Основни правила за засаждане и отглеждане на теменужки

Съдържание


Преди да знаете как правилно да засадите теменужка, трябва да опознаете това растение по-добре. Има виолетки, които се отглеждат като стайни растения. Има и градински теменужки, те са предназначени за отглеждане в градината в открито поле.

Домашно виолетово

Домашно виолетово

Това е много красиво многогодишно растение, спечелило сърцата на много производители на цветя. Удивява с броя и разнообразието от сортове. Тук ще намерите всякакви цветове и форми на изящни миниатюрни съцветия. Виолетовата цъфти почти през цялата година, ако се грижи правилно за нея.

Освен естетическите си свойства, растението има и лечебни свойства. Той е отлично противовъзпалително, диуретично, слабително. Виолетовото може да се използва като упойка или успокоително лекарство. Те лекуват бронхит, заболявания на гърлото, високо кръвно налягане, кожни заболявания и така нататък.

Възпроизвеждане на теменужки

Как обикновено се размножава домашната теменужка?

Обичайно е да размножавате виолетка у дома с обикновен лист. Важно е да изберете правилния лист за добър резултат. Как да го направя?

 • Избира се здрав лист, за предпочитане от третия долен ред или от втория.
 • Размерът на листа трябва да е среден, самият лист е плътен и здрав. Малките листа не съдържат много хранителни вещества.
 • Цветът на рязането също има значение. Най-добре е тъмно, богато зелено листо. Той ще съдържа много хлорофил.

Можете да посадите виолетов фрагмент директно в земята или първо да го покълнете във вода.

По-лесно е да използвате втория метод. Нека го опишем по-подробно.

Първо трябва правилно да подготвите почвата, в която ще бъдат засадени теменужките.

 • Тя трябва да е хлабава, добре дишаща.
 • Освен това почвата се нуждае от торене (калий и фосфор). По време на началния етап на растеж също ще трябва да се добавят азотни добавки.
 • Препоръчва се да се дезинфекцира земята. Можете да го запалите във фурната.
 • Необходим е дренажен слой. Като бакпулвер можете да добавите едър пясък от реката.
 • За теменужки най-добре е киселата почва. Основата на сместа за саксии ще бъде торф. Към него добавете бакпулвер. Можете също да добавите тук мъх сфагнум, той има способността перфектно да абсорбира влагата, а също така се използва като бактерицидно средство. Не е необходимо да се пренасища почвата с всякакви хранителни добавки, в противен случай цъфтежът ще бъде бавен, а листата, напротив, ще позеленее и ще расте великолепно. Често, за да се засадят теменужки, в специални търговски обекти се купува готова почва. Домашната почва ще изглежда така: листна земя (три части) плюс слой тревна земя (в две части), както и иглолистна и торфена земя (взети по една част всяка).

Поникване на виолетов лист във вода

Покълване на лист във вода

Листът за покълване се нарязва с добре заточен нож под остър ъгъл. Разрезът трябва да е прав и спретнат. Дължината на рязането може да бъде около 4-5 см. Нарязаният лист се изсушава. Но самото рязане трябва да е във водата. Потапят го във всеки съд с вода, уверете се, че много светлина не пада върху дръжката. Преди потапяне във вода, листът се третира с разтвор на меден сулфат, можете да го натопите в разтвор на сапун или сол. Това е за дезинфекция.

Температурата на покълващата вода се препоръчва в рамките на 25 градуса. При ниска температура посадъчният материал ще започне да гние. Следете непрекъснато резниците, при първите признаци на гниене ги отрежете с половин сантиметър. Процедурата на подрязване понякога се провежда няколко пъти. След него е наложително да смените водата.Ще бъде полезно да добавите стимулиращи растежа вещества в контейнера с листа. Стъблото ще остане във водата, докато пусне малки корени. След като това се случи, отрязаната част от майчиното растение може да бъде засадена в земята. Първо разсадът се поставя в малък контейнер за покълване, след което се трансплантира в постоянна саксия.

Съвети за трансплантация

 • Когато засаждате, не поставяйте растението дълбоко, така че корените да не изгният. Но и вие не можете да го вдигнете твърде високо: страничните корени трябва да са на два сантиметра под земния слой. Необходимо е да се овлажняват младите индивиди с затоплена вода (до 35 градуса). Най-добре е за разсад за първата или две седмици под капак от филм или стъкло. Това изисква редовна вентилация.
 • Необходимо е да се отдели новото растение от родителския екземпляр чрез разхлабване на земята около корените с игла. Това ще помогне леко да отделите корените на младото растение с ръце.
 • Необходимо е да се трансплантира в по-голяма саксия само когато обемът на обраслите листа надвишава два пъти обема на капацитета за засаждане.

Виолетови резници

Метод втори: директно засаждане в земята

Как да засадите теменужки директно в земята? Пластмасовите чаши са полезни за тази процедура. Евтино и удобно. В чашките трябва да се направят дупки, през които излишната вода ще се оттича.

Сега нека подготвим правилно почвата.

 • На самото дъно на чашата се изсипва слой от експандиран глинен чакъл. Това е за да се предотврати запушването на дренажните отвори със земя.
 • След това като разхлабващ агент се поставя слой пясък. Той няма да позволи на земята да се напука и да се разпръсне на бучки.
 • Сега дойде редът за питателен земен слой със слой мъх или вермикулит. Този слой ще даде свободно преминаване на въздуха до корените.
 • Почвата трябва да е добре навлажнена и разхлабена.

Виолетов лист се поставя върху горния слой на земята и се поръсва отгоре със същата земя. В бъдеще растението получава необходимите грижи.

Правилно поливане на стъблото не трябва да се извършва по обичайния горен начин, а отдолу. Как да го направя? Чашата се потапя в съд с вода до около половината за няколко минути. Чрез дупки в дъното водата насища земята отдолу нагоре. След равномерно навлажняване поставете чашата на топло място.

Когато се появят първите листа, е възможно надземно поливане чрез пръскачка.

Мястото за покълване на теменужки се избира отговорно. Трябва да има много светлина, но не и от пряка слънчева светлина. Също така трябва да се избягват черновите, въпреки че чистият въздух е добър за разсада.

За да се предотврати образуването на мухъл върху най-горния слой на земята, земният капак се увеличава с още един сантиметър.

Три месеца по-късно (по това време са необходими внимателни грижи) нови издънки се отделят от резниците на възрастен. Те се трансплантират обратно в чаши за еднократна употреба, пълни със същия състав на почвата. Тук те се отглеждат малко, след това се засаждат в големи саксии за постоянен растеж.

Цъфтяща розова виолетова

Основи на грижите

Отглеждането на теменужки включва следните грижи.

 1. Достатъчна косвена слънчева светлина.
 2. Топла стая с температура на въздуха най-малко 15 градуса.
 3. Висока влажност на въздуха.
 4. Редовно, но не излишно дъно поливане.
 5. Пръскане на листа, измиване от прах с малка струя вода.
 6. Подхранване. Суперфосфатът се внася в почвата при засаждане. След това се хранят по време на периода на цъфтеж (два пъти месечно) и след него (веднъж месечно). Направете го така: разредете хранителната смес с хладка вода и поливайте растението.
 7. Допълнително изкуствено осветление през студения сезон.
 8. Препоръчва се почвата в саксията да се заменя с нова веднъж годишно. В този случай растението се засажда в същата саксия.
 9. Премахване на жълти и изсушени листа, мудни цветя.
 10. Свеж въздух без течения.

Градинска теменужка

Градинска теменужка

Виолетките се отглеждат не само на первазите на прозореца в апартамента. Той е популярен сред градинарите като прекрасен елемент за декора на лятна вила. Градинските сортове теменужки се засаждат в открита земя.Например гащички, ароматно (или миризливо) виолетово. Последният има привлекателен външен вид, силен приятен аромат и много полезни свойства.

Това цвете не изисква сложни грижи. Обича да расте на слънце или лека сянка. Ароматната виолетка страда много от суша и силен студ. Можете да го размножавате чрез резници, като използвате семена или разделяте храста на майката.

Съвети

 • Ароматната виолетка обича влагата, но не бива да заливате цветето. Когато я поливате, не позволявайте на водата да попадне по листата.
 • Грижата също е грижа. Не използвайте азотосъдържащи торове и органични вещества. По време на цъфтежа, всяка седмица се извършва подхранване
 • Цветето се нуждае от редовно плевене и разхлабване.
 • Почвата за ароматна виолетка се нуждае от въздушна и плодородна.

Броят на феновете на теменужките непрекъснато расте. И с право: грациозните растения се вписват много добре в границите на градинския парцел, балконните контейнери, а също така заемат кралско място сред цветята, които населяват первазите на апартаментите.

Ако искате да се присъедините към редиците на любителите на виолетово, ще трябва да отделите на тези цветя подходящо внимание и грижи, така че те да ви благодарят с дългия си цъфтеж. Дори в студения сезон можете да се насладите на парче лято на прозореца си.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци