Как се използват зелените торове за картофите?

Съдържание

Какво представляват сидерата и за какво са те?

С корените си, влакнести и разклонени, те разхлабват почвата, а ако тя е тежка и уплътнена, след това лесно се смачкват на малки бучки. На леки почви зелената им маса служи като отличен мулч: задържа влагата, предотвратява образуването на почвена кора, обогатява я с основни хранителни вещества и не позволява на плевелите да се развиват. А за компоста е истинско хранилище от полезни микроелементи.

картофи в кошница

Тези като правило едногодишни растения са междинно звено във веригата на сеитбообръщение, без което е трудно да си представим съвременните селскостопански технологии.

Всяко растение може да се използва като зелен оборски тор. Дори плевелите, с правилния подход, могат да имат положителен ефект върху почвата. Например, кофрито служи като допълнителен източник на калий, докато копривата, положена на тънък слой върху почвата, ускорява растежа на културите и изплашва охлювите и охлювите.

Просто различните растения имат различни свойства, които трябва да знаете, както и да разберете нуждата от почва.

Специално за картофите, той трябва да бъде обогатен с фосфор и азот. И бобовите растения напълно отговарят на тези изисквания. Те включват фий, грах, люцерна, сладка детелина, лупин... Това означава, че те трябва да се използват на първо място.

Между другото, тор с подобна ефективност (оборски тор) се разлага в почвата по-дълго и се изисква в по-големи количества. Това е още едно безусловно доказателство за превъзходството на зеления тор над органичната материя.

сеитба на картофи

Други сидерати за картофи имат различни, но не по-малко ценни качества. И така, едногодишните лупини могат да се "похвалят" с фосфор и азот, ръж и пшеницата директно влияе върху структурата на почвата, като я прави по-плодородна и богата, унищожава плевелите, горчица предпазва от вредители. Phacelia се счита за най-доброто универсално помощно растение.

Сидератите се използват по различни начини:

  • корените остават в земята, а надземната част се отрязва и премества на различни дълбочини;
  • остава само кореновата система, а стъблата се косят и се прехвърлят на друго място;
  • използва се окосената зелена маса.

Къде, кога и как се извършва сеитбата?

Сеитбата може да се извърши върху парцел на открито или върху градинско легло, оборудвано с дъски. Почвата трябва да бъде достатъчно разхлабена и навлажнена, по-добре е да премахнете плевелите.

засяване на зелено торене

Земята е брана, бучки, ако има такива, са разбити. Семената се разпръскват ръчно по площта със скорост 2 кг на 1 тъкат или се полагат в плитки канали.

Не прекалявайте с количеството на семената. По-голямото не означава по-добро, а по-лошо. Излишъкът от зелена маса ще доведе до процеси на ферментация, вместо да започне да се разлага, ще вкисне.

С гребло за тревата семената леко се поръсват с почва и, ако е необходимо, се разсипват с вода.

Уверете се, че те не са извадени от вода, за което трябва много внимателно, излейте слаба струя от лейка с душ глава.

отглеждане на картофи в земята

Това завършва процеса.

Обикновено засаждането на зелени торове за картофи през есента се счита за по-добро, отколкото през пролетта. Доста противоречива забележка. Привържениците на този метод твърдят просто:

  • първо, използвайки ранни зреещи сортове зелен оборски тор, можете да го хванете отново преди зимата и да освободите целия сайт от тях;
  • второ, с помощта на такива устойчиви на замръзване сортове като пшеница, овес или ръж, засадени около 1, 5-2 месеца преди настъпването на студеното време (достатъчно време разсадът да нарасне и изгони зелената маса), да ги изложите като бариера за сняг.

По този начин почвата не замръзва дори при силни студове и стъблата имат време да изгният до пролетта, с всички последващи положителни аспекти.

Не бързайте да косите зелени тор, засадени преди зимата, оставете ги до пролетта. Тогава няма да е необходимо да копаете и земята, тъй като тя ще бъде разхлабена.

Пролетно засаждане и допълнителни грижи, съвети и напомняния

Въпреки това, в началото на пролетта (април-май), можете също безопасно да засадите зелено торене под картофи. Тук е важно да не пропускате времето за прибиране на реколтата, а именно 2,5 седмици преди засаждането на картофите, те трябва да бъдат нарязани. Това време е напълно достатъчно, за да ги изпревари напълно.

И тогава някои производители на зеленчуци ги заравят на дълбочина от 6 до 14 см, в зависимост от състава на почвата, други ги изрязват само на разстояние 2-3 см от повърхността и ги оставят на самото място, където ще се засаждат картофите.

Тези мерки трябва да се извършват преди семената да се появят на зеления тор. В противен случай, бързо се разлагат, те стават богата храна за плевели и причината за появата им.

След като засадите картофите на така подготвената площадка, можете да продължите да го "храните" със сидерати. И така, горчицата, засета в пътеката, ще разроши почвата, ще задържи водата и ще изсече плевелите и ще прогони вредителите. Но само надземната му част ще бъде равна по височина на картофените върхове, тя се изрязва веднага.

картофи и зелен тор

На забележка:

  1. Подобно на основната реколта, зеленият тор също трябва да се редува.
  2. Те не се засаждат със свързани базови растения нито преди, нито след. По-специално, сидерати от семейството на нощниците не могат да бъдат поставени на почвата, където картофи са били преди или ще бъдат засадени по-късно.
  3. Контролирайте зелената маса, тя не трябва да е малка, както и много.

Сидерата са безспорна благодат за производителите на зеленчуци. Само тяхното използване позволява на последните да отглеждат висококачествена и богата реколта, увеличавайки броя на картофите на натални места с десетки килограми от сто квадратни метра градински парцел. И това вече е сериозно!

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци