Правила за засаждане на грозде чрез резници в открита земя

Съдържание


Отминали са дните, когато лозарството се е считало за привилегия на жителите на южните райони. Благодарение на усилията на животновъдите, които са получили такива устойчиви на замръзване сортове като Изабела и Мускат, отглеждането на грозде стана възможно в райони с по-тежък климат. Много летни жители смятат, че най-достъпният и ефективен начин за размножаване на тази култура са резниците. Основното нещо през пролетта, когато засаждате гроздови резници в открита земя, е да се придържате към определена подредба на засаждане на ями и бразди, да се хранят с време, вода и нарязани растения и компетентно да се борят с вредители.

Зелено грозде

Избор на сорт грозде

Днес има много сортове грозде и за неопитен градинар е много трудно да разбере такъв сорт. За да направите правилния избор, трябва да знаете точно как ще се използват плодовете. За направата на вино техническите сортове са по-подходящи. Букети от трапезно грозде с големи сладки плодове ще украсят всяка десертна маса, а универсалните сортове могат да се консервират, да се използват за производство на вино и да се консумират пресни.

Най-доброто грозде ще бъде онова, което дава обилна реколта и в същото време е устойчиво на болести, не се страхува от студове и не се нуждае от специални грижи. Ето някои от добре познатите сортове, препоръчани от експертите за засаждане на открито.

  • "Tason" - различава се в ранно плододаване, висока производителност, големи овални плодове, събрани в гроздове с тегло до 700 g
  • "Забавление" - дава обилна реколта от сладки тъмносини плодове, добре се съхранява.
  • „Кишмиш"- сладките зелени плодове са много ароматни, почти нямат семена.
  • „Изабел“ - чудесен за суров климат. Може да се отглежда без подслон за зимата, сортът е устойчив на болести и вредители. "Изабела" може да се отглежда дори от начинаещ градинар, тъй като растението е много непретенциозно и не изисква специални грижи.
  • "Приятелство" - може да се използва за приготвяне на бели трапезни вина, устойчив е на замръзване и устойчив на болести.

Всеки градинар иска да отглежда само най-добрите сортове грозде, но при избора на култура човек трябва да вземе предвид характеристиките на почвата и климата.

Прибиране на гроздови резници

Прибиране на резници

Засаждането на грозде през пролетта започва с прибиране на резници, което се извършва от 1 септември до 15 октомври. За бъдещия посадъчен материал се избира здрава, мощна лоза с дебелина най-малко 7 мм и се режат резници с дължина 50 см.

Важно!

Долният разрез се прави под възела, а горният разрез се прави на 2 см нагоре от вдлъбнатината. Дръжката трябва да има най-малко четири живи пъпки.

Резниците се почистват от пръст, мустаци, пасинки и се потапят напълно във вода. След 24 часа посадъчният материал се напръсква с 3% разтвор железен сулфат, а нарязаните части се обработват с разтопен восък, за да се предпази разсадът от изсушаване и изгниване.

Съхранявайте резниците правилно в хладно, проветриво място, мазе или долно отделение на вашия хладилник.

С настъпването на първите пролетни дни е необходимо да проверите посадъчния материал и да го подготвите за засаждане в земята. За това се извършват следните дейности.

  1. Резниците се изследват внимателно. Отсъствието на петна по лозата и свежият зелен цвят на лука са показателни за доброто качество на разсада. Можете също така да направите надлъжен разрез, за ​​да сте сигурни, че издънката е жива.
  2. Резниците се изрязват от здрава лоза, всяка от които трябва да има 2-3 очи.Горният разрез е направен строго перпендикулярно на оста на клона, отклонявайки се от окото 1 см, долният - под възела с наклон.
  3. Надлъжните канали се изтеглят по дължината на кората на рязането с остра игла.
  4. Резниците се поставят в съд с вода, към който е добавен стимулант на растежа, докато бъбреците не набъбнат.

След 10-12 дни ще бъде възможно да забележите как горният бъбрек е подут. Така че е време да засадите рязането в земята.

Лозе

Място за кацане

Преди да започнете засаждането, е много важно да изберете правилното място за бъдещата лозова насадка. По-добре, ако това е южната или югозападната част на градината.

Например, за засаждане на "Isabella", която толерира спад на температурите до -30 ° C и може лесно да зимува без подслон, все пак е по-добре да се заеме топло, слънчево място. Това е късен сорт, а плодовете узряват в края на есента, по това време на годината е необходимо да се осигури на гроздето Изабела достатъчно количество слънчева светлина.

Когато засаждате грозде покрай къща или стопански постройки, трябва да отстъпите на 1 м от стената. Трябва да се гарантира, че площадката е отворена и че наблизо няма високи дървета или храсти, които засенчват насажденията. Нежелателно е да засаждате грозде в близост до царевица или слънчоглед.

Подготовка на почвата за грозде

Подготовка на почвата

Преди да засадите грозде през пролетта, трябва внимателно да подготвите почвата. Ако почвата е кисела, към нея се добавя варовик.

Нито Изабела, нито който и да е друг сорт грозде няма да растат на солени почви. Ако подземните води са близо до повърхността на земята, трябва да се направи дренаж. Препоръчва се добавяне на оборски тор към пясъчна почва, а пясък към торфени блата.

Мястото на бъдещите насаждения се изкопава с лопата или култиватор, разхлабва се и се наторява. След това правят жлебове и накисват земята с вода, поливайки с маркуч.

Можете да засадите резници, когато почвата на дълбочина 20 см се затопли до + 10 ° С. Обикновено почвата достига такива температури в средата на април, затова е препоръчително да засадите грозде от 15 април до 10 май. Ако засадите грозде по-късно от 20 май, рязането ще се вкорени по-лошо и при горещо време ще изсъхне напълно.

Подготовка на лозя

Оформление на дупки за засаждане и правила за кацане

За да се улесни грижата за растенията преди растителни гроздови резници през пролетта, трябва внимателно да обмислите оформлението на разсад. Сортовете трябва да се комбинират в групи, тъй като за различните видове грозде са предвидени различни схеми за засаждане и грижи. И така, при засаждане на технически сортове, подходящи за приготвяне на сок и вино, между резниците според инструкциите може да се остави 80 см. Между разсада на трапезни сортове се оставя най-малко 1,5 м, а разстоянието между редовете е 2-2,5 м.

Фиданките, които вече са образували корени към момента на засаждане, се коренят най-добре. Подрязват се леко, за да стимулират развитието на корените и да подобрят оцеляването на растенията.

В средата на ямата за засаждане се изсипва малка могила почва, корените са покрити с пръст. Поливайки мястото на засаждане, земята около растението е внимателно уплътнена.

Важно!

Разсадът се потапя в земята 40 см, така че горната пъпка да остане над земята.

След поливане градинското легло може да бъде покрито с торф или дървени стърготини. Такава грижа ще предотврати изсушаването на почвата. За да създадете парников ефект, се препоръчва да разтегнете пластмасова обвивка върху насажденията. След три седмици плантацията постепенно се освобождава от оранжерията, отваря филма за един час и привиква растенията към слънчевите лъчи и чистия въздух.

Плододаване на грозде

Грижа за лозето

Много важен момент в грижата за гроздовите насаждения е поливането. По време на вкореняване младите растения се нуждаят особено от обилно поливане, което трябва да се извършва най-малко 3 пъти седмично. Тогава количеството на поливането се намалява до веднъж на две седмици.

Съвети

Мулчирането ще помогне за запазване на влагата. В края на лятото, за да се подобри зреенето на леторастите, поливането се спира изцяло.

В допълнение към поливането грижите за лозята се състоят в разхлабване на почвата и премахване на плевели.Необходимо е да се разхлабят много внимателно младите насаждения, като не се приближават до крехките корени, разположени в самата повърхност на земята.

В началото на юни грижата за гроздето включва торене с тор, приготвен от 10 г карбамид, 15 г суперфосфат, 10 г калиева сол, разтворен в 10 литра вода. Следващата горна превръзка се извършва в началото на август, като отново се обогатява почвата с фосфати и калиева сол.

В късната есен се извършва общо поливане, което осигурява на растенията влага преди настъпването на зимата.

Подрязване на грозде

Подрязване на грозде

Грижата за засаждане на грозде включва резитба, която трябва да се извърши, в противен случай храстите ще растат силно, а плодовете се смачкват. През първата година се отстраняват само повърхностни корени и неузрели зелени части на леторастите.

През пролетта на следващата година, малко преди цъфтежа, повредените и ухапани от замръзване части на растението се отстраняват, издънките се прищипват и прищипват, след което се връзват на опора, като се обръщат в правилната посока.

Първото истинско подрязване се извършва след като страничните издънки са нараснали 15 см. В този случай на разсад се оставят 3-4 издънки, а на резниците не повече от два.

Засаждането на грозде чрез резници е най-ефективният и прост метод за размножаване на култура. Той не изисква специални знания и умения, затова е на разположение на всеки начинаещ градинар. За да отглеждате пълноценна реколта от грозде на вашия сайт, просто трябва да знаете как да подготвите резници, да ги изкорените и засадите в земята, а след засаждането правилно да се грижите за лозето.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци