Каква е вредата и ползите от хидропониката

Съдържание

Защо имате нужда от хидропоника?

Мащабът на екологичната катастрофа е ужасяващ. В течение на няколко века хората успяват да убият създаденото от хилядолетия. И ако по-рано хидропониката е била забравена именно поради завладяването на плодородни земи, сега тя се възражда поради смъртта на тези самите земи. Почвата поглъща все повече и повече вредни вещества - продукти на промишлената преработка, които са й полезни за доставка от нейния собствен домашен любимец - мъж.

хидропонични саксии с автоматична напоителна система

Въпреки че със сигурност има други причини хидропониката да се върне. Например неговата рентабилност. Всъщност много повече реколта се появява в стари райони, защото всички необходими за растението вещества идват в него в обещаните обеми, без грешки поради поглъщане в почвата или изпаряване, без да причиняват вреда при борбата с вредители, а по-малкият размер на корените спестява място.

Как работи?

Хидропоника предполага създаването на условия, благоприятни за развитието на корените. За това се организира постоянно и правилно хранене на корените, създава се постоянният им контакт с въздух, комбинация от всички оптимални абиотични фактори, като влажност, температура. Самото растение се поставя върху специална решетка в субстратния слой. Мрежата е върху контейнер, напълнен с хранителен разтвор. Именно в този контейнер се намират корените.

хидропонно устройство

Субстратът може да бъде вермикулит, торф, мъх, експандирана глина. Хранителното вещество обикновено е разтвор на химически соли във вода. Да, след като прочетат думата химикал, всеки веднага решава, че хидропониката е нов начин да изневерява на потребителите и да печели от тях. Наистина пестициди, добавки, ГМО. Всичко това изплаши хората толкова много, че сега всичко свързано с химията ги кара обичайно да търкалят очи и, страхувайки се за здравето си, да спрат да използват този метод или продукт. Толкова опасно ли е? хидропоника?

Ползите и вредите от хидропониката

Като начало, все още си струва да разгледаме предимствата на този метод. Първо, когато използвате хидропоника, можете да сте уверени в бързия растеж и високия добив на всеки сорт растение. Защото те получават всички необходими хранителни вещества в достатъчно количество и налична форма.

Второ, отново спестяване на място поради малки корени. Това се обяснява с банална биология: корените не се нуждаят от оцеляване - извличането на минерали и вода от почвата, всичко е осигурено тук, съответно, няма нужда да се задълбочава.

отглеждане на растения в хидропоника

Трето, огромни икономии на вода. Поради факта, че не се абсорбира от почвата и не се изпарява, водата се консумира напълно, за да отговори на нуждите на растенията. Освен това, поради липсата на почва, няма опасни гризачи, вредители и други ненужни животни. Това спестява растенията не само от унищожаване, но и от микроби, причиняващи болести бактерии.

Безспорното предимство е несезонността на този метод. Използва се в оранжерии, което означава, че нито студът, нито жегата, нито сушата са безразлични към него.

Освен това в малка площ расте колосален брой култури. Не трябва да забравяме за екологичността на хидропониката. Да, това е екологичност. Думата „химия“ не бива да плаши толкова много фермерите, в края на краищата всички хора са органични съединения и растенията също.

Дизайнът на най-простото хидропонно растение
Дизайнът на най-простото хидропонно растение

Субстратът може да бъде кокосово влакно, напълно естествено. И, между другото, индустрията, която се е промъкнала в по-голямата част от резервоарите, насища огромна площ от плодородна почва и вече е запълнила целия свободен кислород във въздуха, няма да може да се приближи до растенията, отглеждани с помощта на хидропоника в оранжерии.

По този начин хидропониката спестява вода и хранителни вещества, като същевременно увеличава добивите.

Минусът обаче със сигурност е очевиден. Това е вредата на продуктите, отглеждани по този начин, поради насищането им с нитрати. Повечето от нитратите могат да бъдат премахнати и това е достатъчно лесно, но дали всички фермери ще направят това ?! Едва ли. Освен това много от тях са толкова безскрупулни, че използват химикали по-лошо от нитратите.

По принцип това е вредата, нанесена от хидропониката. Не може да се сравни с ползата. Като се има предвид, че тази вреда е причинена не от самия метод, а от хората, правейки модификации в своя полза.

Какво е истина и кое е невярно?

Всичко, което съществува само в света, е подложено не само на критика, но и на теста на популярния слух, което далеч не винаги е вярно. Най-честите преценки за хидропоника са:

хидропонични саксии с автоматична напоителна система
Хидропонични саксии с автоматична напоителна система
  1. Антиестествен.
  2. Вреди на биосферата.
  3. Твърде сложно.
  4. Скъпи.
  5. Тесен кръг на разпространение.
  6. Престъпни по характер.

Всъщност на растенията не им пука дали са в почва или във вода. Основното е, че минералите и водата влизат. Следователно митът за антиестествеността е опроверган. Още по-лесно е да се опровергае второто твърдение. По-рано беше споменато, че хидропониката е екологична, тъй като спомага за пестенето на вода и няма абсолютно никакви вредни отпадъци. Дори не си струва да се говори за сложността и високата цена - тази технология е толкова проста. Парче стиропор и вана ще са ви достатъчни за начало, лесно и доста евтино, нали? И дистрибуцията, меко казано, е доста голяма.

Само в Британска Колумбия 90% от всички оранжерии се експлоатират хидропонично. За съжаление, хидропониката наистина се използва за криминални цели - много лесно се отглежда канабис по този начин незабелязано, а вредата му със сигурност е голяма. Не е ли по-важно обаче хидропониката да изхрани целия свят?

Коментари към статията
  1. Зеленчуците, отглеждани на „естествен“ и „органичен“ компост и оборски тор, съдържат много повече нитрати, отколкото зеленчуците, отглеждани хидропонично със сертифицирани торове.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци