Приложение на оборски тор като тор

Съдържание

Използването на хумус се счита за най-добрата храна за различни култури. Как да получите хумус? Как да използвате разпръсквача? Успешният фермер трябва да е наясно с всички тези тънкости.

Лидер на торове

Някои фермери се чудят какъв вид този тор работи най-добре? За да направите това, трябва да разберете какво е това вещество.

Торът е естествен източник на различни микроелементи: азот, магнезий, фосфор, калий, в допълнение, сяра, хлор, силиций.

тор в торби

По правило в големи площи и полета за обогатяване на почвата с оборски тор те използват специален разпръсквач... Механизмът е прикрепен към машината или трактора, като равномерно разпределя веществото по земята. Разпръсквачката е предназначена за всички видове почва. Може да се използва за всякакви торове. Това устройство е от следните типове: прикачен разпръсквач (използван в зеленчукови градини), в допълнение, за органичен материал (прилепва към големи трактори и машини).

Предимството му е, че не е нужно да изразходвате голямо количество физическа сила. След като полето е покрито с оборски тор, като възстановите разпръсквача, можете допълнително да поръсите почвата с минерали (ако е необходимо). Разпръсквачката е незаменимо устройство за тези, които искат да наторят почвата с оборски тор за кратко време.

хумусен тор

Но някои фермери пренебрегват използването на този продукт, като казват, че той вече е надживял полезността си и днес има разнообразие от възможности за избор на минерални торове. Хумусът обаче има някои свойства, които няма нито едно парче добавки.

Благодарение на своя състав, оборският тор е в състояние да образува плодородни слоеве на земята.

За това той е оценен.

В зависимост от структурата си този вид тор се разделя на:

  1. Пресен тор. Нежелателно е такъв материал веднага да се постави в земята. Оказва отрицателно влияние върху растежа на растенията. Притежавайки концентриран състав, пресният тор може да изгори корените на бъдещите култури. Плюс това в него се съхраняват семена от плевели, които лесно могат да покълнат, което е много вредно за градината. Пресният хумус е идеално място за размножаване на различни паразити, червеи, гъбички, така че разпръскването на тор върху земята може да причини повече вреда, отколкото полза.
  2. Оборски тор, преминал първия етап на обсъждане. Той трябва да се добави към земята със скорост около 5 кг на 1 м² земя. Това трябва да се направи през есента. Воден разтвор е подходящ и за периодично подхранване на растението. Дозировка - 1 кг вещество на кофа вода. Тъй като полузрелата маса все още е достатъчно концентрирана, силно не се препоръчва да се поливат растенията в самия корен. Този вид тор е подходящ за зеле, тиква, тиквички, краставица, спанак. След прибирането на реколтата, през следващата година на това място можете да засадите всякакви кореноплодни зеленчуци, домати, чушки. Тази малка тайна ще ви помогне да отглеждате реколтата си през следващия сезон.
  3. Изгнил тор. Този тор губи до 50% от теглото си. Трябва да го добавите при 10 кг на 1 м² земя. Този тор има добър ефект върху разсада. За да създадете хранителна среда, трябва да смесите почвата и оборския тор в съотношение 2: 1. Течността за хранене се приготвя чрез разтваряне на 2 кг оборски тор в кофа с вода.
  4. Хумус. Този продукт е последният етап от разлагането на оборския тор. Този вид органичен тор е най-ценен. Използва се за създаване на хранителни добавки за почвата, мулчиране, подхранване на разсад. Хумусът има добър ефект върху абсолютно всички култури, като подобрява значително техния вкус.Лукът, репичките, чесънът придобиват сладък послевкус, билките (копър, магданоз, киранто) стават по-ароматни, добивът на картофи се увеличава, грудките стават по-големи и по-вкусни. Хумусът се внася в земята в следните пропорции: 1: 4. След това мястото трябва да бъде изровено.

оборски тор

Как получавате перфектния тор?

Така че, най-добре е да се оплоди градината с оборски тор, когато масата се разложи до стадия на хумус. Но как да го вземеш? Какви са начините?

Метод 1. Пресният тор трябва да се подрежда на нива в дървена кутия. Всеки слой трябва да бъде поръсен с торф, сух мъх, фосфатна скала (за 10 кг оборски тор са необходими 30 г брашно). Не трябва да се притеснявате, че секретираната течност, торф или мъх ще го усвоят успешно. Цялата тази смес трябва да се притиска плътно, когато се поставя в кутии. Процесът на гниене и гниене трябва да продължи повече от 4 месеца. След това време получавате изгнила маса. Необходими са около две години, за да се образува хумус.

Метод 2. Оборският тор се натрупва, покрива се с покривен материал, фолио, шисти и просто чака. Ако купчината е намаляла по размер и масата е придобила тъмен цвят с рохкава структура, тогава хумусът е готов. Този процес ще отнеме повече от две години.

тор в торби

Метод 3. Много често много градинари правят купчина тор в своите дачи. Този метод е много подобен на предишния, обаче, той трябва да бъде сгънат не само на земята, а в оградено дървено пространство. Тази опция е удобна, тъй като хумусът се просмуква във времето в това пространство и можете да добавите нова партида от бъдещ тор. Съставът на оборския тор само ще се подобри. След няколко години ще получите прекрасен хумус, ползите от който са безценни за растенията.

Трябва да се съхранява под затворен филм. За да може хумусът да узрее по-бързо, веднъж месечно той трябва да се навлажнява и разбърква с вили. Гнездото или кутията трябва да са на спокойно място. Така бактериите няма да замръзнат и ще продължат да действат дори при зимен студ.

Качеството на хумуса до голяма степен зависи от това от кое животно е получен торът. Конят има по-пореста консистенция, има способността да се разлага бързо. Освен това той генерира много топлина по време на този процес. Използва се главно в бедни, тежки земи, в оранжерии, оранжерии.

крави

Веществото, получено от добитък, е по-воднисто, отделя по-малко топлина, но такъв тор има по-дълъг ефект от конския тор. Действа най-ефективно на пясъчна земя. Този тор има един недостатък: в него се размножават гниди, които инхибират растежа на градинските култури. Но и от тях можете да се отървете. За това се добавя вар към почвата (0,7 кг на 1 м² от площадката).

Прасето и оборският тор от дребен добитък (зайци, овце, кози и др.) Често се комбинират с продукти от други животни, за да се получи оптималното съотношение на хранителните вещества. Най-добре е да комбинирате различни видове хумус, за да получите богата реколта.

прасета в прасенце

Заключение по темата

Въпреки факта, че пазарът на агрономия предлага много синтетични торове, много собственици отдават предпочитание на оборския тор и хумус. Това не е изненадващо, защото оборският тор като тор е напълно естествен, богат на минерали, необходими за нормален растеж и плододаване на културите. Може да се наторява с всякакъв вид почва, като се използва физическа сила или разпръсквач. Дори най-бедната земя, ако е обогатена правилно с хумус, може да стане плодородна.

Коментари към статията
  1. За мен информацията на статията за хумуса е много важна, тъй като е необходимо да се трансплантират растения, но все пак бих искал инструкции как да добавите хумус в саксии за цветя, възможно ли е да съхранявате хумус в апартамент.
    благодаря

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци