура, така че всяка година ви позволява да експериментирате с насаждения.

Коментари към статията
Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци