Характеристики на сеитбата на зелен оборски тор през есента преди зимата

Съдържание

Сидерата през есента преди зимата се използват като естествено „покритие“ за открита земя. Поле, останало без покритие, ерозира от дъждове и губи ценни вещества. Зеленият тор помага за предотвратяване на ерозия на почвата.

Използването на зелен тор в нивите

Ползи и предизвикателства на зелените торове

Сидератната зеленина заглушава плевелите. През есента растенията със зелен тор привличат полезни животни, като осигуряват покритие и храна за насекомоядни хищници, например, жаби и земни бръмбари. Сидерата, принадлежащи към семейството на бобовите растения, запазват азота в корените си и го фиксират в почвата.

Сидерата помагат за намаляване на броя на вредителите, предотвратяват развитието на болести, които могат да се развият, ако растенията от едно и също семейство се отглеждат на едно и също място. Обикновено зелените култури се засаждат след бобови зелени тор, тъй като азотът остава в почвата, което е необходимо за зелето.

Проблеми със страничните действия:

 1. През есента гъстото зелено оборски тор създава идеални условия за охлюви и охлюви. Затова трябва да се предприемат специални мерки за контрол.
 2. Тъй като гниенето на "зелен тор" може да попречи на растежа на растенията, трябва да изчакате две до три седмици между засаждането в земята и засяването на зеленчуци.

Есенно зелен тор в леглата

Препоръки за отглеждане на зелен тор

Сидерата обикновено се сеят в края на август или септември, така че те абсорбират хранителни вещества и предотвратяват зимните дъждове да ги измият от почвата. През пролетта, когато зеленият тор се остави в земята, той връща вещества обратно в почвата. Сидерата се използва през есента за покриване на голи площи между една реколта и следващата. Ако е необходимо да се подобри глинената почва, най-добре е да засадите "зелени торове" през есента, преди измръзване.

Как се засажда:

 1. Подгответе почвата за зимата, като премахнете плевелите, изкопайте, ако сайтът не е култивиран напоследък, гребете върху най-горния слой на почвата;
 2. Разпръснете семена по повърхността, като използвате 50 mg семена на квадратен метър (или според указанията на пакета със семена);
 3. Внимателно забийте с нокти земята с плоската страна на лопатата;
 4. Отворените площи трябва да бъдат засадени в рамките на две до три седмици;
 5. Ако растенията цъфтят преди време, отрежете върховете и изкопайте;
 6. Оставете зеления тор да се разложи в почвата за 4 седмици, преди да засадите зеленчуците.

Основните видове растения със зелен оборски тор

Сортове зелен тор

 • Люцерна (сее люцерна)
 • Хибридна детелина
 • Елда
 • Малина детелина
 • червена детелина
 • Сминдух
 • Зимна ръж
 • Горчица
 • Phacelia ряпанолистна
 • Фуражен (конски) боб
 • Вика зима

Зимна рапица ка сидерат

Какъв зелен тор да сеем през есента

Подобряването на почвата с помощта на зелен тор през есента е любим метод на руските градинари. Следните култури са оптимални за Русия:

 • зимен vetch;
 • бяла горчица
 • зимна ръж;
 • овес;
 • зимна рапица.

зимна жилка като зелен оборски тор

Вика зима

Зимният жита се използва за насищане на почвата с азот, за потискане на плевелите в трудни райони. Не обича кисели и сухи почви и не бива да бъде заровена в земята преди цъфтежа. Вика предпазва културите от охлюви и охлюви и особено гълъби, които толкова обичат да прищипват върховете на растенията.

Зимният жилетка расте добре след бобовите растения. След него такива зеленчуци "огладняват" по отношение на азот, като зеле, растат безопасно. Поради недостиг на азот, зелевите листа пожълтяват и отпадат. Vika решава проблема с насищането на полетата с азот.

Важни съвети:

 • не можеш да засееш зелен тор пред зеленчукова култура от същото семейство. Това може да причини почвени заболявания. Така че, жилетката не трябва да се засажда пред бобови култури - грах или боб. Но можете да сеете жито след тях. По този начин в земята се добавя азот, което е благоприятно за последващо засаждане на зелеви култури;
 • трябва да се помни, че vetch освобождава химикал, който не позволява на малките семена да растат, така че сеитбата на зеленчуци е възможна само месец след засаждането на "зеления тор".

Горчица бяла като сидерат

Горчица бяла

Това растение има много дълги корени. След изрязването корените изгниват и създават канали в почвата, което е много благоприятно за движението на въздух и вода. Горчицата е студоустойчива и продължава да расте дори при температура от 4 ° C, а разсадът й може да издържи до замръзване до -5 ° C. Горчицата, оставена за зимата, защитава полето от прекомерно замръзване. Горчичните корени отделят сяра, която отблъсква много вредители и вредни микроорганизми.

Важни съвети:

 • горчицата се засява преди зимата 150 г на сто квадратни метра. Трябва да се помни, че корените на горчицата изгният в рамките на 2 седмици. Преди този период не трябва да се засаждат нови култури;
 • най-добре е да сеете горчица пред картофите, тъй като тя прогонва основния си враг - жицата. Горчицата не се засажда преди зеле, това води до заболявания на зеленчуците;
 • на пясъчна земя, горчицата трябва да се остави да расте до 40 см височина, преди да бъде отрязана и оставена в почвата.

Зимна ръж, като зелен оборски тор

Зимна ръж

Зимният ръж е в състояние да натрупа много зелена маса. Следователно използването на ръж като зелен тор дава на земята много органична материя, калий и азот. Ръжът е устойчив на замръзване, непретенциозен към качеството на почвата. Корените му отлично предпазват полетата от ерозия. Ръжът се засажда пред картофи, краставици, домати, тиква. Но тази култура е подходяща като зелен оборски тор само за големи площи. Корените ръж могат да бъдат преодолени само с техника.

Важни съвети:

 • когато засаждате ръж преди зимата, трябва да се вземат мерки за защита на кълновете от смолази и птици, които обичат да пируват на вкусните върхове на младите растения;
 • ръжта се вгражда в почвата като тор в началото на пролетта.

Овес като зелен тор през есента

Овес

Овесзаедно с ръжът е един от най-популярните сидерати в Русия. Корените му подобряват структурата на глинеста почва и ефективно се борят с гниенето. Най-често овесът се засява в смес с жито или ръж. Краставиците растат добре след овес.

Важни съвети:

 • овесените семена трябва да бъдат покрити с почва със слой 2,5 см. През пролетта растението се оставя да расте. Не трябва да ореш овес, като ръж и жито;
 • отрязвайки зелената маса, тя се оставя на полето заедно с корените в продължение на четири седмици. След това земята може да бъде разорана за засаждане на зеленчуци;
 • овесът изисква повече влага от другите зърнени храни. Ето защо е препоръчително да го засадите на места, където водата е налична по всяко време.

Зимна рапица като зелен оборски тор

Зимна рапица

Зимната рапица принадлежи към семейството на кръстоцветните, така че е нежелателно да се използва преди засаждането на зелето. Рапицата подобрява почвата за последващо засаждане на патладжани, чушки, домати.
Важни съвети:

 • рапицата е придирчива към състава на почвата, сеитбата трябва да се извършва на глинени или глинести площи;
 • трябва да се внимава да не се образуват големи гънки в полето. Глинените бучки са отлично място за размножаване на плужеци и тези вредители са основните врагове на младите издънки от рапица.

Общото правило за всички сидерати е, че есенната сеитба не е необходимо да се коси и освен това да се оре. Колкото по-добре растението се втвърди, толкова повече ползи ще донесе.

Оран зелени тор за зимата

Кога да сеем зелен тор през есента

Времето за засаждане на зелен оборски тор зависи от студоустойчивостта на всяко растение.
Зимният жита се сее в северната част на Русия в края на юли, в по-топлите райони през август. Сеитбата на горчица се извършва през август, а вграждането в почвата - през октомври е допустимо дори по-късно, но тогава растението ще произведе по-малко ценни вещества.
Съвет: можете да сеете смес от зелен оборски тор: жито и горчица. Резултатът е двоен ефект на торене.

Зимният ръж се засява през август или септември. Овесът е много студоустойчив, семената им покълват дори при 0 ° C. Преди зимата, като "зелен тор", овесът се засява през септември. Рапицата има малки семена с ограничени запаси от хранителни вещества. Следователно те трябва да бъдат засети не по-късно от август.

През зимата зеленият тор подобрява структурата на почвата, обогатява плодородния слой с хумус, азот, калий и фосфор.Те спестяват на градинаря да не се налага да купува скъпи минерални торове. Сидерата ще предпази земята от ветрове, в ранна пролет - от ерозия.

Използването на зелен тор преди зимата е една от основите на биологичното земеделие. Тази техника е икономична и екологична. Удвоява добива на зеленчуци.

Коментари към статията
 1. Преди 20 години имах лятна резиденция, но никога не сме използвали сидироми .. но сега научих толкова много и полезна информация за тях .. благодаря и на интернет за полезния съвет.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци