Изработка на хидропоника за салата със собствените си ръце

Съдържание

Хидропониката ще ви позволи да получавате пресни витамини от маруля, копър, лук и други зелени дори през зимата. Предприемчивите хора дори могат да превърнат тази сграда в източник на постоянен доход.

хидропонично отгледана салата

За какво е хидропоника?

Със сигурност всеки летен жител помни случаите, когато трябва да обработвате почвата през целия ден, за да получите дългоочакваната реколта след известно време. Отглеждането на маруля хидропонично ви спестява неприятности при пълзене през лехите. В същото време няма да се лишите от удоволствието да наблюдавате растежа на салатата и ще можете да консумирате пресни билки почти през цялата година.

Хидропониката е структура, при която маруля расте не в земята, а във вода. Има много видове такива системи, от най-простите до най-сложните. Като правило у дома се използват прости варианти, създаването на които не изисква значителна инвестиция на пари, усилия и време. В същото време дори такова устройство ще има следните предимства пред отглеждането на маруля в почвата:

хидропонично отгледана салата

  1. По-малка интензивност на труда. Липсата на почва ви позволява да не губите допълнително време за разхлабване, плевене и редовно поливане. Няма да се дразните от вредители, които обитават земята в голям брой.
  2. Много малка площ за кацане. Корените на растенията ще могат да растат без големи контейнери, които се използват за засаждане в земята. Това спестява значително пространството в стаята.
  3. По-изобилни и по-чести реколти. Растенията не трябва да имат развита коренова система, за да получават всички хранителни вещества. А именно образуването на корени отнема по-голямата част от времето при отглеждане на маруля в земята.

Въпреки тези неоспорими предимства, отглежданите в хидропона храни имат малко по-различен вкус от традиционно отглежданите храни. Ето защо много летни жители използват съвременния метод за отглеждане само през зимата, когато е невъзможно да получите реколта от земята.

хидропонично отгледана салата

Изработване на хидропоника у дома

Структурата ще се състои от следните елементи:

  1. Плътна пластмасова опаковка.
  2. Лист от стиропор.
  3. Специализирани хидропонни саксии (напомнящи на миниатюрните урни, видени в офиса). Вместо това могат да се използват чаши за еднократна употреба с всички слотове.
  4. Въздушен аквариум компресор.

правене на хидропоника

Освен пряката си функция, контейнерът трябва да предпазва разтвора от топлина и слънчева светлина, тъй като при такива условия водораслите ще се размножават изобилно в него. За тази задача е необходимо да се използва черен (или тъмно оцветен) контейнер, изработен от плътна пластмаса. Капакът също трябва да приляга много плътно. За да обезопасите растенията, можете да направите дупки за саксиите в самия капак или да използвате лист от пяна. Първият вариант е много по-удобен, но не е подходящ за онези, които планират да използват повторно контейнера с капак за други цели.

Дупките за саксиите трябва да бъдат разположени на известно разстояние, така че върховете на порасналите растения да не се намесват взаимно.

Приготвяне и доставка на разтвор

Докато създавате Направи си хидропоника Вкъщи трябва да се уверите, че в хранителния разтвор има достатъчно количество кислород. Аквариумният компресор със спрей камъни е идеален за тази цел. Ако резервоарът е малък, може да се използва 1 камък. Броят на дюзите трябва да се увеличава пропорционално на размера на контейнера.

домашна хидропоника

Кислородът ще се подава през специален маркуч, за който трябва да направите дупка точно в центъра на капака. Единият край на маркуча е свързан с компресора, другият - с разпръскващите камъни, които трябва да бъдат равномерно разпределени по дъното на контейнера.

Резервоар за пълнене

Първата стъпка е да напълните половината от контейнера с разтвора. След това трябва да поставите капака и да поставите саксиите в него. След това разтворът се добавя до такова ниво, че да достигне дъното на всеки съд. По този начин салатата може да получи достатъчно кислород и полезни минерали.

контейнер за хидропоника

Последният етап е включването на компресора. Ако всичко е направено правилно, в разтвора трябва да се появят малки мехурчета. Ако има такива, можете да се отпуснете и да изчакате реколтата. Ако водата остане спокойна, трябва да проверите надеждността на закрепването на маркуча (както към компресора, така и към пръскащите камъни), както и работата на самия компресор.

Тази хидропоника е идеална за отглеждане на маруля и някои други зеленина. По-капризните култури изискват сложна кутия за отглеждане.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци