Какви култури могат да бъдат засадени след празника на Света Троица?

Съдържание


В Русия отдавна се смята, че засаждането на зеленчукова градина трябва да приключи непременно преди празника на Светата Троица. За онези хора, които не се придържат прекалено много към ритуалите и не са фанатични в религиозната вяра, въпросът дали човек може или не може да посади след Троица изглежда абсурден. Както знаете, този църковен празник се чества на 50-ия ден след Великден. Най-ранният Великден пада на 4 април, което означава, че засаждането на зеленчуци, кореноплоди и цветя, независимо от метеорологичните условия, трябва да приключи до 23 май. Това често е нереалистично дори в средната лента, да не говорим за места с по-тежък климат.

Разбира се, дори след Троица е възможно и необходимо да се засаждат онези култури, които по някаква причина не биха могли да бъдат засадени по-рано. Освен това има растения, които е препоръчително да засадите през юни и юли.

За да разберете по-добре въпроса за възможността за засаждане след Троица, трябва да помните религиозния празник на Духовете - денят, който обикновено се празнува в понеделник, веднага след Троица. Смята се, че на този ден се е родила сестрата на Земята и затова би било голям грях да се оре, разхлаби или посади. Вероятно това е произходът на вярата, че след Троицата човек не може да насади.

Репички разсад

Какво може да се засади след Троица през юни

Юни е първият топъл месец на лятото, когато заплахата за завръщане на студовете отмина, почвата се затопли достатъчно, а температурата на въздуха през нощта не пада под 10 ° C. По това време е най-добре да засадите разсад от топлинно обичащи растения в открита почва, а именно домати, чушки, патладжани и др. тиквички, скуош.

През първите десет дни на юни бялото зеле се засажда с разсад, сеят семена от зимна репичка, моркови и целина. Мнозина се занимават със засаждане на картофи.

През юни след Троица можете да засадите боб и грах, репичка, зелен лук и маруля. Не трябва да се забравят и цветните култури. Юни е подходящ момент за кацане на астри и нигели, макове и кочии, немофила и настурция, невен и левкоя, циний и незабрави, невенчета и много други сортове цветя.

След 15 юни се препоръчва да се засаждат краставици. За бързо покълване на семената от тази култура е необходимо температурата на въздуха през нощта да се поддържа около 15 ° C. В студено време семената "седят" в земята дълго време и може изобщо да не покълнат.

Киселец в леглата

Какво се засажда в градината през юли

В средата на лятото, след Троица, част от реколтата вече е събрана, в леглата е освободено място и работата по обекта продължава. За да се поглезите с пресни зеленчуци и билки през цялото лято, както и да направите прилични резерви за зимата, през юли можете отново да засадите култури, които ще имат време да узреят преди настъпването на есента.

 • Зеленина

В края на юли можете да засадите втори път горчица, кориандър, рукола, различни салати. Зелените са студоустойчиви култури, така че могат да се засаждат през целия сезон, от май до август. Салатите съдържат голямо количество хранителни вещества и се използват само пресни.

За да предотвратите растенията, засадени през юли, да образуват стрели, е необходимо да изберете късни сортове. Почвата в зоната, отредена за отглеждане на зеленина, трябва да бъде добре наторена с органични вещества.

Грижата за растенията се състои в разхлабване на почвата и редовно поливане.

Важно!

Недостатъчното поливане се отразява на вкуса на зелената салата. Листата на зеленчука са много горчиви.

 • Копър

В средата на лятото можете растителен копър... Тази обикновена билка се добавя като подправка за консервиране и кисели зеленчуци. Приготвянето на всяка салата не е пълноценно без копър. Зелените се използват за сосове и подправки. Много домакини събират копър за зимата в изсушен или замразен вид.

 • Киселец

През юли след Троица можете да сеете семена от киселец.Това е многогодишно растение, а пълна реколта след лятното засаждане ще бъде възможна само през следващия сезон. Въпреки това през есента ще бъде възможно да се съберат млади листа от зеленина, която съдържа витамини, калиеви и железни соли, органични киселини.

На следващата пролет киселецът се трансплантира на ново място, оставяйки малки разстояния между растенията. Грижата за посевите се състои в редовно поливане, плевене и разхлабване на почвата.

 • Краставици

Много градинари засаждат краставици в средата на юли. Ако засадите този любим зеленчук в средата на май, тогава, като правило, през юли плододаването намалява значително и до август приключва напълно. Засаждайки краставици втори път, можете да получите отлична реколта през септември. Основното е да следите температурите на нощния въздух и ако спадат, покрийте насажденията от краставици със защитен филм.

 • Цвекло

Юли е подходящо време за второто засаждане на цвекло. През лятото тази култура е най-добре засадена с разсад. Трябва да се помни, че цвеклото, засадено в градината в средата на лятото, няма да нарасне твърде голямо. Малките корени обаче са добри за прибиране на зимата.

 • Зеле

В началото на юли експертите съветват засаждането на бяло зеле. Ранните сортове имат среден вегетационен период от 55 дни, така че до септември можете да получите пълна реколта от този здравословен зеленчук.

В допълнение към обикновеното зеле, можете да засадите броколи, колераби или Пекин... Зеленчуците, засадени през най-горещия месец на лятото, трябва да се поливат редовно. За да се подобри доставката на кислород в кореновата система, е необходимо периодично да се разхлабва почвата около растенията.

 • Картофи

Летните сортове картофи се засаждат през юли. Зеленчуците, получени в резултат на лятното засаждане, имат не само отличен вкус, но и са по-добре запазени през зимния сезон.

 • Лък на перо

През лятото много градинари засадете лук върху перо... Този зеленчук съдържа много повече хранителни вещества, по-специално витамин С, от обикновения лук. Зеленият лук е неизискващ към състава на почвата и може да расте добре почти навсякъде. Грижата за растенията се състои в поливане, разхлабване и редовно подхранване.

По този начин може да се види, че след Троицата е възможно да се засаждат и отглеждат огромен брой голямо разнообразие от зеленчукови и цветни култури. Основното нещо е правилната и навременна грижа за растенията и резултатът няма да закъснее.

Коментари към статията
 1. Благодаря много за статията. И тогава всички ме сплашиха - „Трябва да хвана Троицата“. а в двора края на май и сутринта +1 градуса. Южен Урал!

 2. Е, поне ме успокоиха, сега ще съм спокоен. Поради някои обстоятелства не засадих домати.

 3. Много благодаря, ЧЕ БЕШЕ ДЪЖДАТА И ХЛАДЪТЪТ НЕ СЕ ПОСТАВЯТ ДОМАТИТЕ ОПИТНО, ЧЕ НЕ СЪМ УСПЕХ ДО ИСТИНСКАТА ИСТИНА.

 4. Благодаря ви с огромно издишване! И тогава аз също като мнозина се притесних, че не съм засадил всичко, докато ТРИСТИТЕ (въпреки че подозирах, че не всичко е толкова категорично) Знание-сила! Благодаря!

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци