Как да изберем подходящия тор за зеленчуци

Съдържание

Опитните градинари казват с увереност, че е невъзможно да се направи без торове за зеленчуци, а начинаещите често правят грешки, забравяйки да вземат предвид някои нюанси, например състава на почвата или метеорологичните условия. В резултат на това част от реколтата може просто да умре. Преди започнете да отглеждате зеленчуци, трябва да изучите много полезна информация. Има три начина за оплождане:

 1. Основното нещо се прави през есента или ранната пролет за копаене.
 2. Засяването се извършва в кладенците по време на засаждането.
 3. Горната превръзка се извършва през вегетационния сезон.

зеленчуци

Ранните зеленчуци, особено зелето, консумират повече хранителни вещества от почвата. За първото хранене е най-добре да вземете разтвор, разреден с вода, в съотношение 1:10. По време на заглавието е необходимо много азот и калий, така че можете да добавите Кристалон, нитрофосфат, Polyfid SL. Злоупотребата с азотни препарати ще доведе до натрупване на нитрати, забавяне на развитието, намаляване на качеството - ще се появят повече напукани плодове.

Краставици

Краставиците изискват често и обилно поливане, но разтворимите торове бързо минават под нивото на корена, така че трябва да се подхранват на всеки две седмици. Повечето от хранителните вещества са в търсенето през периода на плододаване. Освен обичайните минерални препарати са необходими и сложни препарати. Това важи особено за лошите почви. Добро въздействие ще има урея, хидрокомплекс, Агрикола.

Домати

Доматите, особено младите, много се нуждаят от фосфор, който повишава нивата на витамини. C, както и подобряване на качеството на продукта. Когато узреят, растенията се нуждаят от калий и азот. Първото хранене се извършва със сложен състав по време на интензивен растеж, като се използват разтвор, стимул, нитрофоска, пилешки изхвърляния или мюлеин. По време на периода на формиране на плодове е необходимо да се увеличи храненето с калий - зеленчуците се хранят с дървесна пепел или калиев сулфат.

Морков

Морков не харесва високото съдържание на азот, тъй като забавя развитието му, насърчава натрупването на нитрати. Коренният зеленчук реагира добре на малки дози суперфосфат и калиев хлорид. Ако растението е слабо, расте слабо и върховете са бледи, то трябва да се подпира с минерален комплексен препарат или да се добави пепел - една чаша на квадратен метър площ.

Цвекло

Цвеклото предпочита натрий и бор, както и балансирани дози азот, калий, фосфор. В самото начало на развитието културата се нуждае от топлина, така че нормите азотни торове, в сравнение с морковите се удвояват. Два месеца преди прибирането на реколтата всички хранения трябва да бъдат спрени. По време на периода на активно съзряване се препоръчва добавянето на пепел.

Торове

Има много различни начини да увеличите добива на градинските си култури. Много специално място сред тях заема органични торове - тор от едър рогат добитък, прасета, торф, пилешки отпадъци, битови отпадъци и компости на базата на тях. Те се различават по високо съдържание на полезни компоненти, но преди да ги използвате, все пак се препоръчва да се направи анализ на почвата, за да се разберат подробно какви вещества трябва да се въведат за всеки вид растение:

 • Ефект на тор върху растежа на зеленчука, много ефективен върху леки почви. Те най-често оплодете зеле.
 • Кашата е богата на азот и калий и се абсорбира бързо и без загуби от зеленчуците.
 • Компостът е подходящ за всички видове почва, бързо и лесно насища растенията.
 • Птичият тор е наситен с азот. Преди да го използвате, се настоява няколко дни, след което се разрежда с вода.
 • Яйчните черупки са източник на калциев карбонат и са добра добавка на вар.Той се въвежда, предварително смачкан, в кисела почва в размер на 500 грама на един метър площ.
 • Настойките от растения (предимно коприва) съдържат всички необходими комплекси от хранителни вещества, лесно се усвояват. Може да се нанесе върху почвата или да се напръска с листа.

Необходими са специални грижи с минерални състави, тъй като те, ако попаднат на листата, могат да причинят изгаряния. Те трябва да се редуват с органични.

 1. Азотът ускорява растежа, но излишъкът му намалява имунитета на зеленчуците - те започват да болят. Освен това концентрацията на нитрати се увеличава. Най-често това се случва при въвеждането на голямо количество амониев и натриев нитрат. Недостигът на елемента е посочен от листата, вените на които почервеняват, а стъблата - влакнести. Пъпките пожълтяват и след това отмират.
 2. Фосфорът повишава устойчивостта на растенията към студ. Той е особено важен в региони със суров климат. Суперфосфат трябва да бъдат донесени до лехите предварително, дори преди засаждането на зеленчуци. Първият признак на недостиг е лилавият цвят на листата, първо се появяват петна, а след това цялата повърхност се променя.
 3. Калият участва в най-важните метаболитни процеси, активира активността на ензимите и има положителен ефект върху качеството на културата. Недостигът му забавя растежа на културата, листата стават сиви, краищата пожълтяват.

Съвет: Много градинари разпръскват сухи торове върху леглата, покривайки ги с гребло, но от такава процедура има повече вреда, отколкото полза - образуват се малки корени, а наземната част на растението намалява растежа.

Течните минерални препарати, пръскани върху листата, действат много бързо и ефективно. Тази процедура трябва да се прави рано сутрин, докато растенията са мокри от роса, така че те се усвояват по-добре. Можете да правите подхранващ душ през деня, но само при облачно, а не дъждовно време.

Стойността на навременното хранене

Ако почвата е богата на хранителни вещества, то торенето на зеленчуци не е необходимо, но това почти никога не е така. Обикновено ранните зреещи култури се хранят веднъж на сезон, средни и късни - 2-3. Хранителните вещества имат положителен ефект върху развитието на растенията:

 • Увеличава покълването и покълването на семената.
 • Стимулира образуването на силна коренова система.
 • Те изглаждат стресовите състояния по време на трансплантацията.
 • Насърчава бързо вкореняване на разсад.
 • Подобрява имунитета.
 • Те предотвратяват развитието на заболявания.
 • Стимулира образуването на яйчника.

Горната превръзка е: течна, нанесена върху земята или върху листата; суха, вградена в земята. Торовете се прилагат след дъжд или обилно поливане на площадката, тъй като при суша те няма да са от полза.

Дори малък дефицит на който и да е елемент може да има отрицателно въздействие върху развитието на културата, затова е много важно навреме да извършите такава работа, което ще ви позволи да получите по-висок добив.

Важно е да запомните, че комбинацията от торове с други селскостопански техники ще даде максимална ефективност: внимателен подбор на сортовете, правилно обработване на почвата, достатъчно поливане, борба с плевелите, разхлабване на кореновите площи.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци