Суперфосфат на тор: Състав и правила за употреба в градината

Съдържание

Много от тези, които отглеждат плодове и зеленчуци в своите дачи и лични парцели, знаят колко е трудно да се получи обилна реколта без подходящо подхранване. Суперфосфатът е тор, който успешно решава проблема с насищането на растенията с микроелементи, които допринасят за развитието на кореновата система, повишават производителността и подобряват качеството на плодовете, ускоряват развитието и цъфтежа на градинските култури. Има няколко различни вида суперфосфат, всеки от които е приложим за конкретни почви и растения, така че преди да започнете храненето, трябва внимателно да изучите инструкциите на опаковката и да следвате съветите на специалисти.

Хранене на рози със суперфосфат

Как е полезен суперфосфатът?

За успешното развитие и плододаване растението се нуждае от редица химически елементи, начело на които са фосфор, калий и азот.

Фосфорът подпомага процесите на метаболизъм и фотосинтеза, укрепва силата на младото кълнове. Този микроелемент участва в образуването на коренища, пъпки и семена. Суперфосфатът е най-разпространеният тор с високо съдържание на фосфор сред градинарите. Получава се чрез обработка на естествени фосфати със сярна киселина. Въвеждането на такова хранене е необходимо поради няколко причини:

  • образува се пълноценна коренова система, образуват се мощни грудки;
  • растението навлиза по-бързо във фазата на плододаване;
  • вкусът на зеленчуците се подобрява
  • процесите на стареене и увяхване се забавят.

Следователно постоянното хранене с вещества, съдържащи фосфор, с право се счита за ключ за добра реколта.

Суперфосфатни гранули

Състав и видове фосфати

От името е лесно да се отгатне, че основният елемент, който присъства в тора, е фосфорът, чието количество може да бъде до 50% от общия обем. Освен това азот, молибден, сяра, калций могат да се съдържат тук в малки количества. Поради ниското съдържание на азот, суперфосфатът не предизвиква прекалено обилен растеж на зелена маса, следователно основните сили на растението са насочени към образуването на плодове.

Подобно на много други минерални торове, фосфатът е почти неразтворим във вода, поради което се препоръчва да се влага в почвата. Освен това киселите почви трябва първо да бъдат неутрализирани чрез добавяне на креда, вар или пепел.

В продажба има няколко разновидности на суперфосфат, всички те имат определени дозировки и някои нюанси на употреба.

Монофосфатни гранули за хранене на домати

Монофосфат

Най-простият вид тор, който съдържа не повече от 20% фосфор, малко азот, сяра и калциев сулфат под формата на гипс. Външно е сивкав прах. Необходимо е да се съхранява монофосфат в сухо помещение - ако попадне вода, прахообразният агент попада на бучки и използването му става невъзможно.

Основното предимство на монофосфата е ниската му цена. Обикновено е изгодно да се използва за хранене на зеленчуци в големи площи с подзолисти или песъчливи почви.

Двоен суперфосфат

Двойна

Фосфорът, съдържащ се в този вид тор, заема половината от общия обем. Освен това хранителната смес съдържа 2% азот и 5% сяра. Двойният фосфат се произвежда под формата на гранули, които се разтварят добре във вода. Торът е подходящ за всеки състав на почвата. Обикновено се прилага в късна есен или в началото на пролетта, преди засаждането. След хранене е необходимо да изчакате няколко дни, за да може хранителните вещества да се разтворят в почвата.В допълнение, двоен суперфосфат може да се излее директно в дупката, като по този начин се гарантира непрекъснато подаване на фосфор в кореновата система на растението през целия вегетационен период.

Гранулиран суперфосфат

Гранулиран

Съдържа 50% фосфор и 30% калциев сулфат, произвежда се в гранули от сив, бял или розов цвят. Торът е много слабо разтворим във вода, но не се сгъстява по време на съхранение.

Амонизиран суперфосфат

Амонячен

Комплексен тор, съдържащ 30% фосфор, азот, сяра, калций и калиев сулфат. Поради наличието на амоняк, той не подкислява почвата.

Простият суперфосфат най-често се използва в комбинация с азотни торове, докато гранулиран или амонячен е най-добре комбиниран с калий.

Приготвяне на разтвор на минерален тор

Правила за торене

Суперфосфатът може да се използва за подхранване на горски и зеленчукови култури, овощни дървета и храсти, цветя и тревна трева. Обикновено от външната страна на опаковката на стоките производителят поставя подробни инструкции за употребата и дозировката на продукта. Има обаче няколко общи правила, които начинаещите зеленчукопроизводители ще знаят.

Фосфатните торове не трябва да се прилагат заедно с амониев нитрат и пепел, тебешир или вар. Интервалът между въвеждането на тези вещества в почвата трябва да бъде най-малко 7 дни. Това се дължи на факта, че торовете, съдържащи амониев нитрат, не могат да се комбинират с алкални вещества. При това смесване възниква химическа реакция, поради която по-голямата част от азота се губи.

Гранулиран фосфат може да се използва както за поливане на растения, така и за вграждане в почвата. Опитните градинари първо напълват гранулите с вода, настояват няколко дни и след това разделят получената маса на две части: водата отива за поливане, а сместа, която не е имала време да се разтвори, се вгражда в почвата.

За да се увеличи съдържанието на фосфор в области, които не са били предварително третирани, се въвежда монофосфат със скорост 50 g на 1 m2... За да се храни използваната земя, тази доза трябва да се увеличи до 70 g на m22.

Оплождането на овощните дървета е следното: преди засаждането в земята, 0,5 кг прах се внася в ямата за засаждане, след което допълнително се полива с фосфат след цъфтежа.

Листна превръзка на краставици

Как да храним краставиците със суперфосфат

Обогатяването с полезни микроелементи на почвата, отделена за краставици, трябва да започне през пролетта, поне 10 дни преди засаждането на семената. Мястото се изкопава и се добавят 30 g суперфосфат на 1 m2.

След образуването на първите листа младите краставици могат да се хранят отново, като поливат леглото с хранителен разтвор. За приготвянето му вземете 25 г двоен суперфосфат, 20 г калий и 10 литра вода. Поливането трябва да се извършва внимателно, като се опитвате да се доближите до стъблото и да не изгорите нежните листа.

През периода на образуване на пъпки и появата на цветя краставиците могат да се напръскват с фосфат. Качулката се приготвя предварително, два дни преди поливане. За да приготвите 35 г тор, налейте 10 литра гореща вода и оставете да се утаи. След два дни водата се оттича от утайката и растенията се напръскват с нея.

За да удължите плододаването, можете да разлеете земята около растението със суперфосфат, като разтворите 10 g прах в 10 литра вода. Основното е да се опитате да предотвратите попадането на химическия разтвор по листата и плодовете.

Разсад на домати

Суперфосфат за домати

Горната дресировка на доматите започва през периода на отглеждане на разсад. Ако листата започнат да пожълтяват и се извиват навътре, тогава растенията нямат достатъчно фосфор. Можете да коригирате ситуацията, като приготвите екстракт от суперфосфат: 10 супени лъжици. l. прах се изсипва в 1,5 литра вряща вода и се оставя за един ден, след което половин чаша от екстракта се разтваря в 10 литра вода и разсадът се полива.

При засаждане към дупките се добавя щипка фосфат и дървесна пепел. В този случай трябва да се внимава торът да не попадне върху нежните корени на растението.

Когато разсаждате разсад в открита земя, добавете по 1 ч.л. във всяка дупка. суперфосфат, шепа компост и дървесна пепел. В същото време е много важно да се гарантира, че сместа не попадне върху нежните корени.

От момента на започване на пъпката, за да се стимулира образуването на плодове, доматите ще се нуждаят от подхранване със суперфосфат. За приготвяне на разтвор 1 ч.л. прах се разбърква в 10-литрова кофа с вода. Освен това е препоръчително да се организира листно хранене - растенията се напръскват с екстракт от фосфат.

Инфузия на фосфати ще помогне да се намали времето за узряване на зеленчуците. За да го приготвите, вземете 20 г прах, изсипете 200 мл вода и го оставете да се влива в продължение на два дни. След това получената суспензия се разбърква в 10-литрова кофа с вода и зелената маса от растения се напръсква.

Ако за отглеждане на домати се използват вътрешни конструкции с изтощена почва с честа сеитба, тогава към въпроса с подхранването трябва да се подхожда със специално внимание. В хранителния разтвор на суперфосфата могат да се добавят пилешки тор и калиев сулфат.

Използването на суперфосфат и други торове допринася за отглеждането на пълноценна култура в градината, получаване на висококачествени и вкусни плодове и запазване на декоративния ефект на цветните култури.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци