Какви плодови и декоративни дървета да изберете за вашия сайт?

Съдържание


След като получат земя за вила или лятна вила, собствениците имат проблем: какви дървета да засадят на мястото? Този въпрос е вторият по важност въпрос след капиталните сгради. Неуспешно легло или цветно легло може да бъде преустроено през следващата година и дървесните култури се развиват дълго време, може да забележите грешката си, когато ябълковото дърво вече е достигнало големи размери и дава плодове. Отделете време за разсадника, първо отворете плана на територията и маркирайте местата за засаждане върху него. Когато сте сигурни, че всичко е направено правилно, можете да закупите посадъчен материал.

Цъфтящо дърво на сайта

Какви породи да изберете

Разбира се, всеки летен жител иска да има всякакви растения на сайта, които съществуват само в света. Ще трябва да се ограничим.

Списъкът с желаните култури ще бъде значително намален при следните условия:

  • климат;
  • размер на парцела;
  • релефни характеристики;
  • почвата;
  • способността да се предоставят сложни грижи.

Успехите на животновъдите правят възможно отглеждането на екзотични растения в средната лента, но възможностите им не са неограничени. Палмите на открито в Арктика няма да растат, колкото и да се стараете. На първо място, обърнете внимание на видовете, които винаги са вирели във вашия район. Ако искате екзотични новости, свържете се с местния разсадник, експертите ще ви дадат съвет кои сортове могат да оцелеят във вашите условия. Имайте предвид обаче, че редките породи изискват внимателна поддръжка. Имате ли достатъчно енергия и време за правилното отглеждане на капризно дърво?

Характеристиките на почвата и релефа правят и собствени корекции. Не всяко дърво може да оцелее в блато, върху скална скала, покрита с тънък слой камениста почва, или по стръмните северни склонове. Подземните води са много хитри. Разсадът ще се вкорени перфектно, ще расте няколко години, но ще умре, щом корените растат до мокър слой. Можете да подредите добри дренажи, да копаете огромни ями в камениста земя и да ги напълните с плодородна почва - дървото пак ще се чувства зле. Помислете дали това усилие си струва кофа с плодове, може би би било правилно да засадите други видове и да си купите кофа с праскови на пазара.

Схема за озеленяване на сайта

Колко дървета ще се поберат на сайта

Всеки сайт не е безграничен и може да побере определен брой дървета и високи храсти. Ако засадите овощни култури твърде близо една до друга, за да спестите място, те ще изпаднат в депресия, често ще се разболеят и ще дадат лоша реколта. Не забравяйте, че дърветата трябва да бъдат засадени на разстояние най-малко 5 м едно от друго, а между високите храсти трябва да има поне 3 м.

В малки райони ще бъде правилно да се даде предпочитание на колонната форма. Короната на тези дървета изглежда като спретната колона, заема малко място и улеснява поддръжката. Дърветата на джуджета подложки са много удобни. Когато събирате реколта от ниски насаждения, не е нужно да се преструвате на каскадьор, който се опитва да достигне ябълка, висяща на десетметрова височина.

Когато се изчислява броят на дърветата от един вид, трябва да се вземе предвид, че някои видове, като череши и череши, растат само на групи. Ако не сте много любители на тези плодове, не засаждайте едно черешово дърво на сайта, по-добре е напълно да изоставите такива растения. Някои породи, като орехите, не понасят близостта на други видове и ще потискат ябълката и прасковите, засадени около нея.

Кацане около периметъра на вилата

Кацане около периметъра на вилата

Когато засаждате високи култури близо до границата на обекта, вие влизате в законодателни отношения със съседите си.Красива млада липа след няколко години ще нарасне до 30 м, ще развие буйна корона и ще засенчи половината от чуждата територия. Ако искате да имате високи дървета, засадете ги от южната страна на зоната за отдих и пикник, където те ще създадат приятна прохлада в летните горещини.

За живи плетове са подходящи джуджета или храсти с височина до 2 м. Когато засаждате високи видове, изберете такива, които понасят добре рязането и винаги можете да ги съкратите в съответствие с нормите.

Добра ограда ще дойде от следните храсти:

Страната, обърната към натоварен път, може да бъде оградена с високи дървета. Буйната корона предпазва мястото от шум, прах и изгорели газове. Не се препоръчва на това място да засаждате овощни култури или растения, чиито листа и цветя ще използвате за медицински цели.

Овощ

Овощ

Дори и в най-малката зона плодовите дървета със сигурност ще растат. Когато полага градина, неопитен летен жител може да избере грешната порода. В резултат на това основната площ ще бъде заета от култури, плодовете от които не са ви особено необходими и ще има малко място за най-важните плодове. Преди да купите разсад, помислете, имате ли нужда от 20 череши? След няколко години те ще дадат такава реколта, че това ще бъде достатъчно за цял микрорайон. Ако искате да отглеждате плодове за търговски цели, направете това, но на едно семейство не са му нужни толкова плодове.

Вече сте определили колко плодни дървета и храсти ще се поберат на сайта... Сега направете списък на породите, които искате да засадите. На първия ред маркирайте най-надеждната и необходима например Ябълково дърво... Следващият елемент ще отиде при култури с по-малко значение и списъкът с насажденията, които могат да се отхвърлят, ще бъде затворен. Също така, не на последно място, вземете дървета, които са слабо адаптирани към естествените и климатичните условия на вашия сайт. Започнете да купувате от най-горния ред и започнете работа надолу. По този начин ще създадете правилната градина, която гарантирано ще ви осигури най-необходимите плодове.

Съвети

Ако в градината има малко място и искате да отглеждате различни видове ябълки или сливи, използвайте присаждане. На едно дърво ще имате клони с плодове от различни сортове.

Когато пространството позволява, можете да експериментирате, опитайте се да отглеждате екзотични овощни дървета. Ако изберете правилните сортове и умело се грижите за насажденията, прасковите ще растат в северните райони, а бананите и мангото в южните. Само ако засадите сайт само с редки култури, рискувате изобщо да останете без реколта.

Във всяка градина е желателно да има няколко сорта от следните култури:

Декоративни разсад на дърво

Декоративно засаждане

В страната можете да засадите не само овощни дървета, но и декоративни видове. Бреза на портата, планинска пепел под прозореца, алея за кипарис ще даде на сайта индивидуалност, ще създаде добро настроение. Ако пространството позволява, можете да подредите малка гора с барбекю, огън за пикник. Ягодите ще растат на открита поляна, на сянка - див чесън... Ако искате да засадите гъби, имайте предвид, че всеки вид обича своето дърво. Пеперудите и гъбите растат добре под коледните елхи, гъбичките и гъбите от маточина растат добре в широколистни гори.

Когато засаждате дървета на обекта, човек не трябва да забравя за безопасността на собствениците и гостите. Не трябва да отглеждате отровни растения. Породите с крехка дървесина трябва да бъдат разположени далеч от къщи и пътеки: при силен вятър голям клон може да се отчупи и да падне върху човек или да избие прозорец. Когато засаждате дървета в близост до сгради, трябва да се има предвид, че растенията със силни корени с времето разрушават основата.

Ако вярвате в хороскопи и народни знаци, можете да проектирате сайта в съответствие с магически препоръки. Понякога тези съвети си противоречат. Има само един изход: доверете се на интуицията си.Дръжте разсад в ръцете си, представете си го като възрастно дърво във вашия район и помислете как се чувствате в същото време. Смята се, че върбата и върбата нямат място в градината, те символизират страданието и смъртта. Но ако в сънищата ви езеро, заобиколено от тези гъсталаци, е свързано с щастие, романтични чувства, мир - създайте такъв кът, растенията няма да ви донесат нищо лошо.

За да украсите пейзажа, можете да изкопаете дървета или храсти, растящи в близката гора, или да закупите специално отгледани декоративни видове. От обикновения смърч животновъдите са създали много сортове с голямо разнообразие от цветове на иглата.

За да създадете дизайн, можете да използвате:

Схема за засаждане на високи дървета

Как правилно да засаждаме дървета

Най-доброто време за засаждане на декоративни и костилкови овощни дървета е ранна пролет. Препоръчително е разсадът все още да не е започнал да отделя листа. Посевите на помия - ябълка, круша - трябва да се засаждат правилно през есента. Възрастта на разсада е 1-2 години. Младите дървета понасят по-лесно трансплантацията, вкореняват се бързо. Препоръчително е да не предписвате дървета от отдалечени региони, а да ги придобиете в местна разсадник, тогава ще сте сигурни, че този вид може да живее във вашия климат.

Донесохте разсад, сега трябва да маркирате дупките. Опитайте се да поставите насаждения така, че най-високите дървета да са от северната страна на градината, а джуджетата от южната, тогава ще има достатъчно слънце за всички.

Всяка порода има своите тънкости при засаждането, но има общи правила.

  1. Размерът на дупката трябва да бъде такъв, че корените да се поберат свободно.
  2. На дъното е необходимо да изсипете пясък или чакъл за дренаж.
  3. При запълване на първо място горният плодороден почвен слой се хвърля върху корените.
  4. Мястото за присаждане трябва да е на няколко сантиметра над нивото на земята.
  5. Засаденото дърво трябва да бъде вързано на здраво фиксирано колче, така че вятърът да не го люлее.

След засаждането бъдете внимателни към младото дърво. Засенчете го преди вкореняване и поддържайте почвата влажна. Ще бъде правилно да добавите хидрогел към почвата при засаждане, той регулира почвената влага както при суша, така и при продължителни дъждове. Не забравяйте да мулчирате стволовия кръг, след това не е необходимо разхлабване и плевене и няма да нарушите фино разположените корени.

Декоративен жив плет

Изход

На лятната вила, на първо място, трябва да засадите дървета, които растат и дават плодове добре във вашите условия. Ако няма достатъчно място за декоративни култури, можете да направите алея с ябълки или череши, да заобиколите зона за отдих с овощни култури. По-добре е да засадите екзотични култури, ако има свободно пространство и време за трудна поддръжка.

При кацане трябва да имате предвид съвместимост на културите... Някои сортове изобщо не дават плодове, ако наблизо няма дърво от същия тип. Само черешите и черешите ще дадат оскъдна реколта. Ако се страхувате, че вие ​​сами няма да можете да се справите с тази работа, свържете се със специалистите. Квалифициран екип правилно ще озелени площта, просто трябва да се грижите за растенията и да приберете реколтата.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци