Защо памукът е уникален и как да го отглеждате у дома?

Съдържание


„Този ​​невероятен храст расте в Индия. От едрите плодове, наподобяващи орех, се появява малко агнешко месо с бяла вълна, което по-късно се използва за изработка на фини тъкани. “- така известен английски пътешественик описва растение памук през 16 век, което го е ударило до сърцевината. И за да докаже думите си, той демонстрира рокля, изработена от най-фината калико, прекарвайки я през пръстен. Оттогава мина много време, но днес активно използваме ценните свойства на това растение, като на практика не знаем нищо за него. Време е да отворите завесата на секретността и да се запознаете с това необикновено чудо на природата.

Памучно растение в полето

Какво е памук?

Индия се счита за родина на растението, въпреки че днес се отглежда в много страни по света, включително Китай, САЩ, Бразилия, Пакистан, Узбекистан, Русия и Таджикистан. Памукът, или, както го наричат ​​на латински, Gossypium, най-често е двугодишна билка от семейство Malvov. Относно билките, много прилича на храст.

 • Височината му достига 1,5–2 метра.
 • Кореновата система, която е тип пръчка, прониква на дълбочина 3 метра.
 • Стъблото е разклонено, леко опушено или голисто, с най-различни нюанси: от зелено до червено-виолетово. Понякога кафеникав цвят се появява само от страната, обърната към слънцето, поради което се нарича тен.
 • Листата много прилича по форма на грозде. Състои се от зелена или червеникава плоча, цяла или разделена на лобове, закръглена дръжка и две изпъкнали връзки в основата. С узряването на плодовете листата опадат, което значително улеснява прибирането на реколтата.

Памучните цветя заслужават специално внимание. Те са самотни, доста големи, образувани от пет широки венчелистчета, граничещи със зелени чашелистчета. Едва цъфтящи, те придобиват бял или жълтеникаво-кремав цвят. След узряване и опрашване те стават розови, бордо или лилави. Подобна красота направи храста добре дошъл гост на градински парцели и домашни первази.

Памучни кубчета

Как се появяват памучните влакна?

Повечето видове растения се отглеждат изключително за памучни влакна. Наблюдавайки процеса на формиране на този ценен материал, човек отново се убеждава колко мъдра и хармонична е природата.

 1. На мястото на цветето се образува плод, който се нарича семенна капсула в памук. Всяка такава капсула е разделена на 3-5 гнезда, всяко от които съдържа до 11 семена.
 2. Образуването на влакна започва още преди опрашването на цветето. Ако погледнете ембрионите от семена под микроскоп, тогава можете да видите най-малките кълнове на повърхността им.
 3. След опрашването започва активен растеж на влакната, който продължава 20 дни, докато семената напълно узреят.
 4. В същото време кутията се увеличава. Понякога достига размерите на голям ядково или пилешко яйце. С течение на времето стените му изсъхват, стават кафяви и се напукват.
 5. Уголемените влакна изтласкват стените на плода на разстояние и се появява буйна бяла пяна. В природата е необходимо да се разпространяват семена: въздушният пух лесно се пренася от вятъра или животните.

Време е за реколтата за култивирани растения. Най-често за целта се използват специални машини. Отпред те са оборудвани със специален механизъм, който премахва плодовете и отделя черупката им. Отзад има резервоар за събраната памучна маса.Този вид събиране е много продуктивен - 800 кг памучни влакна на час. Но много хора предпочитат да берат на ръка - по този начин качеството на фибрите става по-високо поради факта, че остатъците от плодовата обвивка са изключени от нея. Интересното е, че кутиите узряват неравномерно, така че реколтата се събира на няколко етапа.

Съвети

При прибирането на реколтата трябва да се уверите, че семената са сухи, в противен случай има риск от гниене.

Жълто памучно цвете

Растителни видове

В природата има около 50 вида памук, различаващи се по външен вид, свойства, качество и цвят на влакната, както и изисквания за условията на живот. От целия този сорт за отглеждане се използват само 4 сорта.

 1. Обикновен памук - най-често срещаният сорт с относително високо (до 2 м) стъбло и късо влакно. Белите цветя стават розови, когато са изложени на слънце. Различава се по устойчивост на болести и висока производителност. Именно той е суровината за 80% от памучните влакна, произведени в света.
 2. Тревисто памучно растение - поради своята издръжливост и нисък ръст (стъблата едва достигат височина до един и половина), това растение може да се отглежда дори в райони с умерен климат. Отличителна черта е жълто цвете с червено петно ​​вътре, на мястото на което се появява малка и кръгла плодова кутия. Влакната от това растение са бели, най-късите и груби на пипане.
 3. Памучно растение Е многогодишно растение, което може да се намери само в тропическата зона. Той е най-високият член на семейството, понякога достига 6 метра височина. Червените цветя завладяват с великолепието си. Най-висококачествените влакна могат да бъдат разпознати по отличителния си жълт нюанс.
 4. Перуански памук, Барбадос или Египет - най-ценният вид, който е известен със своите трайни и дълги, до 44 мм влакна. Вирее главно в крайбрежните райони.

Животновъдите работят неуморно, извеждайки все повече и повече подобрени сортове памук. Последните постижения включват памук с цветни влакна в жълти, зелени, оранжеви, кафеникави и люлякови нюанси. При по-нататъшна обработка такива суровини вече не изискват оцветяване, а продуктите от нея не избледняват и не избледняват на слънце.

Съвети

За отглеждане на памук у дома са по-подходящи ниско тревисти сортове с големи ярки цветя.

Памук

Ползите от памука

Chintz, сатен, калико, камбрик, деним - какви материи не са направени от памучни влакна. Естествени, леки, дишащи, удобни и приятни на допир, те от векове водят популярността си по целия свят. Но това не е всичко, което един непредсказуем храст дава на човек.

 • Памучните семена са чудесен източник на растително масло, което се използва за храна, както и суровини за технически нужди, приготвяне на свещи и сапун.
 • Люспите и питката се използват като храна за добитък и се считат за отличен източник на растителни протеини.
 • Влакът - пухът, който остава върху семето - се използва като пълнеж за възглавници и матраци.
 • Целулозата, която е част от подложката, е суровина за производството на хартия, пластмаса, фотографски филм, филц и изкуствена кожа.

Поради уникалния си състав, памукът е широко известен в традиционната и народната медицина като отлично асептично, антивирусно, антипиретично, хемостатично и стягащо средство, което помага при атеросклероза, хипертония и заболявания на нервната система. Екстрактите, инфузиите и маслата често се използват в козметологията като средство против стареене, тонизиращо и противовъзпалително средство.

Важно!

Когато използвате памучно масло, не забравяйте, че съдържа специфичния пигмент gossypol, който е токсично фенолно съединение, което провокира репродуктивни нарушения и метаболитни процеси в организма.

Покълване на семена от памук

Как да отглеждаме памук у дома?

За да расте, това прекрасно растение се нуждае от климатични условия на тропиците или субтропиците. Затова производителите на цветя, които живеят в други географски ширини, нямат друг избор, освен да отглеждат чужд храст в саксия на прозореца си. Как протича този процес?

 1. Памукът обикновено се засажда в началото на пролетта.
 2. Първо се приготвят семената - за това се почистват от недопълването и се поставят върху мокра кърпа.
 3. Първите издънки се излюпват приблизително след седмица.
 4. Време е да поставите разсада в саксия с цветя, която трябва да е достатъчно дълбока, за да не възпрепятства развитието на корените.
 5. Там се изсипва плодородна почва с добавяне на бучки пясък и глина и се наторява с хумус.
 6. Саксията е покрита с фолио, но редовно се подрежда вентилация.
 7. След около седмица се появяват първите кълнове, подобно на пеперуда.
 8. Когато се образуват 2-3 листа на стъблото, младите храсти се засаждат в отделни саксии, които се оставят на закрито или се изнасят в оранжерия.
 9. След месец можете да видите първо цветята, а след това и плодовете.

Съвети

С отрязването на върха на централното стъбло и страничните процеси от растението през лятото може да се постигне увеличение на броя на плодовете.

Цъфтящ памук у дома

Характеристики за грижа

Отглеждането на памук е трудоемък процес. За нормалния растеж и развитие на този храст е необходимо да се създадат условия, близки до програмираните от природата.

 • Стайната температура трябва да бъде около 30 0В. При ниски температури съществува опасност от покълване на семената, при по-високи температури (до 400В) - увяхване и проливане на цветя и семена от шушулки.
 • Растението не понася сянка, така че е по-добре да го държите на слънчевата страна, но извън пряка слънчева светлина.
 • „Памукът има глава на слънце и крака във вода“, казва популярната мъдрост. Всъщност храстът се нуждае от често и обилно поливане, както и от постоянно пръскане от спрей бутилка.
 • През периода, когато се появяват пъпки и цветя, памукът трябва да се подхранва с калиев или фосфорен тор.
 • Систематичното разхлабване на повърхностния почвен слой и използването на дренажен слой на дъното на саксията ще осигури кислород и влага на кореновата система.

Съвети

Ако решите да засадите памук в градината, оставете фъстъка да му държи компания - той ще обогати почвата с азот и други хранителни вещества.

Памучна лъжичка

Болести и вредители

Болестите, причинени от патогенни гъбички или бактерии, както и недохранването на растението, причиняват голяма вреда на памучната култура. Тези проблеми достигат своя връх през летния сезон, малко преди узряването на памучното влакно. За съжаление, дори храстите, растящи у дома и заобиколени от тройното внимание на собственика-производител, са податливи на техните ефекти.

 • Фузариум - гъбичките, които причиняват болестта, провокират увяхване на пъпки и цветя, изсушаване на листата и в крайна сметка смъртта на растението. В оцелелите храсти плододаването значително намалява или напълно спира. Основно засегнати са фино влакнестите сортове памук.
 • Черен корен гниене. Причинява се от гъбички, които живеят в почвата. Чрез корените и междуклетъчното пространство се разпространява под формата на мицел из цялото растение, засягайки кореновата шийка, стъблото и листата. В резултат храстът изсъхва и става крехък.
 • Гомоз. Ветроносните бактерии причиняват заболяване, което засяга стъблата, листата, прицветниците и дори влакната вътре в шушулката. Характерен симптом на проблема е отделянето на дъвка - лепкава гъста течност, която изсъхва под формата на сивкав филм. Растението е покрито с кафяви петна, листата и стъблата се деформират.
 • Антракноза - така нареченото розово гниене, от което могат да страдат както разсад, така и вече възрастни растения. Болестта може да бъде разпозната по характерните кафяви петна с червен ръб по багажника, листата и капсулите. За съжаление заразените храсти умират.

Съвети

Най-ефективното лечение за здравето на растенията е превръзката на семената преди засаждането. Преди това за тази цел са използвани сярна киселина, меден сулфат или белина - доста агресивни вещества, при работа с които трябва да се внимава особено. Днес ситуацията е по-проста - просто трябва да закупите специална водна суспензия от пречистватели в магазин за цветя.

Повече от 200 вида насекоми заплашват здравословния растеж на памука. Сред тях се открояват следните.

 • Памучна лъжичка Е пеперуда, която слага ларви по листата, пъпките и цветята на памука. Гъсениците, които се раждат, увреждат апикалните издънки, хапят в капсулите, изяждайки семената. За борба с вредителя растението се третира с инсектициден състав, след отстраняване на засегнатите области.
 • Памучна листна въшка изсмуква сока от листата и унищожава апикалните пъпки, като по този начин спира растежа на храста. Поради изчерпването на въглехидратите растението отслабва, листата се навиват в тръба, яйчникът отпада.
 • Паяк акара се преструва на тайна, наподобяваща тънка паяжина, с която покрива цялото растение. За да се отървете от паразита, обикновената топла сапунена вода и третирането с инсектициди ще помогнат.
 • Трипс килим от малки черни точки покрива засегнатата област. Най-добрият начин да се отървете от паразитите е да премахнете напълно болното листо, цвете или част от стъблото.

Разбира се, за да отглеждате памук у дома, ще трябва да положите много работа и грижи. Но си струва един ден да видите бели пухкави облаци, които се отвориха на тънки клонки.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци