Правила за отглеждане на зеленчуци

Съдържание

Трябва да се разбере, че отглеждането на зеленчуци в лятна вила има свои собствени характеристики и се различава от отглеждането на зеленчукови култури в оранжерийни условия. Много зависи, разбира се, от вида и сорта на растенията, но общите изисквания остават еднакви за всички. Независимо от индивидуалните характеристики, всички култури обичат добре поддържана, разхлабена почва, имат нужда от поливане и защита от болести и вредители.

Разрошена почва

Изисквания за състоянието на почвата

Преди да започнете да засаждате зеленчуци, трябва да обработите отредената за това земя. Подготовката се състои преди всичко във факта, че почвата се разхлабва, ако се налага поливане и се прилагат торове, необходими за растенията. Могат да се прилагат и допълнителни техники в зависимост от нуждите на един или друг тип. Разхлабването на почвата по време на засаждането и в процеса на последващи грижи е задължително условие за отглеждане.

Така че защо почвата задължително се разхлабва, защо е толкова важна за растенията и можете ли без нея? Ще получите отговори на тези въпроси, ако оцените всички предимства, които дава разхлабването на почвата.

  1. Нарушаване на плътността на горната почвена кора, което може да се превърне в непреодолима пречка, особено за слабите растения.
  2. Образуването на много въздушни синуси, които допринасят за насищането на земята с кислород, както и по-лесния достъп на влага до почвата.
  3. Отстраняването на плевелите, заедно с кореновата им система, се осъществява най-добре по време на процеса на разхлабване.

Някои градинари са склонни да вярват, че разхлабването на почвата не е необходимо, като твърдят, че всички горепосочени проблеми могат да бъдат решени чрез покриване на лехите с мулч. Тази версия може да бъде оспорена или съгласувана, но трябва да се има предвид, че дори мулчираната почва трябва да се разхлабва поне два пъти годишно. В допълнение, този метод има своите недостатъци, така че си струва да помислите внимателно, преди да изберете мулч, като се откажете от традиционното разхлабване.

Здраве зеле

Основни принципи на правилното разхлабване

В процеса на отглеждане на зеленчуци почвата се разхлабва редовно. Това помага за укрепване на растенията, помага им да консумират кислород и вода в достатъчни количества и допринася за получаването на обилна реколта. Трябва обаче да следвате няколко основни правила за разхлабване, за да постигнете желания резултат и да не навредите на зеленчуците.

  1. Бучки пръст не се обръщат, необходимо е само да се счупи уплътнената горна кора.
  2. Дълбочината на разхлабване е свързана с размера на кореновата система. Ако коренът е голям, можете да разхлабите земята на дълбочина 10–12 см, в повечето случаи е достатъчно 5 см.
  3. Препоръчително е да се извършва разхлабване след дъжд, тъй като под въздействието на влагата почвата се изглажда, след това изсъхва и образува твърда кора.
  4. Необходимо е да се разхлаби земята в интервала между редовете зеленчуци, за да не се повредят корените на самите растения.

Разбира се, в зависимост от нуждите на определени зеленчукови култури, е необходимо да се направят някои корекции в процеса. Например краставиците са много чувствителни към увреждане на корените, така че при разхлабване едва трябва да докосвате горния почвен слой, особено в самото начало на растежа. Когато височината на растенията достигне половината от нормата, можете да разхлабите почвата с вили, просто да ги залепите в земята между редовете и леко да се люлеете от едната към другата страна.

При отглеждане на кореноплодни растения, например репичка, моркови, ряпа, цвекло и др., подготовката на леглата започва с разхлабване. Факт е, че тези зеленчукови култури трябва независимо да пробият най-горния слой на земята.Ако се окаже твърде трудно, тогава някои семена може просто да не поникнат, а тези, които се излюпват, най-вероятно ще бъдат смачкани от плевели. В този случай не трябва да очаквате висок добив.

Прието е да се гушкат зеле и картофи. По същество това е и разхлабване, което се различава от традиционното само по изместване на горния почвен слой радиално към центъра, където се намира стъблото на растението. Този метод на разхлабване обаче запазва всички положителни качества на обичайния метод, той просто допълнително задоволява някои от индивидуалните нужди на тези зеленчукови култури.

Доматите в процес на отглеждане изискват различен подход към разхлабването. Много градинари са забелязали, че корените на зрелите растения понякога стават голи, стърчащи от почвата. Ако такъв феномен се наблюдава в определен момент, тогава корените на доматите ще трябва да се поръсят с плодородна почва. Разхлабването трябва да се извършва само между редовете, за да не се докосне повърхностно разположената коренова система и да не се унищожи растението.

Съвети

Ако корените, разположени близо до повърхността, предотвратяват разхлабването, след поливане или дъжд, не можете да нарушите горния слой на земята, а просто да го поръсите с прясна, рохкава, суха почва - това също ще предотврати образуването на гъста кора.

За да може разхлабването на почвата да донесе максимална полза в процеса на отглеждане на зеленчуци, трябва не само да се обърне внимание на общите правила и изисквания, но и да се събере възможно най-много информация за индивидуалните характеристики на всяка култура. На първо място, трябва да разберете естеството на кореновата система, нейното местоположение в почвата, размера и всички други характеристики. След това е необходимо да се установи нуждата на растението от вода и слънце, торове и торене, способността му да се конкурира с плевелите и др. Най-често торенето се извършва по време на разрохкване на почвата, поради което графикът за подхранване на зеленчуците също влияе върху честотата на разхлабване. Същото може да се каже и за плевене на зеленчукови лехи.

Отглеждане на маруля

Предпазни мерки и техники за комбиниране

За съжаление, в процеса на разхлабване растенията често се увреждат. Това може да се случи поради незнание за характеристиките на зеленчуковата култура, невнимание или просто бързане. Освен това разхлабването е труден и отнемащ време процес. Отглеждането на зеленчуци на открито на големи площи често повдига въпроса: заслужава ли усилието резултатът от плевенето? Всъщност, защо да превърнете любимия си бизнес в тежък труд? Към този въпрос трябва да се подхожда замислено.

Някои проблеми могат да бъдат решени с покриващи материали или мулчиране. Изобщо не е необходимо да се покрива цялата площ с непрекъснат слой. Можете да комбинирате разхлабването с мулчиране, разпределяйки правилното време и място. Мулчирането, например, е гарантирано, че предотвратява образуването на плътна кора, като същевременно позволява на въздуха да тече свободно. Това ще спаси градинаря от необходимостта постоянно да разхлабва цялата площ. Това обаче не винаги е подходящо и правилно. Необходимо е да се вземат предвид няколко нюанса на горните методи.

Доста хора се съгласяват, че мулчирането на почвата може да доведе до възпроизвеждането на вредители и дори гризачи, тъй като се създават отлични условия за това под слоя мулч. В същото време наличието на проблем не може да бъде установено веднага, тъй като той ще се почувства само когато растението започне да боли или умира. В някои случаи мулчирането води до прегряване на корените. В допълнение, той просто не винаги е подходящ и не е подходящ за всички култури.

Ако обаче леко покриете градината с краставици с мулч, можете да избегнете необходимостта да разхлабите втвърдената почвена кора, като само леко пробиете почвата между редовете. В този случай слоят мулч няма да бъде толкова голям и плътен, че да провокира възпроизвеждането на насекоми или прегряване на корените. В този случай комбинацията от методи ще бъде от полза както за растенията, така и за техния собственик.

Всеки летен жител избира най-доброто решение за себе си. Трябва обаче да се помни, че е необходимо да се разхлаби почвата както при подготовката на лехите за засаждане, така и по време на растежа на зеленчуците. Ако се грижите за насажденията им, те ще ви възнаградят с изобилен растеж и богата реколта. В края на краищата удоволствието от отглеждането на зеленчуци, плодове и цветя се крие не само в събирането на плодове, но и в самия процес на грижи.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци