Как да отглеждате глоксиния у дома и да постигнете буен цъфтеж?

Съдържание


Отглеждането на глоксиния от семена у дома ще отнеме значително време и ще изисква много внимание и старание. Въпреки че грижата за южната красавица, която също се нарича синнигия, не може да се нарече елементарна, популярността й сред любителите на цветя на закрито е огромна. За да може растението да радва от година на година с красива форма на храст, сочна кадифена зеленина и ярки камбани, е важно да се спазват правилата за неговото размножаване.

Глоксиния на перваза на прозореца

Осветление и контрол на температурата

Глоксинията изисква много ярка светлина, но тя трябва да бъде дифузна. По-добре е да поставите саксии с тях на просторни первази, разположени от западната или източната страна. Намирайки се на пряка слънчева светлина ще има лош ефект върху нежните листа на растението, върху тях ще се появят изгаряния и самото цвете може да умре. Следователно грижата за глоксиния на южния прозорец изисква засенчване. Оптималните дневни часове за синнингия са 12-14 часа. През есенно-зимния период, когато рано се стъмни и нощите продължават по-дълго, е необходимо да се осигури на цветето изкуствено осветление.

Ако тези правила не се спазват, декоративността на растението страда и развитието му се забавя. Не е трудно да разберем дали има достатъчно осветление за глоксиния. Ако повърхността на листата му е тъмнозелена, листата на листата са успоредни на перваза на прозореца, а стъблото не е високо, няма нужда да пренареждате саксията. При липса на светлина всички части на растението се разтягат нагоре и цветът им избледнява. С излишъка си листата слизат, пожълтяват, могат да се извиват от краищата, цъфтящите стъбла се съкращават.

Теченията и силните температурни колебания на глоксиния са противопоказани, така че е по-добре да забравите за редовната вентилация. Родната земя на растението са тропическите гори на Бразилия, така че грижата за него включва постоянен мониторинг на влажността на въздуха. За да го увеличите, чинийките, пълни с вода, се поставят близо до саксията. Не се препоръчва пръскане на глоксиния, листата и пъпките им не понасят влага.

През периода на отглеждане оптималната температура за едно цвете е в границите 16-20 ° C. При прегряване листата му се издигат нагоре и ако растението замръзне или се нуждае от поливане, те слизат надолу. С прехода на synningia към етап на покой температурата ще трябва да бъде понижена до 10-12 ° C.

Тъмно синя глоксиния с бяла рамка

Честота на поливане и торене

Грижата за глоксиния у дома се основава на спазването на правилния режим на поливане и хранене. По време на вегетацията почвата в саксията се навлажнява редовно, предотвратявайки изсъхването. Но твърде много вода е вредна за растенията: при постоянна влажност грудките им могат да изгният. Времето за следващата процедура идва, когато горният слой на почвата изсъхне. За напояване използвайте предварително отстояла или филтрирана вода, чиято температура е 1-2 ° C по-висока от стайната температура. Корените на растението поглъщат по-бързо топлата течност, тази грижа намалява риска от гниене.

Можете внимателно да излеете вода по ръба на саксията, като се уверите, че тя не пада върху листата и пъпките, но е по-лесно да напълните тигана с него, като не забравяте да изцедите излишъка след насищане на почвата. Когато пъпките на глоксиния започнат активно да цъфтят, тя ще се нуждае от по-интензивна хидратация.

Съвети

За да се улесни прехода на растението в стадий на покой, който настъпва в края на октомври, през втората половина на август, поливането постепенно се намалява, увеличавайки интервала между процедурите.

Правилната грижа ще ви позволи да получите обилно цъфтяща глоксиния. На него могат да цъфтят едновременно до 20 пъпки. За да се постигне това великолепие, растението трябва да бъде подхранено.До средата на август правят това често, на всеки 10 дни, като използват сложни торове, разработени за декоративни цъфтящи представители на флората. Преди фазата на покой те трябва да бъдат заменени с препарати, които не съдържат азот, но са обогатени с фосфор и калий. Когато периодът на активен растеж приключи, необходимостта от хранене отминава.

Липсата на хранителни вещества влошава появата на глоксиния. Той расте по-бавно, пъпките стават по-малки, цветът на листата и венчелистчетата губи своята интензивност, продължителността на цъфтежа се намалява. При хранене е важно да не прекалявате с дозировката на лекарството, стриктно спазвайки инструкциите на неговия производител и честотата на процедурите. Излишъкът от тор може сериозно да навреди на глоксинията и дори да я унищожи.

Млада глоксиния

Функции за кацане

Грижата за растението затруднява пресаждането му ежегодно. Извършва се, когато етапът на почивка приключи - през февруари. Глоксиниите са близки до бегониите и теменужките по отношение на изискванията към почвата. Можете да си купите готов субстрат за тях в магазина или да смесите у дома в съотношение 2: 1: 1

  • листна земя;
  • хумусна земя или торф;
  • речен пясък.

Бучка пръст с цветна грудка трябва да се извади от стара саксия и да се засади в по-голям съд чрез претоварване. По-добре е да изберете контейнер, който да е широк (поне 15 см в диаметър), но не твърде дълбок. Растението се нуждае от добър дренаж, така че на дъното на саксията се полага дебел слой от експандирана глина, камъчета, развалини или счупена тухла. Отгоре се поставя малко подготвена почва, върху която се поставя бучка с пресадено цвете. Почвата постепенно се излива, подправя я. Когато е правилно засадено, клубените глоксиния трябва да са на половината от земята.

Можете да пресадите цвете по друг начин. От грудката, извадена от саксията, старата почва се почиства внимателно, изсушените корени се отстраняват и се измиват под чешмата с топла вода. Той се изследва внимателно. Зоните с признаци на гниене се отстраняват с остър нож, а натрошените въглища се използват за дезинфекция на раната. Подготовката на грудката за засаждане не свършва дотук. Държи се в слаб разтвор на калиев перманганат за 30 минути, след което изчакват ден, докато изсъхне.

Глоксинията, поставена в земята, е покрита с филм. Оставя се, докато се появи първият лист, по-добре от два, като се запомни да се отваря саксията за проветряване в продължение на 20 минути сутрин и вечер. След окончателното отстраняване на филма се добавя почва към саксията. Грудката трябва да бъде изцяло покрита от нея.

Размножаване на глоксиния

Методи за размножаване

Ефективното отглеждане на глоксиния у дома е невъзможно без познаване на характеристиките на размножаването на цветя. Това може да се направи по различни начини:

  • семена;
  • чрез вкореняване на листо, отрязано от майчиното растение;
  • разделяне на грудката.

Методът за размножаване на глоксиния не може да се нарече достатъчно прост и ефективен. Посадъчният материал е малък, покълва слабо, а младите леторасти се развиват бавно, което прави грижата за тях много трудоемка. Има само един плюс - възможността за отглеждане на нови сортове. Разделянето на грудката се счита от много производители за варварски метод за възпроизводство, използва се рядко, главно защото частите от майчиното растение, поставени в земята, се вкореняват бавно и се разболяват дълго време.

Семената се засаждат през януари-февруари. Поради малкия им размер е неудобно да ги сеете, по-добре е да ги смесите с малко количество пясък и да ги разпръснете по повърхността на почвата. Не е задължително да ги покривате със слой пръст. Засаждането трябва да се навлажни старателно с помощта на спрей бутилка и след това да се покрие с филм и да се постави на добре осветено топло място. Тъй като почвата изсъхва в контейнер със семена, тя трябва да се пръска. Разсад може да се очаква след 2-4 седмици.

Много по-лесно и по-бързо се размножава глоксиния от отрязано листо. Тя трябва да е здрава и здрава, а дължината на дръжката й трябва да бъде най-малко 2 см. Ако листът е голям, той се разделя на части, като прави напречен разрез.Процедурата е най-добре да се извърши с остър нож, за да се избегне гниене на краищата. Листът или неговите фрагменти могат да бъдат поставени в чаша вода и след изчакване появата на корените да се поставят в саксия или веднага да се заровят в лека, леко навлажнена почва. И в двата случая се корени добре.

След засаждането на листа в почвата контейнерът се покрива с филм и се пренася на топло, светло място. Друг начин за създаване на импровизирана оранжерия е да поставите пластмасова торбичка върху контейнера. Не е необходимо да се полива почвата и да се премахва подслонът, за да се проветри вкореняващият лист. Месец след засаждането филмът започва да се отваря за кратко, като постепенно увеличава времето, за да привикне растението към вътрешни условия. Премахват го, когато цветето пусне няколко нови листа.
Цъфтяща глоксиния
Грандиозна глоксиния с големи тъмнозелени листа и големи грамофонни цветя прави незабравимо впечатление. Но когато решавате да закупите растение, струва си да запомните, че то е доста взискателно и няма да бъде пренебрегвано по такъв важен въпрос като грижата.

За да превърнете южната красавица в гордост за собственика, превръщайки се в перла на закрита градина и привличайки завистливите погледи на гостите, ще трябва да опитате. Само спазването на всички изисквания за осветление, влажност на въздуха, температура, поливане, подхранване, качество на почвата и пресаждане ще ви позволи да отглеждате здрава глоксиния, която ще ви зарадва с буен и дълъг цъфтеж.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци