Какво включват органичните торове - видове и характеристики

Съдържание

Въпреки изобилието от химикали за грижа за растенията, все повече градинари се обръщат към природните лекарства. Органичните торове се считат за безопасни за растенията, хората и околната среда, но те имат свои собствени характеристики на състава и употребата, които трябва да се вземат предвид.

Наторена почва

Видове органични торове

Името говори само за себе си: тези продукти се основават на естествени суровини, растителни остатъци или животински отпадъци. Характеристиките на торовете определят веществата, от които са съставени, използвайте следните видове:

 • птичи тор;
 • оборски тор;
 • компост;
 • висок и нисък торф;
 • пепел.

Всеки сорт съдържа набор от хранителни вещества, необходими за растенията, основните компоненти са азот, фосфор, калий. Работейки в тясно сътрудничество, те подобряват условията на засаждане и почви. Органичните торове се различават помежду си по броя на наличните съединения и начина на приложение. За да получите ползи, е важно да знаете от какво се състои органичната материя и как влияе върху растенията.

Подхранване на растенията

Таблица 1. Наличието на макронутриенти в органичните торове

ИмеСъдържание на макронутриенти,%
N - азотP - фосфорК - калийОбща сума
Гнил тор (хумус)0,960,570,92,46
Птичи изхвърляния0,7—2,40,5—2,20,4—2,21,6—6,8
Компост0,3—0,50,2-0,40,3—0,60,8—1,5
Сухи листа1—1,20,1—0,20,1—0,21,2—1,6
Торф, сухо вещество0,8—3,30,06—0,20,1—0,151—3,65
Забележка. Таблицата показва средните стойности за всеки тор.

Кратки характеристики на основните батерии, характеристики на приложението

Азот:

 1. Активира растежа на растенията, особено зелената маса.
 2. Най-вече се изисква през пролетта и през първата половина на лятото, когато се образуват издънки и се появяват млади листа.
 3. В средата на лятото въвеждането му е сведено до минимум или въобще отменено. Вегетативната програма пренасочва соковия поток за укрепване на стъблата и формиране на плодове. Ако продължите да оплождате с азот, издънките от тази година ще продължат да растат и няма да придобият сила до зимата. И, следователно, те няма да преживеят сланата.
 4. Прекомерното изобилие в почвата води до интензивно размножаване на гъбични патогени. Почвената микрофлора активно се развива в присъствието на азот, което води до болести на растенията.

Азот

Фосфор:

 1. Без него невъзможна е фотосинтезата - производството на хлорофил.
 2. Засяга размера и яркостта на цветята.
 3. Образува нишесте, захароза, глюкоза, вещества, отговорни за качеството на плодовете и съхранението през зимата.
 4. Осигурява появата на млади корени, следователно, се въвежда при засаждане.
 5. Сезонната употреба е пролет, есен.

Калий:

 1. Укрепва растителните тъкани, защитава клетъчната мембрана. Поради това в стъблата и листата се задържа влагата. Ето защо елементът е необходим през всички вегетационни сезони, особено през пролетта и лятото, по време на формирането на плодове.
 2. Калият е терапевтично и профилактично средство при гъбични заболявания. Под въздействието на калий се образува здрава обвивка, която не позволява на вредните патогени да проникнат вътре.

В допълнение към основните компоненти, органичната материя съдържа калций, магнезий, желязо и микроелементи.

Калий в почвата

Тънкости на приложение

Естествените превръзки са ценни, защото бавно се разтварят в почвата и осигуряват дългосрочно хранене. Например, ако поставите органична материя в дупка, когато засаждате дърво, тогава следващото допълнение ще е необходимо след 2-3 години.

Използват се следните методи на въвеждане:

 • коренно подхранване, когато торовете се разрохкват с почва;
 • листно пръскане, при което върху листата и стъблата се напръсква слаб разтвор;
 • мулчиране със сухи вещества, които принадлежат към MLU (бавно действащи торове) - по-често от други се използва торф по този начин.

Съвети
Презрелите торове се прилагат върху почвата в твърдо състояние, течни запарки се приготвят от пресни суровини.

Оборски тор

Отпадъчни продукти от животни, които се хранят с растителна храна - крави, коне, овце, зайци. Торът съдържа основни хранителни вещества за растенията и микрофлора, която образува хумус в почвата.

Оборски тор

Характеристики на приложението:

 1. Прясното се използва само за предварителна подготовка на празна почва, изключително в края на есента. През зимата оборският тор се превръща в ценен хумус. Норма на приложение 4-6 кг / м2.
 2. През пролетта изгнилият тор се разпръсква в градината и по лехите в суха форма - 3-4 кг / м2, две седмици преди кацането.
 3. За настоящите превръзки пригответе разтвор от прясно вещество с вода в съотношение 1:15, дръжте 7-10 дни, поливайте почвата със скорост 0,5-1 l / m2... Запарката се разпределя на разстояние 10-15 см от стъблата, за да не се изгорят растенията, възможно най-равномерно и само след обилно поливане.

Птичи тор

Получени от екскрементите на домашни пилета, гъски, патици, пуйки, гълъби, пъдпъдъци. В домашните птици се съдържа най-голямо количество азот, но след 2-3 месеца съхранение те губят половината от веществото, тъй като той бързо се изпарява. Най-добрите производители използват метод за бързо изсъхване, който максимизира ползите.

Птичи тор

За да приготвите течно хранене, вземете 1 kg птичи тор на 200 литра вода (или 50 g на 10 литра) и вливайте една седмица, като разбърквате ежедневно. Торът се филтрира преди употреба. Тази рецепта се препоръчва от специалистите на Ботаническата градина на Руската академия на науките в Санкт Петербург.

Характеристики на приложението:

 1. Количеството на приложение зависи от културата и нейната възраст. Младите растения се поливат след пълно оцеляване, когато се образуват два или три истински листа.
 2. Изпадналите птици категорично не са подходящи за разсад. Активният азот причинява растеж на наземните части и разсадът първо трябва да образува корени. По същата причина не се използва за вегетативно размножаване чрез наслояване и резници.
 3. През есента празните легла се наторяват с пресен тор. През зимата настъпва окисляване, ферментация и разпад с отделянето на топлина. В горните слоеве на почвата се образува хумус, готов за хранене на растенията. Тогава торенето не е необходимо през пролетта.

Препоръчителният обем на внасяне на течен и сух птичи тор за различни култури и честотата на хранене са показани в таблицата по-долу. В суха форма торът се разпределя на лехите през есента.

 

Таблица 2. Характеристики на използването на птичи тор

Градинска култураКоличеството на храненето
Сухо вещество, kg / m2Течна инфузия, l / m2
с постелкив чист вид
Картофи4—63—4Не прилагайте
Д-р корени3 —41,5—2Не прилагайте
Домати, краставици и пъпеши6—83—43—4
Бяло зеле2,5—321 - за всяка глава зеле. Три пъти от май до август.
Лук, чесън3—3,521,3-4 пъти през лятото
Копър, магданоз и други зелени2—2,51,5—2Не прилагайте

 

Птичините изхвърляния се използват за листно подхранване по-често от други торове. Работата се извършва по следната схема:

 1. Инфузията се филтрира старателно.
 2. Разрежда се с вода в съотношение 1: 4.
 3. Поръсете растенията, измийте праха от листата и стъблата. Изчакват, докато растението изсъхне, иначе торовете ще се оттичат от мократа повърхност.
 4. Разтворът се прилага с помощта на фин спрей.

Съвети
Горната превръзка се прави най-добре вечер. Сутрешната роса няма да позволи торовете да се задържат върху листата. Палещото слънце ще предизвика изгаряне по обяд.

Торф

Вкаменелост, образувана естествено от растителни остатъци. В градинарството се използват няколко вида, като най-приложимите са висок и нисък торф. Те се различават по произход, степен на разлагане, състав.

Низинният торф е хомогенна маса с кафяв или антрацитен цвят. Включва много полезни вещества. Основната функция като тор е структурирането на почвата. Добавете към растителната смес за проветряване и капацитет на влага.

Нисък торф

Универсалното действие се проявява на всички почви, които изискват трансформация.На пясъчни почви той задържа влагата, при глинените типове разхлабва уплътняването. Киселинността на веществото е близка до неутрална реакция, тя варира от 5 до 7 единици. Той няма особен ефект върху почвата. Препоръчителната доза е 3-4 kg / m2.

Ниско лежащият торф е популярен материал за мулчиране и подслон на растенията за зимата. Например, те са покрити с рози и млади овошки, образуващи конус. През пролетта защитата трябва да се отвори и да се смеси равномерно със земята.

Торфът с високо равнище изглежда като рохкава смес от слабо разложени остатъци. Има висока киселинност - рН 3-4,5. Минералните соли, които са част от състава, не са достъпни за растенията. В тази връзка торфът с високо съдържание на мори се използва като добавка към компоста или се внася в почвата преди зимата за печене. Между храненето и засаждането трябва да минат 5-6 месеца. Торфът се разпределя равномерно на тънък слой, като се използва градински разпръсквач... Този метод ускорява разлагането на тора.

Важно
Не можете да използвате торф с висока тревога в чист вид за торене на насаждения. Когато се разлага, се образува въглероден диоксид, който е вреден за растенията.

Пепел

В градинарството се търсят следните видове:

 • въглища негорими остатъци;
 • дървесна пепел;
 • изгорени листа.

Въглищната пепел не съдържа хранителни вещества, но е ефективен бакпулвер при тежки почви.

дървесна пепел

Най-полезна е дървесната пепел - вещество, богато на фосфор, калий, калций и микроелементи. Разхлабва почвата, неутрализира киселинността. Насърчава образуването и укрепването на кореновата система на растенията. Максималното количество хранителни вещества се съдържа в пепел от брезова дърва. Норма на приложение - 700 g / m2 (ако у дома няма везни, използвайте измерванията под ръка - вижте тяхното съотношение и тегло по-долу).

Обемни народни измервания в грамове:

 • 1 супена лъжица - 6 g;
 • 1 чаша - 100 g;
 • консерва от 1 л - 500 гр.

При засаждането дървесната пепел се внася за вкореняване. През есента - за укрепване на кореновата система, което осигурява устойчивост на замръзване. Разтворът на пепел се прилага върху листата и стъблата за подхранване на поташ и укрепване на тъканите, което служи за предотвратяване на щети от молец, трион, акари и други вредители. За готвене се нуждаете от 3 с.л. лъжици суровини за 1 литър вода. Сместа се държи 7 - 10 дни, като се разбърква ежедневно. Твърдият сапун за пране се използва като лепкава субстанция - ¼ на парче. Негативната страна е, че се отмива под дъжда, така че сесиите за пръскане периодично се повтарят.

Пепелта, получена от горящи листа, клони, трева, има различен състав. Много полезни елементи съдържат пепел от стръкове слънчоглед, елда, сухи зърнени култури. Използва се по същия начин като дървесната.

Компост

Органични торове, с изключение на торф, теоретично можете да направите сами. Въпреки това, дори в провинцията обикновено се купува органична материя: прибирането на домакинствата често няма обем, освен това е трудно да се следват всички технологии, за да се постигне максимална ефективност на торенето. Но няма нужда да купувате компост: той се състои от изгнили остатъци от растения, които се намират на всяко място и във всеки крайградски път.

Компостен тор

Нарязаната трева, падналите листа, плевелите, които са били изсечени (чрез унищожаване на семенните шушулки) не е необходимо да се изхвърлят. По-добре е да го поставите в яма или специална кутия за прегряване. Ценен тор се образува за 5 - 6 месеца. По този начин, градинските растителни остатъци осигуряват огромни ползи:

 • растителни хранителни вещества;
 • спестяване на бюджета;
 • безопасност на околната среда.

В допълнение към растенията в компоста се поставят хранителни отпадъци, с изключение на отпадъците от месо, които имат дълъг период на разлагане, който не се комбинира с периода на прегряване на тревистите растения.

Трансформацията се осъществява по-интензивно, ако суровините се поставят на слоеве, поръсени с почва или високоморски торф и се добавят ЕМ препарати, например, Emochki Bokashi или Baikal EM-1. Ефективните микроорганизми, които изграждат продуктите, ускоряват ферментацията и разграждането в пъти.Например, обикновеният компост отнема шест месеца, за да се образува. С употребата на ЕМ лекарства - след 2-3 месеца.

Емочки Бокаши

За да извлечете максимума от домашния тор, не компостирайте:

 • растения, засегнати от болести и вредители, тъй като източникът на инфекция се съхранява безопасно в органичната маса и дори активно се възпроизвежда;
 • отпадъчни продукти от кучета и котки, които могат да съдържат опасни вируси, които се предават на хората от почвата, например причинителят на токсоплазмозата;
 • дървесни листа, съдържащи танини - орех, дъб, габър, топола. Когато танините навлизат в земята, те инхибират развитието на растенията (следователно, нищо не расте под короната на орех).

Приготвеният компост се използва по същия начин като тревния торф, разпръсквайки го по земята, след това се вгражда в горния слой на дълбочина 5-10 см. Работата се извършва след прибиране на падналите листа през октомври.

Плодовите дървета се хранят чрез разпределяне на тор около периферията на кръга на багажника. Идеалният диаметър е равен на размера на короната; именно на това ниво на кореновата система са разположени косматите процеси, които абсорбират хранителни вещества. Това ще увеличи максимално ползите от компоста.

През последните години броят на поддръжниците на методите за екологично градинарство се увеличи, което е невъзможно без органични торове. Производителите предоставят на желаещите широка гама от естествени превръзки. Ако закупените продукти изглеждат скъпи, винаги можете да направите на разположение компост.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци