Овесена зелена тор за висок добив

Съдържание

Свойства на овеса като зелен оборски тор

Ползите от зелените торове на сайта

Зелените торове са един от най-добрите начини за обогатяване на почвата с органична материя, която ще започне да работи през първата година. За целта се засяват различни култури от различни семейства. Овесът като зелен тор се проявява добре, както в чиста форма, така и в смес с други компоненти.

В селското стопанство отдавна се използват заети двойки, тъй като това е начин не само да се даде отдих на земята след дълги години от използването й, но и да се обогати почвата с органична материя, без да се губят минерални елементи. Това се постига поради факта, че всичко, използвано от растението за развитие и растеж, се връща обратно, но в трансформирани форми. В допълнение, ползите от сидерати се проявяват в следното:

  • Подобряване на физиологичните свойства на почвата. По този начин кореновата система на бобовите компоненти разхлабва тежките почви дълбоки много метри, а влакнестите корени на зърнените култури укрепват структурата на повърхностните слоеве, които са най-силно повлияни от година на година.
  • Защита от ерозия. Растителността на повърхността спасява почвата от вредното въздействие на водните потоци, особено на склонове, прашни бури. Благодарение на това най-плодородният слой земя остава на обекта.
  • Защита от прегряване. Известно е, че температурата на повърхността на чистите пари в горещи дни надвишава 50 ° C, което инхибира всички протичащи процеси и убива някои микроорганизми. Сянката, създадена от зеления тор, допринася за значително намаляване на температурата на почвата.
  • Подобряване на фитосанитарното състояние. Плътната растителност инхибира развитието на плевелите, кореновите ексудати на някои растения плашат определени вредители, а също така намаляват риска от заразяване с болести. която ще засадите след засаждане на зелен оборски тор в почвата.

Овесът като зърнена култура

Овесът като култура

Както годишните, така и многогодишните видове овес растат в природата, но вторият не е широко разпространен. Това е представител на зърнените култури, образувайки рохкав храст с листни стъбла с височина до 120 см. Принадлежи към ранни култури, отглежда се навсякъде в умерен климат. Целта на сеитбата може да бъде както за зърно, така и като зелен тор.

Овесът лесно понася ниски положителни температури, което дава възможност за засяването му в началото на пролетта, когато почвата достигне физиологична зрялост. Тя е доста хигрофилна, особено когато семената покълнат (оттук и поговорката за засяване на овес в калта), следователно при сухи условия разсадът е оскъден, а по-късно растенията не образуват гъста вегетативна маса. Това е светлолюбива култура, не е взискателна към вида на почвата, но при по-малко плодородни почви коефициентът на обработка и стъбло е по-нисък. Ето защо при условия на отглеждане, които са бедни на хранителни вещества, се препоръчва да се увеличи нормата на засяване, особено ако целта на отглеждането е зелен оборски тор.

Овесени семенаЗелен овес

Предимства на овеса

Овесът отдавна се използва като култура за зелен тор. Този избор на растение се обяснява с неговия ефект върху почвата и върху последващата култура:

  1. Той е добър предшественик за повечето култури, докато расте. той практически няма общи болести и вредители с никого. Вярно е, че това не се отнася за растения от едно и също семейство. Трябва също да вземете предвид популацията на бръмбари с щракване, ако планирате да засадите картофи на оплодена площадка, тъй като след овес е възможно увеличение на броя. тел... Но клубените с такъв предшественик вече няма да страдат от струпясване.
  2. Влакнестата коренова система добре укрепва леките почви и разхлабва тежки. А вградената зелена маса прави почвата по-влажна и въздушна.
  3. Заедно с вегетативната маса на зърнените култури в земята постъпва доста голямо количество фосфор и калий. По отношение на тяхното съдържание биомасата е сравнима с тази на оборския тор. В тази органична материя има по-малко азотни съединения. Броят на елементите може да се регулира според възрастта на растенията. Колкото по-стар е той, толкова повече калий съдържа, докато азотът преобладава в младите органи.
  4. Овес - върви добре с други култури. Особено често се засява смес от него с бобови растения (фий, фуражен грах и други), тъй като те обогатяват почвата с липсващия елемент в зърнените култури, а стъблата на основното растение служат като опора за тях.
  5. Зърнените култури са много добри в изчистването на плевелите от почвата, тъй като гъстата им дръжка показва по-добра конкурентоспособност от зеленчуците. А нежеланата растителност, която оцелява, няма време да образува семена, преди биомасата да бъде окосена.

пролетни издънки на овес, засети през есента

Кога да сеете овес като сидерат

За да се определи времето за сеитба на зелено торене, трябва да се вземат предвид няколко параметъра. Ранната зрялост дава възможност за засяване на зърнените култури както в ранна пролет преди засаждането на основната култура, така и през есента след прибирането на реколтата. И в двата случая овесът има време да образува достатъчна надземна маса за органична материя, за да даде забележимо увеличение на добива.
Семената се засяват разпръснато, последвано от включване с гребло или в лехите. Нормата на разход е 15 g / m2, докато методът на непрекъсната сеитба предполага увеличаване на количеството семена с 1,5-2 пъти. Сеитбата през есента също води до увеличаване на този показател. При приготвяне на бобово-зърнена смес процентът на овеса се намалява до 40%.

Ако решите да посеете зелен тор на вашия сайт, обърнете внимание на съдържанието на влага в условията на отглеждане. Растенията консумират значително количество влага през периода на растеж и развитие, така че ако често страдате от суши, тогава е допустимо само използването на зелени торове с поливане или сеитба след прибиране на основната култура. Засяването през есента също е за предпочитане, ако основната култура е засадена твърде рано, което пречи на овеса да образува плътна маса.

По принцип косенето му се извършва след 35-40 дни, когато достигне височина от 20 см. В същото време трябва да минат поне 2 седмици между включването на зелен тор и засаждането на основната култура, за да стъблата да започнат процеса на разлагане. За да го ускорите, можете да добавите специализирани продукти или амониев нитрат.

Зеленият тор е един от най-простите органични торове, който освен прякото си предназначение изпълнява и редица други функции. Овесът е най-често срещаното растение, използвано за тази цел. Освен това семената му са в максимална наличност.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци