Тор за развитието на кактуси

Съдържание

кактуси

От какво се нуждае кактус?

Какви микроелементи и вещества са необходими на кактус за неговото качествено развитие? В големи количества са необходими калий, азот, фосфор и калций. В малки дози се изискват различни микроелементи. И ако едно цвете съдържа всички тези компоненти в достатъчно количество, то то не само расте и се развива нормално, но и става устойчиво на всякакви болести.

За хранене най-често се използват солите на азот, калий, фосфор и калций. Торенето за кактуси трябва да се извършва само през периода на растеж. В никакъв случай не трябва да правите това, когато кактусът спи. Струва си да се има предвид, че подобно състояние в растение възниква не само през зимата, но и в летните горещини. Ето защо в такъв момент почвата в саксията остава влажна за дълго време и поливането на цветето може да бъде намалено.

грижа за кактус

Не трябва да подхранвате цветето, дори ако корените му са повредени. Също така е крайно нежелателно торът да се прилага върху почвата веднага след пресаждането и вкореняването на растението.

Оказва благоприятен ефект върху растежа и развитието на цветята чрез поливане с разтвор с минерални торове. Използват се по следния начин. Солта се разтваря в топла (30-35 ° C) стопилка, дъжд или обикновена преварена вода. Ако водата е много твърда, тогава първо трябва да се омекне. Подхранването на кактусите с получения разтвор трябва да се извършва следобед или вечер, за предпочитане при облачно време. Проверете почвата за саксия преди и след поливането. Тя трябва да остане влажна.

поливане на кактус

На втория ден след оплождането се препоръчва да се напръска кактуса с вода. Това трябва да се направи както сутрин, така и вечер.

Такива превръзки не само подобряват състоянието на растението, но и намаляват броя на трансплантациите.

три кактуса

Влияние на хранителните вещества

Минералните торове имат положителен ефект върху състоянието на кактуса. Как всеки елемент влияе върху растението? Нека разгледаме по-отблизо:

  1. Калият влияе върху растежа на кактусите, увеличава тяхната сила, устойчивост на различни заболявания и температурни промени, насърчава навременното узряване на леторастите. Ако има недостиг на калий в почвата, растенията се покриват с жълти петна, издънките губят нормалния си цвят. В същото време излишъкът от вещество също се отразява негативно на кактуса: растежът му се забавя, корените започват да гният и гние. Трябва да се отбележи, че ефектът на калия се неутрализира от калция, следователно съотношението на тези елементи в почвата играе важна роля за нормалното развитие на растението.
  2. Калцият е от съществено значение за нормалното развитие на скелета на кактуса. Също така влияе върху формирането на пъпките си и отлежаването на семената. Веществото играе важна роля при образуването на косми и игли. Калцият участва в регулирането на водния баланс. Този елемент трябва да се внесе в почвата под формата на вар или разтвор на сярна киселина. Лаймът се внася в почвата по време на подготовката му за засаждане. Количеството на прилагания тор зависи от сорта и местообитанието на цветето. Струва си да се обмисли състава на водата: ако съдържа много вар, тогава съставът трябва да се въведе в земята в по-малък обем.
  3. Фосфорът допринася за нормалното развитие на цветята и семената, за здравия растеж и образуването на корени в резниците. Майчините растения, които имат достатъчно от този елемент, дават силни и здрави издънки.
  4. Азотът има благоприятен ефект върху растежа на цветята. Ако земята е бедна или кактусът не се трансплантира дълго време, настъпва азотен глад. Но си струва да запомните, че дефицитът на вещество е по-малко опасен от излишъка. Във втория случай растението се угоява, губи устойчивостта си към действието на различни заболявания и често умира.Азотните торове трябва да се внасят само през пролетта.

кактуси от различни видове

Също така, за нормалното развитие на кактус са необходими различни микроелементи: бор, желязо, цинк и др. Тяхното достатъчно съдържание в растението подобрява растежа му, прави го по-устойчив на различни заболявания. Затова е необходимо периодично да се полива с разтвор с тези микроелементи.

Как да оплодим?

Готовият фураж за кактуси и сукуленти съдържа много азот, така че не се препоръчва използването на такива смеси.

поливане на кактус

Експертите препоръчват напояване с разтвор на минерални торове със следния състав на хранителни вещества: 38% калий, 16% фосфор и 5,6% азот. Много любители на цветята използват следните домашно приготвени смеси:

  1. В 2,5 литра вода се разбърква 0,5 g калциев сулфат; 0,5 g магнезиев сулфат; 1 g калиев нитрат; 0,25 g железен сулфат и 0,25 g суперфосфат. Този състав се използва за поливане на кактуси и сукуленти.
  2. 15 g амониев фосфат се смесват; 2,25 g магнезиев сулфат; 20 г калиев нитрат; 3 g калиев хлорид; 100 g калиев фосфат; 20 g натриев нитрат; 40 g амониев сулфат. Поливането се извършва с разтвор на вода с тази смес (1 g от състава се взема на 1 литър).

Поливането трябва да се извършва в началото на пролетта. Трябва да прилагате тор веднъж седмично в продължение на месец. И когато растенията са готови да цъфтят, те трябва да бъдат наторени с калиев фосфат (1 g на 1 L вода).

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци