Как да си направиш хидропонно растение за отглеждане на зеленина

Съдържание


За да получите всички витамини, от които се нуждае човек, е важно да включите салати и пресни билки в диетата. За да не купувате магданоз и копър в магазините, можете да използвате популярната технология. Производителят на хидропонна зеленина осигурява маруля, целина, лук и други култури през цялата година.

Хидропонно растение

Същност на метода

Думата „хидропоника“ означава, че растението се нуждае от вода, за да функционира. Той е наситен с хранителни вещества и се използва вместо конвенционална почва. Много хора смятат, че хидропонната система е съвременна иновативна технология, забравяйки, че за пръв път по този начин се отглеждат зеленчуци в Англия в началото на 20-ти век.

Удобството на този метод е, че ви позволява да забравите за редовното плевене, борбата с вредителите и осигурява на растенията необходимите условия за бърз растеж и развитие:

 • вода;
 • светлина за осъществяване на процеса на фотосинтеза;
 • оптимално ниво на киселинност, запазвайки всички ценни вещества в зеленината.

В резултат на това тя расте едра, сочна и не се влияе от вредители. Копърът, килантрото, марулята могат да бъдат нарязани 3-5 седмици след засаждането и бързо повторна реколта. Ето защо хидропониката е заслужена популярност сред тези, които отглеждат зеленина за продажба.

За да се обогати водата с хранителни вещества, се използват тези елементи, които растенията, засадени в градината, получават от почвата. Растението функционира перфектно в автоматичен режим, така че растенията не се нуждаят от ежедневна грижа. Основното е да промените и добавите хранителния разтвор навреме. Това е основното условие за отглеждане на разсад и зеленина.

Зелените в хидропонна настройка

Избор на инсталация

В магазините има голям избор от хидропонни системи. Там можете да изберете единица за мащабна работа и за използване в малък апартамент.

Съвременното хидропонно оборудване се предлага в няколко вида, различаващи се помежду си по начина на доставяне на водата.

 1. При капково напояване хранителният разтвор навлиза в корените на растенията през тънка тръба, измива ги и се излива от специални дупки.
 2. При приливно напояване кореновата система периодично се пълни с разтвор, който се отстранява след няколко минути.
 3. При напояване на капилярите корените са в субстрата, който е наситен с хранителна течност.

Проблемът е, че закупеният от магазин хидропонен завод не е евтин. Преди да вземете решение за такова солидно придобиване, препоръчително е да разберете принципа на системата и да разберете точно на какъв резултат можете да разчитате. Най-добрият вариант е сами да си направите растение за отглеждане на зеленина.

Съвети

В домашни условия е по-лесно да се използва напояване на капиляри. Не изисква сложна скъпа автоматизация, а самият дизайн заема малко място.

Домашно хидропонно растение

Изисквания за домашна инсталация

Преди да започнете работа, трябва да подготвите всичко необходимо. Ще ви трябва запечатващ се контейнер за вода. Обемът му зависи от това колко растения ще отглеждате. Средно за една коренова система са необходими 2-3 литра хранителна течност. Контейнерът трябва да е с тъмен цвят, в противен случай водата бързо ще се влоши и ще "цъфти" под въздействието на слънчевата светлина.

 1. Не забравяйте да получите специална помпа за аквариум. С негова помощ течността се обогатява с кислород. За да бъде по-подходящ за хидропонна система, препоръчително е да замените нейните тръби със силиконови.
 2. Купете камък, който пръска кислородни мехурчета във вода. За отглеждане на зеленина се препоръчва да се използва само нов камък, за да се предотврати замърсяването на течността с патогенни бактерии, което води до смъртта на растенията.
 3. Ще ви трябват саксии. Редовните пластмасови чаши или малки пластмасови саксии са подходящи за разсад. Уверете се, че те не са по-високи от контейнера с приготвен разтвор.

Когато основните съставки са готови, погрижете се за субстрата. Изборът му е достатъчно широк. Това може да бъде кокосово влакно, каменна вата, перлит, експандирана глина или всеки специализиран пълнител, закупен от магазин.

И накрая, трябва да вземете хранителните вещества. На пазара се продават готови концентрати, предназначени за разсад на зеленчуци, стайни цветя и зеленчуци. Вместо това е позволено да се използват сложни торове.

Инструкция за производство

На първо място, трябва да се подготвите чаши за разсад... Те трябва да направят малки дупки на дъното и жлебове отстрани с горещо шило. След това трябва да махнете капака от контейнера за вода, да поставите чашите върху него с главата надолу и да кръжите с химически молив. Разстоянието между очилата трябва да бъде най-малко 10 см. Изрежете дупки в капака по очертания контур и поставете саксиите там.

 1. В горната част на контейнера направете отвори за маркучите на аквариумната помпа. Пригответе въздуха, който разпръсква камъните според инструкциите и ги поставете вътре в резервоара.
 2. Напълнете контейнера с филтрирана вода повече от половината и свържете компресора. За удобство е препоръчително да инсталирате устройството до хидропонната инсталация. Ако системата работи добре, изключете я и се заемете с саксиите.
 3. Напълнете ги със субстрата, напоен с вода, затворете резервоара с капака и плъзнете съдовете обратно на мястото си. Дъното им трябва да бъде потопено в течност.
 4. Поставете 3 семена от желания разсад в субстрата, покрийте всяка саксия с празна пластмасова чаша отгоре, за да създадете парников ефект и изчакайте семената да покълнат.
 5. След това добавете хранителния разтвор към резервоара за вода, стриктно следвайки инструкциите на производителя, и отстранете празните чаши от разсада.

Хранителният разтвор трябва да се долива два пъти седмично. Концентрацията му трябва да е 15 пъти по-малка от първоначалната. Помпата за обогатяване на вода с кислород може да остане включена през цялото време, но е по-удобно да закупите таймер, който се използва за аквариуми, и да го програмирате да се включва за петнадесет минути 4 пъти на ден.

Препоръчва се водата в контейнера да се сменя напълно веднъж месечно. За да е удобно да се направи това, на дъното на резервоара може да се монтира специален дренажен клапан. Не изливайте използваната течност. Полезно е за напояване на градински растения или цветя.

Хидропонични растения в кухнята

Препоръки за начинаещи

За да бъде отглеждането успешно, препоръчително е за първи път да сеете прости, непретенциозни култури. Копър, магданоз, зелена салата, килантро, босилек... Зеленчуците са по-взискателни. Те се нуждаят от голям резервоар за хранителния разтвор, специални подпори и изкуствено осветление.

Преди употреба е препоръчително да дезинфекцирате контейнера, където трябва да излеете вода. Процедурата трябва да се проведе с хлорамин.

 1. Трябва да се разрежда в размер на 1 супена лъжица. l. 10 литра вода.
 2. Изсипете разтвора в резервоара, затворете го плътно с капака и оставете за половин час.
 3. Изцедете течността, изчакайте съда да изсъхне напълно и едва след това напълнете контейнера с нарастващата течност.

Бързият растеж на растенията гарантира, че в контейнера с хранителния разтвор се поддържа оптималната температура. Тя трябва да варира между 24-30 градуса. Ако това не може да се постигне при естествени условия, се изисква закупуване на апарат, който загрява водата в аквариумите.

Съвети

Ако зелените се отглеждат през зимата, когато светлата част от денонощието е твърде кратка, трябва да се използва допълнително осветление. Закупете специални фитолампи и ги включвайте всеки ден в продължение на няколко часа. Това ще помогне за ускоряване на растежа на растенията и увеличаване на добивите.

Хидропониката става все по-популярна всеки ден. Простотата и ефективността на технологията й дава всички шансове да измести традиционното отглеждане на младите зелени. След като сте изградили проста DIY инсталация, бързо ще оцените предимствата му. Със сигурност ще искате да направите по-сложен и мощен апарат, за да тествате големите му възможности.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци