Характеристики на отглеждането на ароматен пъпеш в оранжерия

Съдържание


Ароматният аромат и сочната сладост на зрелия пъпеш са уникални и неповторими - плодовете се изсипват под горещото слънчево греене на юг. Отглеждането на пъпешите в оранжерия е възможно при студен климат, ако са изпълнени условията. Агротехниката на пъпешите и кратуните не е по-трудна от грижата за краставици и домати. Ако следвате някои правила, реколтата от сладък десерт на вашата маса е гарантирана.

Зряла пъпеш

Избор на сортове

При отглеждането на пъпеши и кратуни е необходимо внимателно да се подбират семената на сорт, подходящ за отглеждане в неотопляема оранжерия от поликарбонат. Необходимо е да се вземат предвид теглото на плодовете, периодът на узряване, устойчивостта на сорта към болести, които се развиват в парникови условия.

В тесните условия на оранжерията е рационално да се използва вертикалното пространство, където развитието на плодовете ще се случи в "суспендирано" състояние. Следователно, за да предотвратите откъсването на миглите от тежестта на заливащите яйчници, изберете сортове с малки плодове - с тегло до 2-3 кг.

Обърнете внимание на времето на узряване, като се има предвид продължителността на периода без замръзване. На Урал е 80, максимум 90 дни. В Сибир топлия период е още по-малък - територията на региона е огромна.

Пролетните студове са особено опасни за растенията. За да не разрушите ентусиазма на начинаещ производител на пъпеши с неуспех, не можете да бързате да засаждате разсад от пъпеши преди крайния срок - попитайте за прогнозата за времето във вашия район. В същото време засаждането на обрасли разсад се влияе от изоставане в развитието - при нови условия, различни от закрити, големите кълнове ще трябва да се аклиматизират по-дълго. Ето защо в Сибир и Урал е важно точно да се изчисли времето за засаждане на семена за разсад или директно в почвата на оранжерията.

Като се вземе предвид защитното покритие на оранжерията, изработена от поликарбонат, периодът на нагряване се удължава с 5 дни. Рано узряващите сортове от поникване до зрялост се изсипват и узряват за 60-70 дни, средното узряване ще отнеме повече - 80-100 дни. Направете просто изчисление, за да изберете сорт чрез време на зреене (от покълване до прибиране на реколтата). Опитните производители на пъпеши съветват да сеят разсад от 10 до 25 април.

Пъпеши

Сортове пъпеш

За гарантирана реколта съветваме начинаещ производител на пъпеши да обърне внимание на сорта Колхозница, тестван от времето и климата на Сибир и Урал. Той е в средата на узряване, вегетационният период е 95 дни (парниковите условия позволяват първите плодове да узреят за 80 дни), средното тегло на плодовете е 1,5 кг, бялата, плътна и хрупкава плът е много сладка. Най-важното предимство на сорта Колхозница е неговата устойчивост на ниски температури. Недостатък - плодовете не са подходящи за дългосрочно съхранение.

Сортовете и хибридите са известни с ранна зрялост (узряват на 60-80-ия ден от деня на покълването):

 • Титовка (тегло - 1-3 кг, бяла каша, без влакна, растение, устойчиво на листни въшки и бактериоза, узряването е едновременно);
 • Криничанка (тегло - 2-2,5 кг, тънка оранжево-жълта кожа, кремава плът със зеленикав оттенък, много сладка сочна; сортът е сравнително устойчив на липса на светлина);
 • Малат (2-3 кг, овални плодове с кремообразна сочна супер сладка каша, плодоносен сорт - до 9 кг на 1 кв.м, устойчив на фузариум и кореново гниене);
 • Dunna F1 (тегло 2,5-3 кг, среднорастящо растение, бяла, меко-водниста пулпа, съдържание на захар - 11%, устойчивост на брашнеста мана и фузариум);
 • Скитско злато F1 (малки пъпеши с тегло 1-1,3 кг, пулп без влакна, деликатно сладък, ароматен, хибридът практически не се влияе от брашнеста мана, добив до 6 кг / кв. м).

Удължаването на периода, когато могат да се берат сладки плодове, се улеснява чрез засаждането на сортове със среден период на зреене - 80-95 дни от момента на пълното покълване. Те включват:

 • Лада (първите плодове се появяват след 80-90 дни, тегло - 1,2-1,5 кг, много сладки; устойчиви на антракноза, фузариум, брашнеста мана);
 • Дана (прибиране на реколтата 90 дни след поникване, тегло на пъпеш - 1-1,3 кг, сочна сладост от мед, устойчивост на брашнеста мана, добив до 5,5 кг / кв. м);
 • Злата (пъпешите тежат 0,8–1,5 кг, узряват след 90 дни, сортът е стабилен и транспортируем).

Не забравяйте: непретенциозният колхоз жена пъпеш също принадлежи към сортовете от средния сезон.

Съвети

Има много сортове, отглеждани за оранжерии. Пакетите посочват характеристиките на растението и препоръки за отглеждане. Когато купувате семена, изберете надежден доставчик, обърнете внимание на срока на годност.

Пъпешът стреля

Приблизително изчисляване на времето за сеитба

Да приемем, че пролетни слани отстъпват от 15 юни, есенни се очакват на 20 август. Оказва се, че има 67 топли дни на склад (16 + 31 + 20). Но не всички пъпеши узряват едновременно, не забравяйте: те не се нуждаят само от температури на замръзване, но и от топлина. Ще изместим времето за прибиране на реколтата с 20 дни по-рано - от 1 август. Оказва се 47 дни, а ранните пъпеши се нуждаят от 70 дни, за да узреят. Към липсващите 23 дни добавете 5 дни за разсад, ще се окаже почти месец. Ако разсадът е бил засаден на 15 април, тогава до 15 юни кълновете ще са на 2 месеца, ще бъдат обрасли и трудно ще се вкоренят.

Най-добрите разсад на пъпеш са тези, които са на малко повече от месец. Посейте семена на 25 април - 1 май: разсадът на ранните зреещи сортове няма да прерасне до 15 юни, те ще бъдат силни и безболезнено да вкоренят в оранжерия от поликарбонат.

За сортовете от средния сезон посейте стайни разсад на 15 април, но растенията ще се нуждаят от допълнително осветление (флуоресцентна лампа).

Ако не е възможно да отглеждате разсад на закрито, тогава сейте в оранжерийната почва около 15 май. В Сибир ще трябва да покриете леглото с лутрасил (агрил) през нощта до 15 юни. През деня ще бъде горещо в неотоплена оранжерия, но сутрин са възможни студове. Въпреки поликарбонатното покритие, слана се промъква в най-малките пукнатини. Покриващият материал ще спести нежни издънки.

Оранжерия от поликарбонат

Подготовка на оранжерия

Най-добрият вариант за подготвителна работа ще бъде есента. Тествайте почвата за киселинност с лакмусова хартия. Пъпешът изисква неутрална реакция (лакмусът става син). За кисели почви (розов или червен лакмус) трябва да се извърши варовик: преди да копаете, поръсете пух от вар със скорост 100-400 g на 1 кв. м. Земята трябва да бъде изчистена от коренища, като се копае до дълбочината на щик, след което се разглобява. В началото на пролетта можете да сеете копър, маруля под покривния материал в градинското легло. Преди да засадите разсад, зелените ще имат време да растат.

През пролетта се опитайте да премахнете всички пукнатини в оранжерията. При дневни температури 20относноОт и нощ повече от 5относноС него можете да започнете да засаждате разсад.

Корените от пъпеш също се страхуват от студа: подредете топло легло за тях след прибиране на зеленина. Премахнете 20 см почвен слой, като го хвърлите обратно между тях. Поставете суха трева, събрана през есента в билото (всичко е подходящо, освен зеленчукови върхове от градината), изсипете почвата отгоре, връщайки я на мястото си. Вместо почва от оранжерия, копната земя от гора или поляна със слой от 15 см ще бъде най-добрата за запълване.Но не всеки може да си позволи такова финансово скъпо подобрение на почвата.

Разпределете торовете на всеки квадратен метър:

 • дървесна пепел - 0,5 л;
 • добре разложен хумус - половин кофа;
 • 1 супена лъжица. l. суперфосфат;
 • 1 ч.л. урея.

Демонтирайте билото, разсипете го обилно с гореща вода (60-70) относноВ) от лейка, като на всеки 10 литра вода се добавя 1 ч.л. меден сулфат. Покрийте с нов (или добре измит, използван) покривен материал преди засаждане. Добре е горната част да се изолира с картон, парцали, за да не се охлади загрятата почва за една нощ.

Съвети

Най-добрите предшественици за пъпешите са чушки, домати, патладжани. За да предотвратите опрашването, не засаждайте пъпеши до краставиците.

Пъпеши и домати в оранжерията

Грижа за пъпеш

Разсадът се изсушава леко преди засаждането, за да се улесни изваждането от саксията.Дупките се поставят на всеки 0,6-0,8 м в един ред от южната страна на оранжерията, добре разлята с топла вода. След като поръсите земна бучка с влажна почва, поръсете я отгоре върху суха, така че около деликатното стъбло да не се образува коричка, а влагата и топлината остават по-дълго. След 3-4 дни всяко растение се връзва към арките на оранжерията, като усуква стъблото около мек канап.

В оранжерии пъпеш от височина 0,8-1 м се оформя в 1-2 стъбла. Всички пасинки се отстраняват от основния изстрел до тази височина. След това върху всеки от страничните издънки, разположени по-горе, се оставят 1-3 плода, когато яйчникът достигне диаметър 3-4 см. Останалите се отстраняват. Издънките от 2-ри ред се прищипват след 4-5-ия лист. Плодоносните стъбла се разпределят на отделни канапи, като се постига най-доброто осветяване.

Съвети

Препоръчително е да обработвате точките на прищипване с натрошен въглен.

За да се получат яйчници, сутрин се извършва изкуствено опрашване с помощта на опрашители (например, напръскване с препарата "Яйчник") или се изскубва мъжко цвете, венчелистчетата се отстраняват и тичинките се прилагат върху женските цветя. Не се колебайте с опрашването: продължителността на ефективността на мъжкия прашец е няколко часа.

Докато плодовете растат, поставете ги в струнни торбички и ги завържете за дъги.

Пъпешът не обича чернови, но е необходимо парниковата вентилация. Подредете няколко отвора в горната част на конструкцията.

Поливайте почвата само с топла вода и внимателно, без да ерозирате корена или да попаднете върху листата и не позволявайте да изсъхне през периода на растеж. Само 2 седмици преди прибиране на реколтата, спрете да поливате във всякаква топлина, така че плодовете да вземат захар.

Пъпешите от всякакви сортове, включително студоустойчивата жена Kolkhoz, растат добре при температура 25-30относно С и при температури под 18относно С, те спират развитието си.

По време на вегетационния период периодично подхранвайте растенията с поташно-фосфорен тор - дървесна пепел, разпръсквайки я около дупките. Концентрираният течен препарат "Идеален" ще се превърне в ефективна горна превръзка - за 100 литра вода се нуждаете от 0,5 литра тор, през лятото трябва да го поливате 2-3 пъти по 5 литра около растението.

Пъпеш яйчник в оранжерията

Болести и вредители

Отглеждането на пъпеш в оранжерия може да бъде придружено от някои заболявания. Най-опасните заболявания на пъпешите са:

 • брашнеста мана и фузариум (гъбични инфекции);
 • яйчник гниене.

Брашнеста мана - бели петна по горната страна на листата, след растежа на които листата пожълтяват и умират. Обработката се извършва със смляна сяра, опрашвайки растенията в слънчев ден (изсипете праха в трислойна торбичка от марля и разклатете праха върху растенията).

Фузариум - спорите на гъбата проникват в листата, засягайки съдовата им система. Листата се извиват и изсъхват, растението умира. Лечение - пръскане с течност от Бордо 1-2 пъти, отстраняване на засегнатото растение.

Съвети

За борба с болестите използвайте специални биологични продукти "Бактофит", "Псевдобактерин-2". Превантивни мерки срещу гъбични заболявания - сеитбообращение, смяна на почвата в оранжерията.

Причините за гниеща болест са поливането със студена вода, сгъстяването на растенията, студените нощи. Извадете веднага разгнилия яйчник, напръскайте с разтвор на меден оксихлорид (10 литра вода и 1 с. Л. 50% от препарата).

Вредители по растенията - белокрилка, листни въшки. Разтвор на червен лют червен пили помага при листни въшки. 2-3 с. Л. Се изсипват в 10 литра гореща вода. l. натрошени шушулки, 1 с.л. l. течен сапун, 4 супени лъжици. l. дървесна пепел. Трябва да настоявате за един ден. Напръскайте растенията с филтрирания разтвор. Повторете процедурата след 5 дни. В напреднали случаи използвайте "Inta-Vir" (според инструкциите).

Борбата с бялата муха е по-трудна. Най-простото нещо е да изплакнете вредителя от листата с вода, след което изкопайте почвата на дълбочина 2 см. След това я напръскайте с биологичния продукт "Ashersonia" - разредете 1 супена лъжица вода в 10 литра топла вода. l. с пързалка на прах.

Така, отглеждането на пъпеш в оранжерия от поликарбонат ще бъде успешно, ако изберете правилния сорт (Колхозската жена, Криничанка, Злато скитите и други ще направят) и следвате простите правила за грижа за пъпешите, своевременно премахвайте вредителите и не забравяйте за превантивните мерки.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци