Отглеждане на лупин като зелен оборски тор

Съдържание

Сидерата: функция и функции

Сидерата са растения, които се култивират основно за подобряване състоянието на почвата.

Някои от тях могат да бъдат полезни за хората в други качества, например като лечебни или пикантни растения. Тази друга функция обаче обикновено е незначително изразена, тъй като технологията на торене на почвата изисква пълно оран на цялата зелена маса от зелен оборски тор.

жълт лупин

Технологиите на естественото обогатяване на почвата се появиха не толкова отдавна, когато хората осъзнаха, че минералните торове не са панацея, а нож с две остриета. По-точно би било да се каже, че подобни технологии не възникват, а се възраждат. Те произхождат от традицията на отглеждане с пара. С преминаването към най-интензивно използване на почвата стана нерентабилно да се оставят парцели за угар: не само, че земята излиза от обращение за известно време, все още отнема време и ресурси, за да я обработи.

Същността на парната система е, че тази площ не се засажда нито един сезон, нито част от него. Повишената трева се разорава няколко пъти на сезон. По-сложна и скъпа версия на парната система е, че след пролетната оран на повдигнатите плевели се засяват растенията за зелен тор, които се орат по-близо до есента. В региони, където лятото е дълго, можете да направите до три такива издувания.

люляк лупин

Основният принцип на парната система е да се оре в зелени растения, които не са започнали да цъфтят. Ефективността му се състои във факта, че две задачи се решават наведнъж - подобряване на почвата и борба с плевелите.

Наред с парната система винаги се използват помощни растения, засадени до основните култури. Най-често това били бобови растения, които със самото си присъствие обогатявали почвата с азот. Така че използването на зелен тор е добре забравено старо нещо.

Люпин и неговите свойства

Обикновено едногодишните се използват като зелен тор. Бобовите растения са на първо място сред тях.

Лупините са род растения, принадлежащи към семейството на бобовите растения. Той е разнообразен и е представен от следните форми на живот: тревисти едногодишни и многогодишни растения, джудже храсти, джудже храсти и дори храсти. Люпиновият сидерат, разбира се, трябва да бъде билка, за предпочитане едногодишна. Основното изискване за избора на вид за тези цели е бърз растеж и голяма биомаса, натрупана през първия период от живота му.

Лупинът е богат на протеин, който съдържа до 50% от сухото тегло на растението. Протеинът е азотно съединение. В почвата, по време на разлагането, протеините бързо стават лесно достъпни за растенията от нитрати и нитрити. И това е самото нещо азотен тор.

лупинови семена

Лупиновите семена могат да се използват за консумация от човека. Тази традиция обаче не е много разпространена в наше време. Люпинът най-често се използва като декоративно и фуражно растение.

Това растение, като всички бобови растения, влиза в симбиоза с бактериални възли. Те получават от него захарите, необходими за процеса на превръщане на атмосферния азот в нитрати. Бактериите отделят излишните нитрати в околната им среда. Растението консумира тези изхвърлени нитрати директно от възлите, както и от почвата. По този начин лупинът обогатява почвата с нитрати два пъти - когато се отделят от възлите и когато зелената маса се разлага в почвата.

пораснали лупинови кълнове

Факт е, че протеинът не е богат само на азот. Различни протеини съдържат сяра, желязо, фосфор и други елементи. Разбира се, има много по-малко от тях, отколкото азот, но в края на краищата те са микроелементи, има толкова много от тях.

Освен това наличието на голямо количество лесно разграждаща се органична материя в почвата стимулира възпроизвеждането на живи азотфиксиращи бактерии, както и на всички организми, които разграждат мъртвата органична материя в неорганична материя. В резултат почвата става рохкава, водоемка и естествено богата на минерали.

Правила за отглеждане на лупин като зелен оборски тор

Люпинът е много красив и е удоволствие да го отглеждате като декоративно растение. В този случай обаче не можете да позволите на растението да цъфти. Ще трябва да се увие или преди появата на пъпките, или на ранен етап от появата на цветя.

отглеждане на лупин

Когато отглеждате лупина за оплождане, трябва да се придържате към следните правила:

  1. Необходимо е да се оре лупин в почвата, като се вземат предвид неговите характеристики. Ако почвата е безплодна и лошо обработена, тогава е необходимо да изоравате по-дълбоко, за да образувате добър и дълбок плодороден слой. В култивирана почва с добра структура е необходимо да се засаждат растения на дълбочина около 8 см. В този случай е по-добре да се опитате да поставите фитомасата в непрекъснат слой. Оптималната дебелина на такъв слой от биомаса не трябва да бъде повече от 6 cm.
  2. По-добре е да сеете лупина на редове, като задълбочавате семената с 2-2,5 см. Оптималното разстояние между редовете е около 15 см, а между екземплярите подред - около 7 см. Ако площта е силно обрасла с плевели, лупината трябва да се засажда по-плътно. Той добре засенчва почвата и се конкурира с нежеланите растения.
  3. При благоприятни условия лупината може да се отглежда два или дори три пъти годишно. Ако последната реколта от фитомаса е била замразена и вече не е възможно да я разорите, тогава можете просто да поставите замразеното растение върху почвата или да го изпратите на компост.
  4. Лупинът може не само да се разора, но и да се положи върху повърхността на почвата, образувайки постеля с висока степен на почвообразуване. Това, разбира се, може да стане само при отглеждане на многогодишни дървесни растения. Освен това, ако култивираните растения са високи, можете да позволите на лупина да цъфти, съчетавайки бизнеса с удоволствието.

Използването на зелени торове е не само полезно за почвата и културните растения, но и изключително полезно. Люпинът може да замени около 4 кг оборски тор на 1 кв. м. Всъщност ефективността на това растение е много по-висока, ако вземем предвид способността му да активира процесите на почвообразуване. Така че изградете и спестете с красиво растение.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци