Как да отглеждаме домати хидропонно?

Съдържание

Хидропонното отглеждане е свързано с отглеждането на домати не в почвата, както е обичайно, а въз основа на разтвор, който насища растението с всички необходими вещества, а освен това и с полезни за човешкото тяло вещества. По този начин доматите, отглеждани с хидропония, са не само толкова добри, колкото тези, отглеждани по обичайния начин, но в някои отношения, напротив, те са по-добри.

отглеждане на домати с помощта на хидропоника

Хидропонни домати

Хидропониката вече е много популярен метод за отглеждане на домати.

Всички знаят, че отглеждането на домати не е толкова труден процес, колкото изглежда на пръв поглед, но е много старателна задача. Основното нещо е да не се пренебрегват такива малки детайли като качествена поща, осветление и, разбира се, редовна грижа за растенията за по-сочни плодове.

Методът на хидропониката също има свои детайли, които не бива да се пропускат. Специално за това е съставен списък на сортовете домати, които са се доказали най-добре в хидропониката. Сред тях са такива като:

  • Гаврош;
  • Приятел;
  • Аляска;
  • Добри апетити.

Хидропоника

Ако изборът как да отглеждате домати все още се е спрял на хидропониката, тогава е най-добре да го направите с метод, който е на повече от дузина години. Препоръчително е да отглеждате домат в малка саксия. Но преди да засадите разсад там, саксията трябва да се излее преждевременно с измит и дезинфекциран субстрат. Тя може да бъде различна, може би ще бъде чакъл или експандирана глина, шлака и, разбира се, мъх. След това разсадът, заедно с саксиите, се поставят в голям контейнер, където предварително трябва да се приготви необходимата хранителна смес.

Тези конкретни хранителни разтвори могат да бъдат проблем. Ако не е възможно да закупите напълно готово решение, тогава винаги можете да го направите сами от различни торове.

Отглеждане на разсад

Първото нещо, с което трябва да започнете, е да подготвите пакет от минерална вата. След това памучната вата трябва да бъде импрегнирана с вода с много малко количество гасена вар, като по този начин получаваме кисела среда за растението. След това трябва да поставите семената във вече накиснатата памучна вата и след това внимателно да ги подредите в контейнери, в които бъдещите домати ще растат допълнително. Изисква се да се направят малки дупки в контейнера на дъното. Трябва да има поне 5 от тях и най-добре е да ги направите с малък нокът.

отглеждане на домати с помощта на хидропоника

За да покълнат семената, трябва да сте сигурни, че растението получава светлина поне 12 часа на ден. Трябва да бъдете внимателни с това, тъй като е необходимо постоянно внимание, така че светлината да не удря кореновата система на растението, в противен случай може да го убие изобщо. Ако отглеждате у дома, можете да "замените слънцето" с обикновени лампи с нажежаема жичка.

След всички извършени процедури остава само да изчакаме, докато корените на семената покълнат през дупките в контейнера, които са направени преждевременно.

След като растението покълне, то може да бъде трансплантирано в голям контейнер, напълнен с дезинфекциран субстрат. В този случай памучната вата не може да бъде премахната. След като растенията бъдат трансплантирани, трябва да свържете към тях система за капково напояване. Може да се закупи във всеки магазин за градинарство.

отглеждане на домати с помощта на хидропоника

След като растението вече е станало възрастен, трябва да вземете предвид, че се нуждае от 3 до 4 литра вода на ден при дневна светлина. Позволено е да добавяте различни торове, но не е нужно да храните растенията с тях всеки ден, достатъчно е само веднъж седмично. Тъй като растението расте, можете да увеличите количеството прием на торове до 2 пъти седмично, вече не е необходимо.Най-добре е да използвате торове, които съдържат минерали и органични вещества.

Едно възрастно растение се нуждае от повече светлина от разсада, така че трябва да увеличите времето на излагане на растението до 16-18 часа на ден. Освен това растението се нуждае от пълен мрак. Необходимо е да се гарантира, че растението прекарва поне 5 часа на тъмно на ден, но не повече от 8.

Необходимо е да се следи температурата на въздуха, на която се намира растението. През деня трябва да е 18-24 ° С, през нощта - 15-18 ° С.

Обърнете внимание, че растението трябва да расте изправено. Кълновете, които отиват отстрани, трябва да бъдат откъснати. Да откъснат, а не да режат с ножица или нож, както правят много.

След като растението цъфти, то трябва да бъде опрашено. За целта използвайте малка акварелна четка за пренасяне на прашеца от мъжкото цвете към женското. За да определите какъв пол е цветето, трябва да разгледате по-отблизо съцветия. Мъжките цветя се събират в съцветия от 3-6 броя, а женските цветя растат едно по едно, в крайни случаи - две.

зелени домати

Понякога е необходимо да изплакнете корените на растенията с вода. За да направите това, не е необходимо да изкопаете напълно растението, просто трябва да го извадите от контейнера заедно с почвата, в която то расте, и да излеете малко вода над него, още по-добре е да го направите с ръце. Това се прави, за да се предотврати натрупването на сол върху кореновата система на растението, тъй като може да му навреди.

Какви проблеми може да има?

Основният проблем, който имат много хора, е нападението върху растението от различни инфекции и насекоми, като листни въшки или Колорадски бръмбар.

За да се отървете от такъв проблем, достатъчно е да напръскате растенията с безвредни за човешкото тяло препарати, но отровни за бръмбари и борба с инфекциите. Тези продукти могат да бъдат закупени във всеки магазин за градинарство на достъпни цени.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци