Как се прави хидропоника „Направи си сам“?

Съдържание

Как се прави на ръка хидропониката? Хидропониката е система, която позволява на растенията да растат без почва. Те ще получат всички необходими хранителни вещества от течността. Всяко растение се нуждае от различна концентрация.

Благодарение на хидропониката, голяма реколта от органични продукти може да бъде събрана на малка площ. Времето за растеж на плодовете е силно намалено. Растенията няма да трябва да осигуряват енергия на корените, за да получат адекватно хранене. Банан в рамките на една година може да достигне височина от 2 м. В къщата е просто необходимо голямо количество разтвор.

отглеждани цветя у дома

Почти всичко може да се отглежда у дома с хидропоника. Най-популярните култури са домати, краставици, репички, маруля, чушки, мента и ягоди. Домашната хидропоника се използва и за стайни растения. Изключение обаче са растенията, чиито корени могат да изгният.

Хидропонови субстрати

При този тип култивиране растението ще бъде в контейнер със специален субстрат, който има висока влажност и ронливост. Способността да абсорбира влагата позволява на субстрата постоянно да мокри корените, трошливостта позволява отлична аерация. Субстрати за тази система могат да бъдат:

 • перлит;
 • експандирана глина;
 • торф;
 • чакъл;
 • минерална вата.

отглеждани цветя у дома

Хидропоника с фитил

За тези цели ще ви трябва:

 • контейнер за растения;
 • контейнер за вода;
 • фитил;
 • посадъчен материал;
 • тор;
 • въздушен спрей;
 • разсад.

Хидропониката на Windowsill е направена от най-простите материали под ръка. Използва се резервоар, в който ще се намира течността, отгоре се поставя контейнер с растения. Водата ще тече нагоре през фитилите. Устройството е неусложнено, но по време на монтажа ще трябва да вземете предвид някои функции. Недостатъкът може да бъде неправилно инсталирани фитили, поради които няма да е възможно равномерното разпределение на влагата. Към този въпрос ще трябва да се подходи с голяма отговорност.

Хидропоника на перваза на прозореца
Хидропоника на перваза на прозореца

Фитилите могат да бъдат направени от найлонови чорапогащи. Те ще могат да провеждат влагата добре и да не подлагат растенията на гниене. Дупките за фитили са направени в долната част. Препоръчва се да има фитил под всяка култура, след което влагата равномерно ще потече към кореновата система. Ако използвате тръба, тогава в нея трябва да се правят и дупки за засаждане на растения. Вкарайте фитилите в долната част на дупките, поставете ги в спирала на дъното, постепенно ги покрийте с хидропонен материал. След това можете да засадите растенията.

Поставете тавата с растения върху контейнер с воден разтвор, на дъното на който се препоръчва да поставите спрей за аквариум. Благодарение на това разтворът може да бъде наситен с кислород и водата няма да застоя.

Важно е контейнерите да се пазят от светлината на слънцето, в противен случай това може да доведе до мухъл.

Ако е необходимо, те могат да бъдат боядисани отвън във всякакъв цвят или да използват тъмен филм. Ако контейнерът е непрозрачен, тогава той не се нуждае от потъмняване.

пръскачка за аквариум
Аквариум пулверизатор

Съвети за използване на хидропоника

За начинаещи за хидропоника на перваза на прозореца е по-добре да изберете непретенциозни бързорастящи култури. За това са подходящи различни видове зелени, краставици, ягоди. За доматите ще са необходими чушки, тиквички, по-големи контейнери.

Препоръчва се използването на филтрирана вода, за да се предотврати появата на бактерии, които могат да доведат до цъфтеж на течността.

устройство за хидропоника

По-добре е системата да се постави далеч от източници на топлина и светлина.

Оптималната температура на разтвора ще бъде 25-30 ° C. Ако температурата е по-ниска, може да се използва отоплението в аквариума.

Реколтата ще бъде по-голяма, ако се направи изкуствено осветление с помощта на флуоресцентни лампи.

Сега знаете как се прави домашната хидропоника. Успех и голяма реколта!

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци