Трябва ли да засаждате горчица през пролетта пред доматите?

Съдържание


При отглеждане на домати в една област, всяка година се отделя огромно количество хранителни вещества, необходими за растежа и плододаването на растенията. Количеството на тези елементи е в пряка пропорция с добива на зеленчуковата култура. За да възстановят плодородието на почвата, градинарите най-често използват минерални и органични торове. Често паричните разходи за хранене остават неоправдани поради високата им цена. Затова методът за озеленяване наскоро придоби популярност - предварително засаждане на бяла горчица преди засаждането на домати. Полезно растение може успешно да се засява през пролетта.

Градински легла

За какво е пролетното засаждане?

Сидерацията е екологичен и ефективен начин за наторяване на почвата само с естествени органични съединения. Същността на агротехническата техника е в натрупването на зелена маса от горчица, след което тя се коси и вгражда в земята. Използването на този метод помага за насищане на почвата с минерали и подобряване на нейната структура. Почвата натрупва достатъчно количество фосфор, азот и калий за оптимален растеж и плододаване на домати.

Съвети

Можете да сеете горчица в райони, съседни на домати. След косене зелената хранителна маса се прехвърля в доматите и внимателно се изкопава от земята. Останалите в почвата корени бързо изгниват и допълнително наторяват мястото.

Едногодишната бяла горчица е идеална като зелен оборски тор поради способността си бързо да изгражда зелена маса. Той е изключително устойчив на замръзване, което позволява да се засажда веднага след размразяване на почвата. Поради бързия растеж на горчицата, градинарите имат време да наторят почвата през пролетта, точно преди засаждането на домати.

Можете да сеете растение на различни интервали от време.

  • През пролетта. Най-успешният начин за обогатяване дори на дълбоки почвени пластове. Всички хранителни вещества остават в земята и се усвояват напълно от разсад домати и възрастни растения.
  • Есен. Горчицата се засажда след прибиране на реколтата в райони за отглеждане на домати. След като снежната покривка се стопи, много полезни микроелементи се измиват от почвата.

В началото на пролетта горчицата бързо започва да расте и придобива зелена маса под първите лъчи на слънцето. Приблизително 10-14 дни преди засаждането на доматите, той се окосява и заравя в земята. Не е необходимо да се копае дълбоко в почвата - някои градинари оставят горчица точно на повърхността. Този мулч ще има благоприятен ефект върху по-нататъшното отглеждане на домати.

Горчица наклонена пред домати

Особености на пролетното засаждане

Доматите са топлолюбиви култури. Градинарите ги засаждат достатъчно късно, когато се установи стабилна температура и заплахата от замръзване е напълно отминала. Така че лехите да не са празни преди засаждането на домати, можете да сеете семена от бяла горчица върху тях в началото на пролетта. Растението принадлежи към устойчиви на студ торове, издържащи на краткотрайни студове. Горчицата натрупва зелената маса, необходима за торене на почвата в рамките на един месец, така че можете приблизително да изчислите времето за засаждане на семена, като се съсредоточите върху времето на засаждане на домати.

Съвети

Използвайки зелена маса като мулч, можете да решите два проблема наведнъж. Първо, обемът на водата, необходима за напояване, е значително намален, и второ, броят на плевелите на домати легла се намалява.

Опитните градинари препоръчват засаждането на домати директно в растящата горчица. Сидерата ще защити надеждно младите растения.След като разсадът започне да расте, горчицата се коси и излага на повърхността на градината. Останалите в земята корени се разлагат на хранителни вещества, като същевременно разхлабват почвата, осигурявайки лесен достъп до чист въздух.

Особеностите на зеления тор с помощта на горчица включват способността на нарязаните растения да започнат да растат отново. Това позволява на градинаря да не се притеснява от прясна мулча по време на вегетацията. Лехите с домати са постоянно покрити със зелена маса, а корените на зеленчуковата култура получават необходимите минерални елементи през цялото лято. След прибирането на последната реколта от домати през есента мулчът трябва да се смеси със земята.

Зреещи домати

Как пролетната сеитба на горчица помага на доматите

Бялата горчица се използва през пролетта като тор за много зеленчукови култури, с изключение на тези, които принадлежат към семейство Кръстоцветни (зеле), тъй като самата тя е част от тази група. Растението съдържа значително количество фитонциди - биологично активни вещества, които предпазват доматите от инфекциозни гъбични заболявания (късен блясък, ризоктония). А пикантните етерични масла имат способността да отблъскват градинските вредители. След отстраняване в доматените лехи рядко виждате:

  • охлюви;
  • телени червеи;
  • ларви на изкореняване

За разлика от други растения, използвани като зелен тор, горчицата покълва няколко дни след засяването през пролетта при ниски температури. Зелената маса съдържа много органични съединения и микроелементи: фосфор, калий и азот. Балансираният състав на горчицата е важен - след въвеждането му в почвата няма изобилие от нито един елемент, който може да повлияе отрицателно на растежа на разсад от домати. Ароматните етерични масла привличат не само пчелите, но и други полезни насекоми, които могат да унищожат вредители и опрашват растенията.

Съвети

Градинарите, живеещи в райони, където непрекъснато духа силен вятър, с помощта на горчични култури защитават насажденията си. След косене на първата зелена маса през пролетта, семената на растението се засаждат отново. Този метод на отглеждане позволява не само да се предпазят доматите от ветрове, но и през лятото. оплоди домати лехи.

Горчицата се характеризира с дълбоко проникване на корени в почвата, което допринася за нейното структуриране, оксигенация и защита от ерозия на вятъра. Несъмнено предимство на тази култура е способността да расте на изключително бедни почви. Силната коренова система извлича нужните за растежа хранителни вещества дори от такава почва. В процеса на разлагане зелената маса на растенията образува минерални съединения, които лесно се абсорбират през пролетта от по-нежните корени на доматите.

Горчица до зелевия пластир

Пролетна технология за отглеждане

Засаждането и използването на бяла горчица като зелен оборски тор се различава значително от отглеждането му като подправка. Щом снежната покривка се стопи, можете да започнете градинарски работи. Подготовката на почвата се състои в изравняване на замразени блокове с гребла и изкопаването й.

Засяването на семена от бяла горчица може да се извърши по два начина.

  1. Непрекъснато пресяване. Семената се разпръскват много гъсто по земята и се покриват с гребло. За да може горчицата бързо да започне да расте, растенията се подхранват с нитроамофос по време на засаждането.
  2. Обикновено пресяване. За този метод на засаждане е необходима добре разхлабена почва. След изрязване на браздите с ъгъл на мотиката, семената се засяват и погребват. Смърчовите клони или друг мулч се полагат отгоре на площадката.

Ако е необходимо, растенията трябва да се поливат, но обикновено почвата е достатъчно влажна през пролетта. Горчицата може да се коси за вграждане в земята под домати, след като порасне до 20-25 cm.

Горчицата не може да се отглежда като сидерат повече от месец. Тя ще цъфти и ще заложи семена. След като влязат в почвата, заедно със зелената маса, те ще се движат в растеж и ще изтеглят хранителни вещества от корените на доматите.Мулчът, отрязан до късно, е по-груб и влакнест.

Горчицата расте бързо, не изисква специални грижи, засаждането й не отнема много време и усилия от градинаря. Но ползите от него са трудни за надценяване. Доматите през цялото лято ще получават полезни микроелементи и ще зарадват собственика на сайта с големи плодове. Освен това лехите с домати ще получат надеждна защита от коварни вредители.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци