Как да отглеждаме копър хидропонно?

Съдържание

Сортове копър

Ботаническите справочници посочват, че това растение-чадър съществува в една форма - ароматен копър или градински копър (Anethum graveolens). Но не можете да заблудите градинар, има само един вид, но има много разновидности. Десетки и всеки може да се отглежда хидропонно.

копър клон

Най-известните са следните:

 • ранен - ​​Гренадиер, Грибовски, Дални, Чадър;
 • в средата на сезона - Lesnogorodsky, Kibray, Uzory, Umbrella;
 • късно узряване - Салют, Буян, Алигатор, Амазонка (по-подходящ за дългосрочно производство на зелени).

Ранните са добри, когато се сушат като подправки, късните са по-добри под формата на зеленчуци, а средните са две в едно (както подправка, така и билки).

Напоследък храстовидните сортове станаха популярни, те дават много клонове, което е удобно за търговско производство.

Какво трябва да растеш?

Методът за отглеждане на растения без почва е познат отдавна. Поставихме букета във ваза и наляхме вода. И ето, цветята не увяха, а се вкорениха. Хората забелязаха много отдавна и предположиха, че по този начин можете не само да удължите живота на растенията, но и да растете от семена. В средата на XX век. индустриализацията на селскостопанския сектор и развитието на оранжерии превърнаха хидропониката от свободното време на ентусиаста в ранг на промишленото производство.

покълнали семена от копър

Ако сериозно се справите с проблема, отглеждането на копър в хидропониката в началния етап ще изисква известна инвестиция в оборудване и материали. Не можете да се справите само с буркани и ще бъдете измъчвани да смените водата в тях. Имаме нужда от:

 • контейнер с хранителен разтвор;
 • помпа за таймер;
 • система от маркучи и клапани;
 • поточни тръби с изрези за чаши;
 • нагревателен елемент с термично реле за поддържане на температурата на разтвора в диапазона 24-28 ° C;
 • чаши с решетъчно дъно и с вграден субстрат (мъх, слама, експандирана глина, изкуствени порести вещества);
 • покълнали семена.

Принципът на действие е следният: семената се поставят в чаши, в които периодично се подава хранителен разтвор. Или като алтернатива, разтворът тече през тръби, в които има чаши. Благодарение на потока течността се аерира и обогатява с кислород, не застоява и не расте плесенясала. Но субстратът е постоянно във влажно състояние, което е много важно.

копър хидропонен

Корените ще загинат, ако не се скрият във влажна среда, въздухът е разрушителен за тях.

Разтворът, преминавайки през субстрата, ще доставя хранителни вещества до корените и ще се оттича в тръбите, откъдето се изпомпва в контейнера. След това цикълът се повтаря според зададената програма чрез таймера за стартиране на помпата. Припомня кръвоносната система при животни.

Корените продължават да растат и копърът развива стъбла, клонки и чадър. Какво ви трябва за масата и кухнята.

Как да покълнат семена?

Сухите семена, хвърлени в почвата или в чаши със субстрат, няма да покълнат дълго време. Те се възпрепятстват от наличието на етерични масла, за които обичаме копъра като подправка. При естествени условия семената са в земята от есента до пролетта, а маслата се изпаряват сами. Хидропониката няма да чака, затова накисваме семената за 2-3 дни и редовно сменяме водата.

Семена от копър

Семето се освобождава от масла, набъбва, ембрионът се събужда в него. В същото време се получава отхвърляне. Удавените тежки семена са здрави, с голям потенциал за покълване. Тези, които останаха на плава, най-вероятно няма да покълнат. Отърваваме се от тях.

Увиваме подготвените по този начин семена във влажна кърпа, оставяме корените да се излюпят в такива мини-парникови условия, което ще се случи на втория или третия ден. Сега можете да засадите.

Печеливш бизнес

Отглеждането на копър в хидропоника е не само удоволствие и възможност за разнообразие от храни, но и печеливш бизнес.Вярно е, че това изисква обеми на производство и надеждни продажби. Скъсаният копър не се съхранява дълго време и има само един изход за непродадените продукти: консервиране и сушене.

отгледан копър

Ако имате желание да започнете производството на копър, трябва да вземете предвид някои характеристики:

 1. Копърът е светлолюбиво растение, през зимата не можете без допълнително осветление, планирайте предварително разходите за осветление и подмяна на изгорелите крушки в прогнозата.
 2. Копърът почти не е податлив на болести и вредители, но плесента винаги дебне в подгизнал субстрат, не можете да го изпуснете от контрол, ако подозирате, че семената са заразени, те трябва да бъдат мариновани в слаб разтвор на калиев перманганат или в друг дезинфектант.
 3. Засаденият копър ще бъде готов за прибиране почти по едно и също време във всички саксии, така че направете смяна във времето, когато засадите от пет до десет дни, след това времето за прибиране на реколтата ще бъде удължено и новото засаждане ще започне дори преди да са откъснали последните.

В противен случай всичко говори в полза на бизнеса с отглеждането на копър. Разходите са минимални, реколтата е стабилна, продажбите се осигуряват дори през лятото с масивна доставка от летни жители. Търсенето е по-голямо през лятото, отколкото през зимата. През лятото салати и билки всеки ден, а не от време на време, както през студения сезон. Освен това в Русия има много празници. И каква почивка без копър?

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци