Какво да засадите на площадката в края на май, за да получите добра реколта?

Съдържание


Лъвският дял на градинските култури се засажда в открита земя само след установяването на стабилно топло време, така че изборът на това, което може да се засади на площадката и в оранжериите в края на май, е доста голям: разсад на домати, чушки, патладжани, краставици, цветя, както и сеитба на открито почва от зеленина и зеленчуци.

Засаждане на разсад от тиква

Тиква

Краят на май е идеалното време за засаждане на тиквени култури в градината: краставици, тиква, тиквички, скуош. Някои отглеждат разсад у дома, но можете да засадите семена и директно в земята. Последният вариант е за предпочитане, тъй като тиквените растения имат много деликатна коренова система, дори и с леко увреждане, от което растението е болно дълго време.

В много региони на Русия периодът до лятото все още не е гаранция за благоприятно време. При такива условия е препоръчително да засадите пъпеши и кратуни в топли легла. Най-добрият вариант е да ги приготвите през есента, но можете да направите това през май, 2-3 седмици преди сеитбата.

Обикновено слизането се извършва по посока, тъй като тиква и тиква изискват много място. Изкопана е дупка с дълбочина около 30 см с размер на стената 50 * 50 см. На дъното се полага ситно нарязана трева или неузрял компост със слой от около 1/3 от височината, можете да добавите изгнил тор, чаша пепел. Слой градинска почва се изсипва и уплътнява отгоре, всичко се разлива с топла вода. В процеса на прегряване на тревата ще се отделя топлина, което е необходимо за корените на пъпешите.

Преди засаждането е препоръчително да се накиснат семената: увийте ги във влажна кърпа и ги поставете на топло място, предотвратявайки изсъхването им. При първите признаци на кълване те се засаждат в почвата на дълбочина 2-3 см, покрити с филм. Може да се постави върху 5-литрови пластмасови кутии с отрязано дъно. Трябва да се отбележи, че при температури по-ниски от 18 ° C растежът на пъпешите се инхибира и при висока влажност растението може да изгние, следователно почвата трябва да е рохкава, а мястото за засаждане - добре дренирано и слънчево.

Разсад на домати

Нощен сенник

В края на май, когато времето е благоприятно, зонираните домати се засаждат на открито, но за първи път растенията ще се нуждаят от подслон. Поради охлаждането на климата в повечето региони разсадът се изважда у дома, тъй като няма начин да се прехвърли в оранжерия през първото десетилетие на май. Има няколко начина за коригиране на ситуацията.

 • За слаби и силно удължени растения: отстранете всички долни листа приблизително до средата на стъблото, поставете корен косо в подготвената дупка и внимателно поставете стъблото в пръстен, добавяйки субстрата.
 • Удължените разсад със силно стъбло могат да бъдат положени наклонено в дупката, а останалата част отгоре може да бъде внимателно подравнена и вързана на колче.
 • Някои отрязват горната част и пасинките, погребват този материал във влажен субстрат. След няколко дни се образуват корените, вместо един свръхрастеж се получават няколко силни домата.

В края на май чушките и патладжаните също се засаждат в оранжерии.

Съвети

При пресаждането на чушки трябва да се внимава - растението реагира болезнено на увреждане на кореновата система. Не можете да го погребете дълбоко, задълбочавайки кореновата яка, в противен случай растежът ще се забави или ще спре напълно.

Семена и издънки на моркови

Корени

Кореноплодните култури са по-малко чувствителни към метеорологичните аномалии, така че отглеждането им не е трудно. В края на май можете да засадите култури с различни периоди на зреене.

 • Цвекло

Ако времето беше неблагоприятно по-рано, тогава разсад цвекло може да се засажда в края на май.Не е късно да се засяват много сортове със семена, които са предварително накиснати. Всяко семе съдържа няколко семена, поради което след появата на разсад е необходимо изтъняване. За по-ранно покълване, дори през май, е по-добре да сеете цвекло в оранжерия. Докато разсадът от домати и чушки все още не е развит, цвеклото ще има време да изхвърли 2-3 истински листа и ще бъде подходящо за разсаждане на постоянно място. Това ще се случи с около 2 седмици по-бързо, отколкото в открито поле.

По-добре е да засаждате цвекло в богата на хумус глинеста почва. Почвата трябва да е рохкава с нормална алкална реакция. Могат да се прилагат торове (на 1 м2 - 15 g амониев нитрат, 15 g калиев хлорид и 35 g суперфосфат на прах). Цвеклото се вкоренява лесно. Дори ако кореновата система е повредена, растението се възстановява за 3-5 дни, освобождавайки нови листа. Основното условие е мократа земя.

 • Морков

В края на май можете да сеете и различни сортове моркови. Ранното узряване ще има време да узрее до средата на септември. Семената са предварително накиснати и измити, тъй като имат слой естери, които пречат на покълването.

Почвата трябва да е лека (можете да добавите пясък и торф), богата на хумус. Сеитбата се извършва в добре набраздени канали до дълбочина 2 см. След като семената се покрият, няма нужда от поливане, в противен случай ще се образува кора, което ще предотврати покълването на нежните моркови издънки. Необходимо е постоянно да се поддържа влагата на почвата. Оптимално е да покриете леглото с филм или специален материал преди появата на кълновете.

 • Картофи

По традиция летните обитатели отиват да засаждат картофи на вторите майски празници, но за зимно съхранение тази коренова култура може да бъде засадена в края на май и дори до средата на юни.

Шепа компост и шепа пепел се добавят към кладенците по време на засаждането. Хубаво е, ако полето е наторено с изгнил оборски тор от миналата година.

В края на май-началото на юни можете да засадите развит храст от рано засадени картофи на отделно легло (2 * 2 м), да изчакате, докато стъблата достигнат 20 см, да ги разнесете и да ги фиксирате, огъвайки се към земята. Процедурата за огъване се повтаря, докато стъблата растат, увеличавайки броя на гнездата. Така се оказва до 20 кг картофи от храст. Можете да оплодите леглото с разтвор, разтворен във вода.

Карфиол в градината

Карфиол

Обикновено карфиолът се засажда в края на май като разсад. Това растение, подобно на цвекло, е доста студоустойчиво, така че не се нуждае от подслон. Можете обаче също така да сеете семена директно в земята. Ранните сортове (Express, Snow Globe) узряват за около 85 дни, така че при сеитба през май през август можете да разчитате на реколта. Карфиолът не понася беритба, следователно при прехвърляне от оранжерия или при засаждане от саксии се изисква точност.

Почвата за тази култура не трябва да е кисела, в противен случай развитието на растението ще бъде възпрепятствано. Опции за приготвяне на оптималната почвена смес:

 • 3 части ниско разположен торф, част от дървени стърготини, част от изгнил тор;
 • част от ниско разположен торф, 10 части хумус, част от пясък.

Съвети

Можете да добавите минерални торове, но опитни градинари се разминават с пепел, поръсвайки я по листата през май и през цялото лято. Това не само ще служи за хранене на разсада и ще дезактивира почвата, но и ще предпази листата от вредители.

Комплект лук

Лук

Лукът също е доста подходящ за засаждане в началото на май. По-добре е да се засажда със севком, тъй като нигелата е взискателна към почвата и се развива дълго време.

Предварителната подготовка значително ще ускори времето за покълване. Струва си да възприемете няколко основни техники.

 • По-добре е предварително да накиснете севок в продължение на няколко часа (може да бъде в солена вода, в разтвор на калиев перманганат или хумат).
 • Можете внимателно да отрежете дъното ("петата") към белите пъпки, така че кореновата система се формира много по-бързо. Този съвет е особено подходящ за семейните сортове лук.
 • Семената (nigella) се накисват предварително в чаша гореща вара с ½ лъжица сода, след това се сушат и сеят. При добра почва кълновете ще се появят след седмица.

Когато се появят първите издънки, важно е да не се допуска образуване на земна кора; полезно е лукът да се разхлаби през първата половина на вегетационния период след дъжд или поливане.

Многоцветен боб

Бобови растения

В края на май можете да засадите грах, боб и боб... Смята се, че когато тези култури са засадени по това време, добивът ще бъде нисък поради нетърпението им към екстремни горещини, но малко региони могат да се похвалят с твърде топло време. Късният май и по-голямата част от юни обикновено са хладни и влажни, така че засаждането се чувства удобно.

Семената могат да бъдат предварително накиснати за няколко часа, но не е задължително, тъй като грахът, засаден във влажна почва сутрин, сам набъбва в почвата до вечерта.

Съвети

Корените на граха са дълбоки един метър. Опитните градинари препоръчват да се засаждат в стволовете на младите ябълкови дървета - това дава обогатяване на почвата с азот.

При засаждането компост, смесен с пепел, може да се добави към каналите.

Засаждане на разсад от маруля

Листни култури и зеленина

Спанакът и различните видове салати също могат да бъдат засадени в края на май. Ще се издигне бързо копър, магданоз, кінза. Много летни жители сеят тези култури през целия сезон, тъй като листата от младите растения имат много по-мек вкус.

Основното изискване за получаване на бързо покълване е рохкава и влажна почва. След запълване на каналите със семена, поливането отгоре не се извършва, а се покрива с дишащ материал или мулчира със сантиметров слой от окосена ситно нарязана трева (изпод косачката за трева). Кълновете ще могат да се пробият и почвата ще бъде обогатена с азот и хранителни вещества от хумус на постелята.

Засаждане на цариградско грозде

Дървета, храсти и горски плодове

В края на май можете да засадите всякакви плодове от плодове и плодове, ако те се продават със затворена коренова система. Това се отнася за разсад на дървета и храсти, както и за разсад от ягоди и ягоди. Важно е правилно да подготвите дупките за засаждане и да осигурите поливане.

Краят на май е подходящо време за отглеждане на цариградско грозде и касис чрез наслояване. Силните клони на долния слой са огънати към земята, фиксирани и леко покрити със земя в мястото на допир. Можете да размножите ягодоплодни храсти и дървесни резници, като ги пуснете на засенчено, влажно място.

Разсад петуния

Цветя

Много цветя не понасят замръзване и при хладно време изсъхват и се разболяват, така че разсадът на едногодишни и двугодишни растения се засажда главно в края на май. Те включват:

 • астри;
 • невен;
 • петунии;
 • карамфили;
 • цинии;
 • хризантеми (можете да резници в края на май);
 • георгини.

При благоприятно време засаждането скоро ще зарадва с цъфтеж.

И така, в края на май можете да засадите градина с растения от почти всички видове: зеленчуци, билки, плодове, овощни дървета и цветя. Повечето от тях ще изискват подслон: временен, като за пъпеши или постоянен, като за домати, чушки и краставици.

Приспособявайки се към климатичните промени, много летни жители ревизират плановете си за пролетната си работа, а също така подбират ранните и студоустойчиви сортове култури. В края на май времето е сравнително стабилно, така че по-голямата част от насажденията пада върху този период. Ако сортовете са избрани правилно и почвата е подготвена, като се вземат предвид характеристиките на всяка култура, тогава изразходваният труд определено ще се изплати.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци