Защо цариградско грозде не дава плод и как да го поправим

Съдържание

Кръстникът е здрав храст, той е издръжлив и расте дори на безплодна почва. Но понякога градинарите са изправени пред факта, че цариградското грозде не дава плодове. Преди да изкорените „безполезни“ кацания, трябва да разберете защо това се случва. Една от причините е възрастта: твърде младите храсти не дават плодове. Други причини са неподходящите условия за отглеждане, вредители и инфекции. Всички тези фактори са доста коригируеми.

Кръговат на живота

Средната продължителност на живота на цариградско грозде е 18 години. При повечето храсти първите плодове се появяват едва на 4-годишна възраст, до този момент не трябва да се притеснявате от липсата на плодове. Ако младите издънки се появяват редовно, завесата ще даде реколта през собствената си година.

Цариградско грозде

Изключения от общото правило:

 • Пролет, Грушенка, Северен капитан и Венети съществуват - това са ранни сортове, които започват да цъфтят още на 2 години;
 • Фурмата и белоруската захар са старородни сортове. Въпреки че дават първата реколта на 4-5 години, те дават максимални плодове (до 15 кг на храст) на 8-10 години.

Съвети
Старите, изсъхнали клони не дават плод и освен това те засенчват и сгъстяват завесата, и колкото по-малко светлина и въздух получават узрелите плодове, толкова по-кисели и по-малки са. Ето защо подрязването и оформянето на цариградско грозде е толкова важно.

Неудобни условия на сайта

Царевицата не обича сянката. Поради дефицита на ултравиолетова радиация храстът отслабва, боледува по-често, плодовете се връзват по-лошо и стават по-малки. Същото се случва и с удебеляването.

Подземните води, разположени в непосредствена близост до кореновата система, задействат процеса на гниене. Най-добрият вариант в този случай е да трансплантирате цариградско грозде, преди да са сериозно повредени. Друг вариант е да се организира дренажно отклоняване на подземните води.

Храсти от цариградско грозде

Цариградско грозде цъфти по-рано от останалите плодове и страда по-често поради неблагоприятни метеорологични условия. Студовете развалят цветята и без тях плододаването е невъзможно. Липсата на дъжд, както и техният излишък, развалят прашеца и яйчниците не се образуват. Сортовете Машенка и Крепиш са особено чувствителни в това отношение. Покриващият материал ще предпази завесата от студено време и чернови, поръсвайки с топла вода от суша.

Агротехнически пропуски

Най-лошите грешки в грижите за цариградско грозде са:

 • излишък или недостиг на поливане,
 • пренебрегване, пренебрегване на подрязването и оформянето,
 • азотно торене по време на цъфтежа,
 • липса на дресинг - почвата се изчерпва и храстите отслабват,
 • инфекция при подрязване с мръсен инструмент или след процедура, поради факта, че секциите не се обработват с градински лак.

Съвети
Не пренебрегвайте мулчирането. Той предпазва корените от цариградско грозде и задържа влагата.

Вредители

Особено вредни са огънят, който изяжда плодовете отвътре и обгръща отвън с паяжини. Поради това плодовете се зачервяват преди време и след това започват да гният и да гният точно на клоните.

Вредители от цариградско грозде

Касис чаша, цариградско грозде и цариградско грозде изяждат пъпките, листата не се образуват или растат лошо, така че храстът понякога няма сили да цъфти. В най-добрия случай реколтата ще бъде слаба.

Листни въшки, мащабни насекоми и други смучещи паразити черпят сок от стъблата и листата, които също могат да отслабят цариградското грозде, така че да не дава плодове.

Болести

Най-често цариградско грозде се атакува от гъбички:

 • брашнеста мана покрива плодовете с белезникаво покритие, поради което всички плодове се раздробяват, без лечение храстът умира след няколко години;
 • с антракноза издънките спират да растат, а плодовете губят сладостта си и отпадат заедно с кафявите листа;
 • чаша ръжда, плодовете също се деформират и се рушат.

Вирусите, спящи в почвата и водата, също причиняват загуба на реколта. Те се предават чрез смучене на насекоми и нелекувани инструменти. Най-разпространеният вирус е мозайка от цариградско грозде, която покрива листата с жълти петна. В резултат растението отслабва и плодовете стават по-малки и се рушат.

Как да запазите храст

Разбира се, ако е възраст, просто трябва да изчакате срока. Неподходящите условия трябва да бъдат коригирани, за да се получи стабилна реколта. Твърде стари храсти, по-стари от 10 години, има смисъл да се премахнат, оставяйки младите издънки за развод.

Къпини в страната

Препоръки за селскостопанска технология:

 1. След зимата отслабеното растение се нуждае от азот, за да расте зелена маса. Добавете 2 супени лъжици към кофата. l. амониев нитрат и изсипете тази смес върху почвата в близост до цариградско грозде.
 2. Когато цъфтежът приключи, поръсете почвата с лъжица суперфосфат в кофа с вода. Основният му компонент е фосфорът, който подобрява усвояването на хранителните вещества. Торът също съдържа азот, но в сравнително ниска концентрация.
 3. Използвайте пепел през есента. Той не само съдържа фосфор и калий, но и отблъсква насекомите. За органичната материя дайте предпочитание на оборския тор и компоста. Но не прекалявайте.
 4. В някои случаи храненето не е необходимо. Ако торове са били добавени в ямата по време на засаждането, тогава се откажете от употребата през първата година от живота.
 5. Когато цариградско грозде расте на едно място за дълго време, той изсмуква всички хранителни вещества от почвата, така че са необходими сложни торове.
 6. Кръстникът обича рядко и обилно поливане. Избран за капково напояване, този метод може да увеличи добивите с 25%.

Съвети
Имайте предвид, че азотът стимулира растежа на плевелите и подкислява почвата.

Обвързани храсти от цариградско грозде

Какво да направите, ако се появят вредители

Грижовният собственик редовно проверява градината за вредители. Но превантивните мерки са не по-малко важни:

 1. През пролетта преди цъфтежа и през есента след прибирането на реколтата напръскайте храстите с фунгициди (напр. Бордоска смес) и инсектициди.
 2. През есента не само отрязвайте стари, сухи и болни стъбла, но и отстранявате падналите листа. Всичко това е по-добре да се изгори, но може да се изпрати в компостна яма.
 3. Тъй като какавидите на паразитите най-често зимуват в горния слой на почвата, преди зимата е необходимо да се изкопае почвата под храстите с около 0,5-1 щик на лопата. Внимавайте да не повредите корените. Благодарение на процедурата какавидите ще останат без подслон за зимата и пеперудите няма да се излюпват от тях през пролетта.
 4. Когато редовно инспектирате храстите, вземете видими вредители на ръка и ги залейте с вряла вода.
 5. Поставете феромони и светлинни капани.
 6. Засадете чесън, мента и други растения около бучката, които отблъскват вредители - по този начин предпазвате насаждението от „мигриращи“ паразити.

Съвети
Ако цариградско грозде вече цъфти или е дало първите плодове и сте забелязали опасни паразити или признак на гъбички, използвайте народни средства (инфузия на пелин и горчица, разтвор на сода със сапун и др.). Ще се изисква повече обработка, но плодовете няма да са наситени с токсини и могат да се консумират.

Има много причини, че цариградско грозде не дава плод, но правилната грижа и навременната превенция ще направят растението силно и устойчиво на неблагоприятни външни фактори, а вие ще получите до 15 кг сладко-кисели, сочни и много полезни плодове от всеки храст.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци