Как да отглеждате чушки в оранжерия и да ускорите зреенето на плодовете?

Съдържание


Отглеждането на чушки в оранжерия ви позволява да ускорите узряването на плодовете и да приберете добра реколта. Поради факта, че чушките с камбани растат добре само в топлина, в някои региони не е възможно да се получат дори плодовете на техническа зрялост на открито в открито поле. Оранжерия, изработена от поликарбонат или друг материал, е възможност да получите узрели плодове от сладък пипер в Московска област, Ленинградска област, Урал, Сибир и други региони със студено дъждовно лято.

Оранжеви чушки в оранжерията

Ползи от отглеждането на чушки в оранжерия

Отглеждането на чушки в оранжерия дава много предимства:

 • възможността за ранно засаждане на разсад, което води до бързото залагане на плодовете;
 • в оранжерията може да се поддържа стабилен микроклимат - често има резки температурни промени на открито и това е вредно за сладките чушки;
 • растенията са защитени от студени ветрове, дъждове и нежелана роса, така че пиперните заболявания са рядкост;
 • грижите за стайните растения са минимални.

Растенията в оранжерията са защитени от всички природни бедствия, а по-нататъшният добив на сладък пипер зависи от това колко компетентно се грижи.

Оранжериите, направени от поликарбонат, са предпочитани пред оранжериите, изработени от други материали. Слънчевата светлина, проникваща в двойния материал, е разпръсната, не причинява изгаряне по листата на звънеца. В допълнение, температурата на въздуха в поликарбонатната оранжерия не се повишава твърде високо в топлината, а осветеността е равномерна по цялата площ.

Съвети за инсталиране на оранжерия от поликарбонат:

 • формата е за предпочитане пред полукръгла (сводеста) - през зимата върху нея не се задържа дебел слой сняг;
 • за да се осигури здравина и дълъг експлоатационен живот, закрепването на поликарбонатни листове към рамката трябва да се извърши в съответствие с препоръките на производителя.

Техническите характеристики на клетъчния поликарбонат предотвратяват повреда от градушка в оранжерията.

Разсад на пипер

Времето за засаждане на пипер в оранжерията

Отглеждането на чушки в оранжерията се извършва по разсадния метод. Можете да засадите разсад на възраст от 60 до 70 дни. Всеки разсад трябва да има поне 10 листа.

Времето за засаждане на разсад е средата на май, но ще е правилно да се ориентирате според стабилната температура на въздуха в оранжерията. Когато термометърът в оранжерията престане да пада под 10-12 °, е време да засадите чушката.

Ако в топлите райони оранжерията се затопли вече в края на април или в началото на май, тогава в по-студените райони - в Ленинград, Урал и в други региони - това може да продължи до края на май или началото на юни.

Изходът в този случай е да се създадат топли легла в оранжерията. Те се приготвят през есента. Най-горният слой почва се отстранява на дълбочина 20-30 см. Растителният материал се полага на дъното на леглата - малки клони, слама, паднали листа, хумус. Отгоре покрита с плодородна почва. Лехите се поливат с вода, за да започне процесът на разлагане на растителните остатъци.

През зимата е необходимо да хвърляте сняг върху леглата. През пролетта, когато въздухът в оранжерията се затопли, снегът ще започне да се топи. Това ще навлажни почвата, поливането й преди засаждането на разсад не се изисква.

Оранжерийни чушки

Схема на засаждане на пипер в оранжерия

Схемата за засаждане на сладки чушки се избира в зависимост от сорта и метода на предвиденото отглеждане: в един или повече стволове.

Пространството в оранжерията е ограничено, така че ще бъде правилно да изберете високи сортове пипер пипер... Отглеждат се на два или три ствола, растежът на допълнителни издънки инхибира прищипването.Разстоянието между такива растения трябва да бъде най-малко 40 cm.

Нискорастящите чушки, отглеждани в два ствола, могат да се засаждат по-близо един до друг - на 25-30 см между тях.

Така че грижата за растенията не е лесна, разстоянието между лехите не трябва да бъде малко. Оптимално - 70-80 см, а схемата на засаждане се избира по желание.

Моделът на засаждане може да бъде ограничен от размера на оранжерията. Ако е малък, тогава по стените ще бъде правилно да се направят тесни лехи и да се засадят разсад в една линия или в шахматна дъска. В центъра на оранжерията е за предпочитане широко легло, а моделът на засаждане е двуреден.

Разсад сладък пипер

Засаждане на разсад в оранжерия

Преди да засадите чушки в оранжерия, тя трябва да бъде свикнала с яркото слънце. Седмица преди засаждането кутиите с разсад започват да се излагат на слънце. Правете го постепенно. Първата слънчева баня не трябва да надвишава два часа, всеки следващ ден времето за излагане на слънце се увеличава с 2,5 часа.

Засаждането на чушки в оранжерия се извършва в облачен ден или вечер. В деня преди разсаждането саксиите за разсад трябва да се разлеят с вода. Трансплантацията трябва да се извършва внимателно, като се старае да не се повреди бучката земя. Белият пипер не винаги издържа на увреждане на корените, отнема много време, за да се възстанови.

Пресадените растения не се поливат през първите три дни.

Важно!

Разсадът на пипер трябва да се засажда в почвата на същата дълбочина, както е израснал в кутията за разсад. Не можете да ги задълбочите.

Грижа за парникови чушки

Грижа за парникови чушки

Грижата за пипер в оранжерия е проста, но изисква компетентен подход.

За сладките чушки е важно:

 • ярко осветление, защото при липса на светлина плодовете не се връзват;
 • плодородна почва - само при достатъчно хранене се образуват дори пълноценни плодове;
 • чист въздух - без вентилация се появяват гъбични заболявания, които са опасни за цялото засаждане на чушки.

Изсушаването на почвата за дълго време е неприемливо.

Грижите трябва да бъдат редовни, те включват:

Поливането се извършва най-добре сутрин, така че влагата да се изпарява вечер. Поливайте само в корена, като използвате лейка, маркуч или капково напояване. Когато поливате с маркуч, не използвайте силна струя вода, която може да ерозира почвата и да изложи корените.

Важно!

Поливането се препоръчва с топла вода. При поливане със студена вода растежът на растенията спира, плодовете не се образуват и яйчниците се рушат.

Чушките не изискват често поливане - просто поливайте веднъж на всеки пет дни. В жегата засаждането в оранжерията може да се полива допълнително.

Известно време след поливането почвата трябва да се разхлаби. Корените дишат, разхлабването им предотвратява гниене. Може да бъде по-лесно да се поддържа, ако разхлабването бъде заменено мулчиране... В допълнение, мулчирането ще предпази почвата от прегряване.

Проветряването се извършва за поддържане на стабилна температура вътре в оранжерията и за предотвратяване на гъбични заболявания. Влажният въздух допринася за бързото развитие на болестта. В допълнение към проветряването, премахването на излишната зеленина и прищипването осигуряват свеж въздух на растенията.

Храненето на растенията в оранжерията е също толкова важно, колкото и за чушките, отглеждани на открито. Храненето с инфузия на органични торове е за предпочитане. Провежда се веднъж на две до три седмици.

Подхранването с минерални торове се извършва през втората половина на лятото. За да увеличите масата на плодовете и зрялостта, торенето трябва да е сложно.

Грижата също се състои в връзване на издънки... Издънките от пипер са много чупливи, те се чупят под тежестта на плодовете. Като опора можете да използвате колове (по един за всеки храст) или решетка, инсталирана на цялата градина.

Мариноване на черен пипер

Затревяване и премахване на излишната зеленина

Подобна грижа за чушки като щипка остава спорна за мнозина. Но за растенията в оранжерия, прищипването има повече предимства, отколкото недостатъци:

 • изтъняване насаждения осигурява достъп до въздух и светлина;
 • с голям брой издънки на едно растение, плодовете нямат достатъчно хранене, растат лошо, деформират се и много яйчници отпадат.

При отглеждане на чушки в открито място на голямо разстояние една от друга, прищипването може да се пропусне, но това трябва да се направи в ограничено пространство.

Премахването на слабите издънки ще насочи храненето и влагата към растежа на големи, висококачествени плодове, ще осигури на чушките достъп до слънцето, което е необходимо за узряването. Изтъняването на короната ще спаси растенията от много заболявания.

Когато растението достигне височина 25-30 см, прищипете върха му. Това дава тласък на растежа на страничните издънки. Когато издънките растат 10-15 см, те започват да извършват прищипване. Всички странични издънки под 20 см се отстраняват. От останалите са останали 2-3 от най-силните. Тези, които са насочени в короната, нямат яйчници, са слабо развити - те избухват. Освен това се отстранява зеленината, която се намира под разклонението на леторастите.

Важно!

Първият образуван плод се отстранява. Ако бъде оставена сама, тя ще нарасне едра, но ще забави растежа на останалите чушки, защото ще поеме по-голямата част от храната.

Паширането се извършва на етапи, в един момент те премахват част от издънките, които сгъстяват короната, след няколко дни изригват слабите, а по-късно откъсват листната маса. Това ще помогне на растението да избегне шок.

Паша на нискорастящи сортове може да бъде пропусната, но в същото време е необходимо да се увеличи разстоянието между растенията по време на засаждането или да се извърши допълнително подхранване.

камби

Изход

За топлолюбивите чушки отглеждането в оранжерия е за предпочитане пред отглеждането на открито. Само в оранжерийни условия може да се създаде подходящ микроклимат, в който да се засаждат много плодове.

Но за да могат плодовете да се формират пълноценно, да достигнат биологична зрялост и да съответстват на декларираните качества на сорта, са необходими компетентни и редовни грижи.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци