Характеристики на отглеждането на ръж като сидерат

Съдържание


Зимна ръж като сидерат

Характеристики на ръж като зелен тор

От всички посеви, засети за последващо включване на вегетативната маса, ръжът е един от най-подходящите. Тя се характеризира със следните характеристики:

  • Това е един от най-конкурентните представители на семейство зърнени храни. Мощната надземна част успява бързо да формира и заема пространство, потискайки нежеланата растителност.
  • Ръжът страда по-малко от болести и вредители и използването му на мястото, където се засаждат предимно зеленчуци, намалява до минимум вероятността от увреждане и натрупване на инфекция.
  • Тя е страхотен предшественик. След него можете спокойно да засадите картофи, тиква, домати и т.н.
  • Тази култура се характеризира с висока зимна издръжливост, което позволява да се засява през есента и да се получи плътно стъбло по време на засаждането на основните растения.
  • Мощната коренова система, в допълнение към структурирането на почвата, може да причини много караница при включване на зелен тор. Ето защо, опитайте се да избегнете прекалено уплътняване.

свойства на ръж като сидерат

Отношението на ръжта към условията на отглеждане

Сред зърнените култури зимният ръж заема водещо място по зимна издръжливост. Това прави възможно използването му дори при тежки зими, където например пшеницата може да измръзне. Той е напълно непретенциозен към почвите, лесно понася липсата на минерални хранителни вещества и може да се засява в дренирани блата, наскоро изкоренени земи. Това е най-добрият вариант при разработването на нов сайт, защото ръжта също бързо изчиства зоната от плевели.

Устойчивостта на суша на тази култура изпреварва и други представители на същото семейство, тя успява да използва натрупаната през зимата и пролетта влага. Ранното възобновяване на растителността само допринася за това. Почвената структура има малък ефект върху ръжта, тъй като разхлабва тежките си видове и укрепва белите дробове, което създава защита срещу всички видове ерозия. На глинести почви обаче може да се наблюдава потискане на растенията поради лоша водопропускливост.

Най-добрата киселинност за зимния ръж е леко кисела, близка до неутрална реакция на средата, но също така толерира слаба соленост. Въпреки непретенциозността на тази култура, на много бедни земи си струва да добавите малко количество минерални торове, защото това ще подобри ефекта от отглеждането на зелен оборски тор. Освен това всички елементи на храненето, извадени по време на развитието, ще се върнат обратно в по-достъпни форми.
Отглеждане на ръж като сидератВреме за засаждане на ръж като сидерат

Кога да засаждате ръж като сидерат

Количеството органично вещество, въведено с вегетативната маса, пряко зависи от времето на засяване на зелено торене. Необходимо е да се вземе предвид моментът на засаждане на основната култура, защото след засаждането на тора трябва да минат приблизително 2 седмици, преди да може да започне да се разлага. В зависимост от конкретните условия на отглеждане, сеитбата на зимна ръж може да се извърши през есента след прибиране на реколтата или в началото на пролетта, ако сте сигурни, че ще има достатъчно време за отглеждане.

Трябва също да се има предвид, че това е култура за дълъг ден, т.е. ако през есента има недостиг на светлина, въртящият се възел в растенията се поставя твърде близо до почвената повърхност, което значително намалява неговата зимна издръжливост. Ако есента е твърде топла и продължителна, тогава издънките ще имат време да прераснат, което също се отразява негативно на тяхната издръжливост. В този случай е възможен вариант на есенното засаждане на вегетативната маса, така че да има време да се разложи до пролетта.

Семената се разпределят или чрез метод на разпръскване върху почвената повърхност с последващо вграждане, или в канали, направени с разстояние между редиците до 15 cm.това ще провокира появата на едногодишни плевели и ще намали броя им в почвата. Препоръчва се материалът, получен от реколтата от миналата година, да се използва като семена. току-що събраното зърно може да няма време да премине периода на зреене и да не се повиши.

Нормата на засяване е средно до 35 g / m2; при разпределяне на семената в браздите се препоръчва да се намали до 25 g / m2. Дълбочината на засаждане трябва да бъде ориентирана към влажния слой, обикновено до 7 см, с по-голяма дълбочина ще бъде по-трудно за разсада да достигне повърхността и ако нивото е недостатъчно, семената могат да се окажат в сух слой почва поради бързо изпаряване на влагата.

Оптималното време за косене на зелена маса е, когато достигне височина до 30 cm. в този момент органите са все още млади и те са натрупали голям брой хранителни вещества. Колкото по-стара е ръжът, толкова по-груба е сламата, което означава по-дълъг период на разлагане на тора. Ако културата започне да расте, тя може да бъде окосена и оставена на повърхността, а мястото може да бъде изкопано по-късно, когато нови издънки имат време да растат.

Ръжта е отлична култура за зелено торене. Поради своите особености, той може да се отглежда в повечето региони на страната. А непретенциозността към условията ви позволява да получавате отлична реколта всяка година дори и на най-бедните почви.

Коментари към статията
  1. на базарите има хора, които продават и ръж, и пшеница, за да нахранят фермата, аз лично взимам от тях - купувам три кофи и ми стигат за 11 декара зеленчукова градина

  2. ръжните семена се продават по тегло в магазините за семена и се предлагат в магазините за биологично земеделие през цялата година.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци