Приложение на тор - калиев сулфат

Съдържание

Ползите от калий

Недостигът на този микроелемент не се забелязва лесно. Отначало растежът на растението се забавя и чувствителността му към замръзване се увеличава. Ако не придадете значение на това и не вземете спешни мерки (приложете необходимия тор), може да възникне така нареченото пределно изгаряне, когато листата станат кафяви и сухи.

калиев сулфат

Потърсете симптоми на недостиг на калий като:

  • малки бели петна по стари листа;
  • набръчкване близо до точката на растеж на младите листа;
  • скъсани ръбове на листа и дупки в тях.

Липсата на калий ще доведе до факта, че плодовете губят формата си, вкусът им ще страда. Сферичните белезникави краставици са пример за факта, че тор не е приложен навреме. И има култури, които се нуждаят особено от това. Калиевият сулфат е най-добрият избор в такива случаи.

Картофена тор

Ползи от калиев сулфат

Има няколко вида агрохимикали, съдържащи калий. Торният калиев сулфат (друго име за калиев сулфат) е ценен, тъй като не съдържа хлор. Това позволява да се прилага при такива растения като картофи, репички, зеле, грах и др., Които са много чувствителни към хлорсъдържащи лекарства.

Безцветните кристали на калиев сулфат се разтварят добре във вода. Колкото по-висока е температурата му, толкова по-бързо се случва. Инструкцията предвижда използването на този агрохимикал в течна и суха форма. Полезно за култури, отглеждани в открита и затворена земя. Нахранили храсти и дървета през есента, можете да бъдете сигурни, че те ще излязат от зимуването с минимални загуби.

кристали на калиев сулфат

Калиевият сулфат се препоръчва главно за кисели почви, тъй като помага да се постигне идеален киселинно-алкален баланс. Полезен е за торфена почва и котловинно-подзолична почва, които по правило са бедни на микроелементи. Но този агрохимикал е подходящ и за други видове почви (сиви почви, кестенови почви и дори чернозем), само че трябва да вземете предвид особеностите на приложението на торовете.

Прилагаме правилно

За всеки тип почва и, разбира се, растителни видове, има своя собствена схема за въвеждане на калиев сулфат. Използват се както разтвор, така и сухо вещество. По-добре е торът да се постави в почвата през есента, така калият ще стане по-достъпен за корените на растенията, които се планират да бъдат засадени през пролетта. Горният слой пръст (около 10 до 30 см) трябва да бъде отстранен.

Нормите за всички култури са различни. Така че, за домати и ягоди са ви необходими 20 g на 1 m², краставиците са достатъчни за 15, зелето - 25, а картофите - всички 30 g на 1 m². Дърветата ще се нуждаят от много повече - около 150 г на дърво.

Калиев сулфат

Най-удобно е да използвате разтвор на калиев сулфат по време на второто хранене. На глинести почви разтворът се прилага по протежение на листата, на песъчливи почви се излива в корена. Препоръчително е разтворът да се използва незабавно (40 g тор на 10 l вода).

Използвайте съветите как да наторите, ако трябва да подхраните вече зряло растение.Първо направете дупки около него под ъгъл около 45º, така наречените ями. Те трябва да бъдат насочени към корените. След това ги напълнете с разтвор на калиев сулфат в желаната дозировка.

Не забравяйте за такъв важен нюанс като съвместимостта на калиев сулфат с други торове. Забранено е използването му едновременно с урея и креда. Азотните торове се смесват с калиев сулфат непосредствено преди хранене. Когато добавяте агрохимикал към кисели почви, е по-добре да го използвате в комбинация с вар.

тор в саксия за цветя

Ще има малка вреда от излишък на калий в земята, но имайте предвид, че той пречи на усвояването на калций, манган, магнезий и други микроелементи.Последното торене трябва да се извърши не по-късно от 2 седмици преди прибирането на реколтата.

Ние купуваме и съхраняваме

Популярността на калиев сулфат се обяснява и с много дългия срок на годност. Лесно се транспортира и съхранява и не принадлежи на запалими вещества.

В продажба това лекарство се намира в почти всички специализирани магазини, произведени от различни производители. Удобно е да закупите готови форми, опаковани в торбички, смесени с други вещества. Към тях е приложена инструкция, където е посочен съставът. Препоръчва се да се обърне внимание на калиев сулфат, смесен с фосфор. Тези елементи работят добре заедно. Използването им ще ви позволи да получите отлични добиви.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци