Как правилно да отглеждате красиви орхидеи у дома?

Съдържание

Разкошът на орхидеята не може да остави безразличен нито един любител производител. И докато отглеждането на орхидеи у дома изисква много умения и търпение, с дължимата грижа и правилната грижа, тези растения ще могат да се наслаждават на красивите си цветя в продължение на много месеци.

цветя

Орхидеите от Източна Азия или Южна Америка са най-подходящи за отглеждане у дома. Общо животновъдите са отгледали около 90 хиляди разновидности на това растение. За да изберете правилния сорт за домашно отглеждане, трябва да вземете предвид температурата в помещението, в което ще се намира цветето. Например, дендробиуми, Cattleya и фаленопсис необходима е топла стая, а папиопедилите или виетнамските орхидеи се справят добре при ниски температури.

Когато купувате растение от магазина, проучете корените на цветето. Зелените или червените краища на корените означават, че растението е здраво, ако корените са кафяви или сиви, тогава те започват да гният. Листата трябва да са твърди, зелени, без сиви или кафяви петна. Желателно е растението да има както цъфтящи цветя, така и пъпки. Контейнерът за цветя трябва да има етикет с името на орхидеята.

стайни цветя

Съвети! Ако външната температура е под 6 ° C, орхидеята трябва да бъде добре увита в няколко слоя дебела хартия.

Размножаване и засаждане

Не е нужно да трансплантирате новозакупена орхидея. Засаждането на орхидеи е необходимо, когато листата на растението започнат да стърчат силно от ръба на саксията.

 • Пресадете го след приключване на цъфтежа. Трябва внимателно да извадите растението от саксията, за да не повредите корените, да ги огледате, да отрежете сухи и изгнили краища.
 • Не се опитвайте да засадите орхидея в градинска почва! Тя се нуждае от специален субстрат, тъй като в природата расте на дървесни стволове и дори на купища боклук. Ето защо е по-добре да закупите почва за засаждане в магазин.
 • Освен това е важно да изберете правилната саксия, тя трябва да е лесна за дишане и да поддържа минимум влага в корените. Това могат да бъдат плетени кошници или саксии, мрежи, които могат да държат субстрата,
 • Задължително е да поставите дренаж на дъното на саксията, за предпочитане счупена тухла или натрошен камък. След това изсипете субстрата, поставете растението в саксията и внимателно запълнете пространството между корените с почва. Точката на растеж трябва да се остави на повърхността. Навлажнете леко субстрата и поставете цветето в засенчено място за няколко дни.

цъфтящи кълнове

След като орхидеята порасне, тя може да се размножава. Възпроизвеждането е възможно по няколко начина.

 1. Възпроизвеждане с помощта на деца. Децата се появяват в растения, които са в помещения с високи температури на въздуха, както и при хранене с азотни торове. Новите растения с оформени корени се отделят внимателно и се засаждат в саксии.
 2. Размножаване чрез наслояване. С този метод на размножаване дълъг ствол без листа се поставя върху мъх сфагнум в саксия до него. Пластмасов контейнер е монтиран над стъблото като оранжерия и чакащите спящи пъпки се очакват. Това се случва след около месец. Когато от пъпките растат нови орхидеи, те се отделят от майчиното растение и се засаждат.
 3. Размножаване чрез резници. Отрежете около половината от горната част на стъблото с няколко въздушни корена и засадете в субстрата по същия начин като възрастното растение. Останалата част от стъблото често се напръсква, така че страничните издънки да растат от адвентивните пъпки. След като издънките са оформили корени, те могат да бъдат отрязани и засадени в саксии.
 4. Размножаване чрез семена. У дома размножаването на семена не е най-добрият начин, тъй като изисква специални условия и отнема много време. Процесът трябва да протича при стерилни условия, семената покълват от 3 до 8 месеца. Появяващите се разсад се отглеждат за 1,5-2 години до възрастно състояние. И те могат да цъфтят само след 2-4 години. Следователно размножаване на семена Повече е лабораторен метод.
 5. Но във виетнамските орхидеи е възможно размножаването с луковици, те също се наричат ​​луковици. Луковиците се продават на пазарите и са доста достъпни на цена, често са донесени от пътуванията си до Виетнам като сувенир. Ето защо, много производители на цветя се интересуват от: как да засади орхидея от Виетнам?

размножаване на орхидеи

Това ще изисква специален субстрат и прозрачен съд. Луковицата трябва да се засажда в земята само с долната част, като е направила опора за нея, така че да не падне, или просто да се постави върху субстрата, леко притискайки я в земята. Растението се поставя на добре осветено място, като се избягва слънчевата светлина. Булбата не се полива, докато не се появят корените. Прозрачен съд е точно това, от което се нуждаете, за да ги видите. Не е необходимо да се страхувате, че ще изсъхне, има достатъчно влага и хранителни вещества.

Грижа за орхидеи: условия за поддържане, поливане, хранене

За да могат растенията да радват с луксозния си цъфтеж дълго време, трябва да им създадете удобни условия и правилно да организирате грижите си.

 • Правилното осветление е много важно при грижата за орхидеите. Растенията се нуждаят от много светлина, но те трябва да бъдат защитени от пряка слънчева светлина, за да не изгорят листата. Продължителността на дневната светлина за нормалното развитие на орхидеята трябва да бъде най-малко 12 часа, тоест през зимното време тя се нуждае от допълнително осветление, за предпочитане използвайки флуоресцентни лампи. Тъмнозелените листа показват недостатъчно осветление, а пожълтелите листа показват излишък от него.
 • За да може орхидеята да цъфти дълго време, трябва да наблюдавате разликата между дневните и нощните температури. Това е 4-5˚ за топлолюбивите видове и до 7˚ за студоустойчивите.
 • Грижата под формата на поливане е да се създадат условия за растението, близко до естественото. При естествени условия повечето видове абсорбират влагата от въздуха и поради това не могат да понасят застояла влага в саксия. Затова е необходимо да се полива, когато субстратът стане сух, през лятото 2 пъти седмично, а през зимата - 1 път. Водата трябва да е мека и топла, за предпочитане топена или дъждовна, можете да използвате преварена вода. Растенията в саксия се поливат отгоре, тези, които растат в кошници или мрежи, се потапят във вода за 5 минути. Тогава не забравяйте да оставите излишния отток.
 • Орхидеите трябва да създадат оптимална влажност на въздуха - 65-80%. Ако влажността в помещението е ниска, можете да поставите растенията в специални тави с решетки. Водата се излива в дъното на палета и решетката не позволява на корените да влизат в контакт с нея. В горещо време можете да напръскате растенията с топла вода.
 • Също така, когато се грижите за растението, трябва редовно да проветрявате помещението, в което се намират орхидеите, но избягвайте чернови.
 • Орхидеите се хранят само със специално предназначени за тях торове не повече от 2 пъти месечно по време на цъфтежа. В студения сезон и след цъфтежа, храненето не е необходимо. Оставянето под формата на прекомерно торене се отразява негативно на жизнеспособността на растението. В идеалния случай, ако цветето расте в правилния субстрат, който се подменя след 2-3 години, не се изисква подхранване.

поливане на цвете

Откриване и профилактика на заболявания

Неспазването на правилата за грижа за орхидея може да доведе до появата на вредители и инфекция на болести. Появата на тези проблеми може да се определи от външни признаци.

 • Мудните листа означават, че температурата е счупена или корените са повредени.
 • Пукнатини в средата на листата могат да се появят поради рязък спад на температурата при неправилна грижа.
 • Листата изгниват или изсъхват. Растението е нападнато от акари, които се крият в средата на листните розетки. Необходимо е да се третират листата със специални акарицидни препарати.
 • По листата има черни петна, дупки, израстъци. Най-вероятно растението се изгаря на пряка слънчева светлина.
 • Сребриста паяжина на листата. Причината е поражението на паяк акара, т.е. бийте се с него също се нуждаете от акарицидни лекарства.
 • Орхидеята расте слабо и не цъфти. Възможно е заразяване с нематоди, те се хранят със сока на растението и инхибират неговия растеж. Необходимо е лечение със специални химикали.

Така че, грижата за орхидеите не е лесна задача. Но красотата на нейните цветя, които могат да се възхищават до 8 месеца в годината, ще изплати всички усилия. В интериора на апартамента цветето изглежда изящно и оригинално. Растенията могат да се поставят в хола, спалнята и дори в банята, ако е достатъчно просторна и има достатъчно осветление. Освен това влажността там ще бъде много удобна за орхидеята. Но е нежелателно да го държите в кухнята, тъй като въздухът в кухнята обикновено е горещ и сух.

Ако правилно организирате грижите за капризно цвете и следвате всички горепосочени препоръки, дълго цъфналите орхидеи ще се превърнат в луксозна украса за вашия дом.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци