Списък на растенията със зелен тор, които могат да се използват като тор

Съдържание

Сидерацията е агротехнологична техника, която ви позволява да поддържате и увеличавате плодородието на почвата и да намалявате или напълно премахвате въвеждането на химически торове. За това се използват растения със зелен тор, които не само са източник на хранителни вещества за основните култури, но и лекуват почвата.

Зависимост на добива от сеитбата на зелено торене

Защо се нуждаете от странично?

Зеленият тор е източник на азот, нишесте, протеини и захари. Освен това те натрупват труднодостъпни елементи като магнезий, сяра, фосфор, магнезий и калций. Ако те не се отглеждат в района, където е засета или засадена основната култура, тогава се използва зелената им маса. Може да се композира или да се използва като мулч. Но пълната полза от зеления тор може да бъде получена чрез отглеждането му като улов или допълваща култура. В този случай не само зелената маса е от полза, но и корените на торовите растения.

Кореновата система на зеления тор пречи на почвата да се препълни, подобрява нейната водопропускливост, а също така помага да се бори с някои вредители, например мечка. Кореновите канали могат да достигнат до 6 метра дълбочина, което подобрява механичната структура на дълбоките почвени слоеве и предотвратява измиването му. Мъртвите корени се хранят с микроби, които натрупват азот и червеи. Червеите също наторяват и разрохкват почвата.
Различни видове зелен оборски тор за различни растения в едно поле

Какви растения са зелените торове

Има около четиристотин растения, които се използват за зелен оборски тор. Списък на техните типове:

 • кръстоцветни (зеле);
 • бобови растения;
 • елда;
 • зърнени храни;
 • амарант;
 • астер.

Най-често срещаните бобови растения са грах и фия, люцерна и детелина, сладка детелина, соя и леща. Всички сидерати от семейство бобови са азотни фиксатори. Това се дължи на факта, че специални бактерии живеят върху корените си, които могат да задържат азот, както и да го прехвърлят от въздушни мехурчета в почвата към растение във форма, удобна за асимилация. Така азотът се асимилира и се превръща в зелена маса, която се използва като зелени торове.

Кръстоцветни сидерати са горчица, рапица, рапица и репичка от масло. Те са популярни сред градинарите, защото са непретенциозни към вида на почвата и съдържанието на микроелементи в нея. Засаждат се за подобряване на почвата: за борба с някои вредители и болести. Например, горчицата натрупва сяра, така че смоли, нематоди, грахов молец и телена червей напускат леглата, където тази култура расте.

Зърнените зелени тор обогатяват почвата с калий, потискат растежа на плевелите и пазят плодородния слой от измиване и атмосферни влияния. В допълнение, някои растения предотвратяват развитието на заболявания. Например, овесът пречи на растенията да развият кореново гниене, ръж инхибира развитието на фитофтора в почвата.

Добре е да сеете ръж на замърсени места, тъй като изсушава почвата.

Фацелия като сидерат

Кой сидерат е по-добър

За да извлечете максимума от зеления тор, трябва да знаете кое растение е най-подходящо за тази цел. За да направите това, трябва да вземете предвид няколко точки:

 • киселинност и вид на почвата;
 • предишни и следващи основни култури;
 • как и за какви сидерати ще се използват.

Например, ако се планира да се засади зеле на сайта, тогава горчицата или рапицата няма да са подходящи за зелен оборски тор, защото това са растения от едно и също семейство. Те страдат от едни и същи заболявания и привличат едни и същи вредители. Но бобовите растения - нахут, грах, детелина, насищат почвата с азот, а невенът или фацелия помощ при рехабилитация на почвата. По-долу е дадена таблица от кои зелено торене да се сеят в страната, въз основа на предшестващи култури.

СидератКултура предшественик
горчицакартофи
елдабобови растения, зърнени храни
детелинавсякакви
лупинзърнени култури, едногодишни треви
фацелиядомати, картофи, краставици,
еспарзетавсякакви
изнасилванезърнени култури и едногодишни треви
маслена ряпаранни зеленчуци, зимни култури, грозде

 

gorcetsa_kak_siderat

Киселинност и състав на почвата

Повечето земеделски култури предпочитат почвата с неутрална киселинност (pH) или с малки отклонения от нея - от 6,2 до 7,5. Повишеното съдържание на алкални соли или киселини в почвата предотвратява развитието на почвообразуващи бактерии и усвояването на хранителни вещества от растенията. Билките, които се използват за зелен оборски тор, също имат свои предпочитания. Например засяването на бобови растения в район с висока киселинност няма смисъл, тъй като бактериите, които помагат за усвояването на азота, ще умрат и растенията няма да получат необходимите хранителни вещества. Кръстоцветните (зелето) в условия на висока киселинност се разболяват от кил, тъй като такава среда е предпочитана от паразитната гъба, причинителят на инфекцията Plasmodiophora brassicae.

Но, точно когато стойността на pH се отклонява от нормата, зеленият тор е необходим за почвата. Това е една от необходимите земеделски практики, тъй като без нея земеделието води до изчерпване на земята. При липса на зелен тор и съответно органични вещества естественият механизъм на саморегулация се нарушава. В края на краищата ние берем реколта, оставяйки земята опустошена, без необходимите елементи, което води до обедняване на почвата и нарушаване на киселинния баланс.

Сеитбата със зелен тор ви позволява да попълвате запасите от микроелементи след всяка реколта, което с течение на времето води до нормализиране на киселинно-алкалния баланс и увеличаване на добива. Можете да изберете билки, в зависимост от киселинността на почвата, в съответствие с таблицата.

Киселинност на почватаСидерата
киселовес, елда, лупин
леко киселадетелина, маслена ряпа, серадела
неутраленфия, сладка детелина
солени блатаамарант, сладка детелина, еспарзета
леко алкаленгорчица, люцерна, нахут
подзолистбоб

За да постигнете максимална ефективност от засяването на билки - зелени торове, трябва също да изберете култура в зависимост от вида на почвата. Някои треви могат да бъдат засети на всяка почва, а някои са взискателни към структурата и състава на почвата. В таблицата по-долу можете да изберете правилната култура, в зависимост от сайта.

Тип на почватаСидерат
торфовес
пясъченсладка детелина, лупин
глинестисладка детелина, рапица, люцерна, маслена ряпа, ръж
пясъчна глинеста почваовес, маслена ряпа
глинестбоб, рапица

Горчица, фацелия, рапица, слънчоглед могат да бъдат засадени на всяка почва.

Сидерата под снега

Как и кога да сеят зелен тор

Времето за засяване на семена за озеленяване зависи от вида на сеитбата. Има няколко култури:

 • независим (странична пара);
 • смесен (уплътнен);
 • интеркаларен (междинен);
 • недозавиване;
 • рокер;
 • стръмно.

Самосеенето включва използването на площадката през целия сезон само за зелен оборски тор. Използването на такава техника е оправдано върху необработени или нископлодородни почви. В този случай семената се засяват във времето, което е най-подходящо за зелено торене. Когато растенията достигнат необходимата зрялост, зелената маса набира, но зреенето на семената още не е започнало, сеитбата се коси и оре. За опитомяване на сайта зеленият тор се засява за 2-5 години. Зелената маса може частично да се използва за мулчиране в други области. За такива култури са подходящи както многогодишни, така и едногодишни култури, включително зимните.

Съвети
Нежелателно е да се позволява на тревите да презреят, защото грубите стъбла се разлагат много по-дълго от младите растения. В този случай полуизгнилата маса се превръща в среда за размножаване на паразитни гъби и различни инфекции, което води до замърсяване на почвата. Този аспект е приложим за всеки тип сеитба.

Междинното засяване позволява мястото да се използва за основната култура. За този вид озеленяване се използват само едногодишни треви. Засяват се след прибиране на основната реколта. Отглеждането в завеса е редуване на ивици от основни и зелени насаждения в един поле (парцел). Тази техника е незаменима на склоновете. Ивиците са разположени по целия наклон, което предотвратява измиването на почвата. Градините също използват завеса за засяване на трева в редове между дървета. Семената на многогодишните растения се използват главно за сеитба.

Възможно е заедно да отглеждате основната реколта и зеления тор на едно и също поле - смесена сеитба. В този случай растенията са подбрани по такъв начин, че да не се потискат взаимно. За целта тяхната коренова система трябва да проникне на различни дълбочини. Сидерата може да се засява под капака на основната реколта или между редовете. Засаждането или стърнищното отглеждане на треви от зелен тор също позволява ефективно използване на обработваната площ. Прекомерна сеитба - през вегетационния сезон тревите се развиват под прикритието на основната култура, стърнищата сеят - семената на зеления тор се засяват веднага след прибирането на реколтата.

Кога да сеете зелен тор, можете да разберете от масата. Има моменти за най-често използваните семена.

СидератВреме за сеитбаГотовност за косене от момента на сеитбата
Пролет Викацял март или от 5 юни до 20 юли3 месеца
пролетно изнасилванеМарт-август1-1,5 месеца
фацелияМарт-август1-1,5 месеца
горчицаМарт-август1-1,5 месеца
доникМарт-август2-3 месеца
фуражен грах (пелушка)20 март-15 август1,5 месеца
детелинаАприл-августкосене 14 дни преди засаждането на основната култура
лупинаприл1,5 месеца
люцерна20 април - 15 май, 15 юли - 15 август1,5 месеца
маслена ряпаАприл-август1,5-2 месеца
зимна изнасилване20 дни преди сеитбата на зимните зърнени културикосене в началото на пролетта на следващата година
ръж25 август-20 септемврикосене през пролетно-летния период догодина

Как да си направим тор за зелен тор

Как да приготвим тор от растения със зелен тор

Трябва ли да копая сидерати? Отговорът на този въпрос зависи от формата, в която ще се прилага естественият тор и в какъв срок на косене.Зеленият тор от зелен тор може да се прилага в следните форми:

 • В естествения си вид, когато зелената маса е изкопана или орана в земята.
 • Под формата на хумус, приготвяне на компост.
 • Като течен тор.

Оранта на зелена тор може да бъде пълна, нарязана и последваща. В първия случай цялата зелена маса и корените на растенията се орат в земята, като се косят, само зелената маса, а след това - корените и кореновата част на растенията. Оранът на косене се практикува при сеитба с крила и във всички случаи, когато зелен тор се коси в други райони.

Съвети
При оран на зелена маса през есента трябва да се има предвид, че растенията се разлагат слабо в студено време. Някои агрономи съветват да оставите резниците отгоре на леглата. Ако зимната култура е избрана като зелен тор, тогава е по-добре да я косите през пролетта.

Торенето с компост изисква време, за да узрее. Приготвя се от зелена и коренова маса на растенията. Там могат да се добавят и паднали листа и върхове от леглата. Основното е да се уверите, че никакви заразени растения и семена или корени от плевели не попадат в купчината компост.

Опитът с използването на течен тор е интересен. В този случай окосената зелена маса от зелен оборски тор се сгъва в съд и се пълни с вода. Получената смес се затваря с хлабав капак (за обмен на газ) и се оставя за 8-10 дни. При полагане на билките трябва да се има предвид, че по време на ферментацията нивото на сместа ще се увеличи, така че не можете да напълните контейнера до върха. Получената инфузия се разрежда с вода 1:10 и се опложда чрез поливане.

Сидерата са най-добрият естествен еко тор

Сидерация като част от естественото земеделие

Отглеждането на зеленчукови култури не е нов метод, а по-скоро добре забравен стар.Връщането на интереса към този метод за обогатяване на почвата с необходимите елементи се дължи на факта, че дългосрочната употреба на минерални торове доведе до изчерпване и намаляване на плодородния слой. В крайна сметка, сеитбата на билки не само осигурява торене, но също така осигурява необходимата маса от органични вещества, създава благоприятна среда за бактерии и червеи, които подобряват структурата и състава на почвата.

В допълнение, зеленият тор привлича опрашващи насекоми, инхибира растежа на плевелите, извлича минерали от дълбоки слоеве и благодарение на фитонцидния ефект плаши много вредители. По този начин използването на химикали може да бъде напълно премахнато или сведено до минимум. Погрижайки се предварително за семената за зелени торове, като се вземе предвид киселинността на почвата, нейния състав и други параметри, е възможно да се подобрят качеството, добивът и екологичността на отглежданите продукти.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци