Как да отглеждате босилек от семена у дома на перваза?

Съдържание


За всяка стопанка е удоволствие да сервира ястия, подправени с пресни ароматни билки, които, между другото, могат да се отглеждат у дома. Отглеждането на босилек от семена на перваза е прост и вълнуващ бизнес, а получената реколта ще зарадва повече от един месец. Пикантната билка върви добре с месни и рибни ястия, зеленчукови салати, италиански сосове за паста се приготвят само с босилек.

Босилекът има много ползи за здравето. Растението е богато на етерични масла, които имат бактерициден ефект, има благоприятен ефект върху стомашно-чревния тракт и имунната система. Яденето на тази ароматна подправка нормализира съня, укрепва нервната система и повишава потентността.

Съвети

Растението може да се използва като лекарство. Бульонът е полезен за изплакване на устата, тъй като има антибактериални свойства. Може да се използва като антипиретик и потогонно средство при настинки и белодробни заболявания.

Такъв набор от прекрасни свойства прави отглеждането на пикантна подправка на перваза на прозореца у дома много полезна и необходима дейност.

Босилек на перваза на прозореца

Как да засадите: семена или резници?

За да засадите босилек у дома на перваза на прозореца, първо трябва да подготвите земята и контейнер за засаждане. Тъй като се интересуваме от изобилна маса листа, растенията ще се нуждаят от достатъчно място. За отглеждане се използват дълги кутии за цветя или саксии. На дъното на контейнера е задължително да се постави дренаж - експандирана глина или счупена тухла.

Земята е подходяща за градина, с добавяне на хумус. За предпочитане е да се наторява почвата. За това се приготвя разтвор на калиев сулфат, суперфосфат и урея: за 5 литра вода, половин чаена лъжичка от всеки тор.

Можете да отглеждате подправката от семена или резници. Семената се заравят в почвата не повече от 1 см. При засаждане в кутии разстоянието между семената трябва да бъде най-малко 10 см, така че растенията да не се намесват едно в друго. Можете да засадите не повече от 2 семена в саксия, в зависимост от размера на съда.

Можете също така да засадите растението с резници, тъй като то се вкоренява много лесно. Свежи стъбла от пазара или магазина ще свършат работа. Резниците се нарязват от средата на стъблото и се поставя вода. След около 2 седмици те вече могат да бъдат засадени в земята.

Засяване на семена от босилек

Отглеждане на босилек от семена

За да получите отлична реколта у дома, е необходимо да осигурите на растението добра осветеност и комфортна температура. По-добре е да поставите насаждения на слънчев перваз; при отглеждане през зимата и есента е препоръчително да се осигури допълнително осветление - например да се използват флуоресцентни лампи. Тъй като босилекът е топлолюбиво растение, трябва да следите температурата, за да предотвратите течения на перваза на прозореца през зимата. Ако кутиите с насаждения са на балкона, през нощта те са покрити с фолио.

След засаждането на семената почвата трябва да се полива обилно и да се покрие с фолио, тъй като оптималната температура за покълването им е + 26-28 градуса. Разсадът, който е излязъл от семената, изисква редовно поливане, но не трябва да се допуска преовлажняване. Препоръчително е също да разрохкате почвата на всеки 3 дни, за да я наситите с кислород.

Саксий с босилек

Грижи за босилек: поливане, хранене, събиране

Грижата за растенията е проста и не отнема много време. Отглеждането на пикантна подправка у дома на перваза на прозореца е възможно, ако условията за поливане, хранене и прибиране на реколтата се спазват правилно.

  • Поливайте насажденията всеки ден с топла, утаена вода, за предпочитане сутрин. При сухо горещо време всеки ден поливането е допустимо. Когато почвата изсъхне, растенията започват да пожълтяват и да отделят листата си.Преовлажняване може да доведе до различни заболявания.
  • За подхранване на растението у дома се използват азотни торове, които допринасят за увеличаване на зелената маса, например нитрофосфат... Разредете тора според инструкциите на опаковката и го добавяйте във водата за напояване 2-3 пъти седмично.
  • Колекцията се състои в отрязване на горната част на леторастите, докато стъблата не са повредени. След отрязването растенията започват активно да се разклоняват. За прибиране на реколтата за бъдеща употреба можете да отрежете цялата горна част, оставяйки 4 долни листа, след което растението отново ще покълне. Появилите се дръжки се отрязват, тъй като растежът на листата спира по време на цъфтежа.

Различни сортове босилек

Босилекови заболявания

При неблагоприятни условия - с преовлажнена почва или ниски температури - е възможно растенията да се заразят с различни гъбични заболявания.

  1. Черен крак. Гъбичките, които причиняват заболяване, присъстват във всяка почва. Те заразяват младите разсад в основата на стъблото, което става черно и става по-тънко, растението пожълтява и умира.
  2. Фузариум. Както почвата, така и семената могат да бъдат заразени с тези гъбички. Засегната е кореновата система както на възрастни, така и на млади растения. При младите хора стъблото става кафяво и по-тънко, при възрастните върхът изсъхва, в резултат растението изсъхва.
  3. Сиво гниене. Патогените присъстват в почвата, те засягат първо долните листа на растенията. На заразените зони се появяват кафяви петна, които след това са покрити със сива плесен.

Невъзможно е да се борим с тези заболявания с химически агенти, тъй като листата на растението се използват за храна.

Съвети

В самото начало на заболяването и за превенция насажденията могат да бъдат напръскани с инфузия от лукови кори. 1 чаша люспа се залива с 4 чаши вряла вода, настоява се за един ден. Тогава те филтрират и пръскат не само заразени, но и здрави храсти.

За профилактика на гъбични заболявания трябва да се придържате към следните правила:

  • не удебелявайте засаждането;
  • избягвайте преовлажняване на почвата;
  • редовно разхлабвайте междуредията;
  • отстранете болните растения с буца земя.

Така че, отглеждането на босилек от семена на перваза на прозореца няма да бъде трудно, ако следвате редица прости правила за грижа за растението у дома. Всяка година все повече наши сънародници обичат да отглеждат зеленчуци и билки точно в апартамента. Наистина в този случай можете да сте абсолютно сигурни в екологичната чистота на получените продукти, а не всеки има лятна вила.

Кой вид босилек да изберете за отглеждане зависи само от вашия вкус. Има сортове с аромати на канела и лимон, с аромат на анасон, има сорт със сладък и не тръпчив вкус, сорт с лилави листа, който е популярен в кавказката кухня. Всеки от тях е добър по свой начин и ще ви помогне да създадете разнообразен и неповторим вкус на ястия, приготвени с него.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци