Как правилно да засадите кактус у дома?

Съдържание


Кактусите са идеални растения за събиране на дома. В същото време славата на най-непретенциозните растения, които дори не се нуждаят от вода, е била закрепена за тях. Това обаче далеч не е така - без подходящи грижи няма да оцелее нито едно живо същество и сукулентите не са изключение. Преди да започнете първия си зелен домашен любимец, трябва да научите как да засаждате кактус в саксия, как да го поливате и храните и в какви условия трябва да се съхранява.

Размножаване на кактус чрез издънки

Развъждане на кактус

Някои видове кактуси живеят стотици години и колекция от тези растения може да се предава от поколение на поколение за дълго време, ако се грижи правилно у дома. Всяка колекция започва с първото копие, а в случай на растения, можете да я получите по няколко начина:

 • придобийте растение за възрастни, понякога дори цъфтящо;
 • купувайте деца - кълнове, откъснати от кактус за възрастни;
 • отрежете върха на зряло растение - рязане.

Ако растението се размножава чрез издънка, бебето се отделя внимателно от родителския организъм с нож. За да израснат корените му, той трябва да бъде засаден във влажна почва на малка дълбочина.

Стъблото вече е достатъчно влажно, така че може да се вкорени в пясъка. След като растението се вкоренява, то се трансплантира в отделна саксия.

Излишната влага трябва да се избягва, за да се предотврати гниене. За да направите това, отрязаната част от възрастно растение трябва да бъде леко изсушена, преди да бъде засадена в коренна саксия.

Пресаждане на кактуси

Трансплантация на кактус

Зрело растение или вкоренено издънка трябва да бъдат засадени в по-голяма саксия за енергичен растеж и разпространение на корените. Много е лесно да изберете нов дом за вашия домашен любимец.

 • Диаметърът на саксията трябва леко да надвишава размера на стъблото - въпреки че дивите растения се вкореняват на огромна площ около тях, сочно живеещите у дома не могат да се похвалят с мощна коренова система - има достатъчно вода и хранителни вещества без него.
 • Материалът на саксията може да бъде всякакъв - в допълнение към традиционните опции за глина, популярни са модели от полистирол с кубична форма.
 • Препоръчително е да изберете цвета на светлината на саксията, така че земята в нея да се загрява по-малко.

Можете също така да вземете подобрена версия - саксия с прибиращо се дъно, което ще помогне да се премахне внимателно растението при пресаждане.

Преди да засадите кактус, трябва да подготвите съдовете за него. Дъното трябва да бъде покрито с малък слой дренаж, което ще позволи водата да преминава свободно през дупките и да не се натрупва в почвата, причинявайки корените на растението да изгният.

Важно!

Трансплантацията не може да се извърши през периода на цъфтеж на растението.

Земя за кактус

Избор на земя

Не всяка земя е подходяща за кактус. За да може растението да е силно и здраво, почвата трябва да има всички необходими хранителни вещества, не позволявайте на излишната влага и въздух да преминава. Освен това в саксията трябва да се поддържа леко кисела среда.

Най-лесният начин е закупуването на специализирана земя за конкретен вид сочен. Той съдържа следните вещества, подбрани в оптимални пропорции:

 • почистен речен пясък;
 • тухлени чипове;
 • хумус от листа и трева;
 • торф;
 • хранителни добавки.

Това ще създаде идеални условия за растеж и развитие на кактуса. Въпреки това, добри резултати могат да бъдат постигнати чрез смесване на прости съставки у дома в съотношение 1: 1:

 • пясък - речен, едър (1–2 мм), старателно измит;
 • изчистена пръст с малки буци;
 • хумус.

За да се създаде леко кисела среда, се добавя торф, чието съотношение трябва да е половината от пропорцията на пясък. Готовата смес се третира с гореща пара, която ще убие различни паразити.

Не е необходимо да се променя земята - съставът на земната смес трябва да бъде относително постоянен през целия живот на кактуса. Единственото предупреждение е храненето, което се извършва, ако има проблеми с растението.

Малки кактуси

Характеристики на грижата за кактус

Правилното засаждане на кактус не е достатъчно за дългия му и щастлив живот - трябва внимателно да се грижи, да се полива навреме, да се спазват правилата за поставяне и да се предпазва от болести. Какви са особеностите на отглеждането на сукуленти у дома?

Цъфтящи кактуси

Горна превръзка

Торове за кактуси имат една важна характеристика - те съдържат малко количество азот. Ако използвате стандартни торове, от излишък от азот, растението ще започне да се развива твърде активно, стъблото му ще се удължи твърде бързо, ще отслабне. На повърхността на стъблото ще започнат да се появяват рани, които могат да изгният.

Кактусите се нуждаят от следните неорганични вещества:

 • фосфор;
 • калций;
 • калий.

Течният тор "Кактус" съдържа всички необходими микроелементи, както и витамини и органични киселини, които предпазват растението от болести. Торът се продава под формата на концентрат, а в домашни условия се разрежда в количество от 8-10 мл на литър вода. Горната превръзка се извършва през периода на растеж чрез поливане. През зимата не трябва да наторявате почвата.

Поливане на кактуси

Правила за поливане

Поливайте кактусите с мека, пречистена вода. Купената от магазина, филтрирана или преварена вода ще свърши работа. Температурата на водата трябва да бъде поне стайна температура.

Честотата на поливане през вегетационния период е същата като при другите растения - тъй като почвата в саксията изсъхва. В горещите дни поливането не е необходимо, така че слънцето да не изгори кактуса. През зимата поливането веднъж месечно е достатъчно.

Кактуси на перваза на прозореца

Къде да сложим кактуса?

Широко разпространено е мнението, че сукулентите поглъщат радиация от компютри и други електрически уреди - това не е вярно; ако има вреда от компютъра, растенията страдат от него не по-малко от хората. Това не означава, че засаждането на кактус до монитор е лоша идея. Основното е, че има достатъчно слънчева светлина.

Въпреки че дивите кактуси растат в пустини, не е необходимо да поставяте саксия за растения до радиатор, за да осигурите у дома пустинна атмосфера. През зимата топлината е още по-ненужна - за периода на зимен сън е препоръчително да поставите кактуса на хладно и осветено място; идеалната температура е около 15 градуса.

Засаждането и грижата за кактус е съвсем проста, така че със сигурност ще зарадва собственика си с красиви цветя и нови издънки всяка година. Основното нещо е да не забравяте да го поливате навреме, особено през зимата, когато рядко се нуждае от вода.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци