Правила за отглеждане на ахимените и грижата за тях

Съдържание

Великолепният Ахименес няма да остави никого безразличен, с подходящи грижи ще радва окото повече от една година. Растенията цъфтят дълго време, стъблата им са плътно покрити с пъстри, подобни на камбана цветя. Можете да украсите с тях стая, балкон или къщичка.

Ахимените са многогодишни декоративни растения, които растат в дивата природа в южните гори на Америка. Там те цъфтят постоянно, влажният климат на тропиците допринася за това. В умерените страни ахимените също могат да бъдат успешно отглеждани, ако за тях се грижи добре. При такива условия обаче ахимените цъфтят само в топлия сезон: от пролетта до есента.

Декоративни цветя

Характеристики на ахимените

Тези ярко оцветени цветя са тясно свързани с теменужките и глоксинията. Ахимените цъфтят обилно и непрекъснато през топлия период. Нищо чудно, че на гръцки името на тези цветя означава „тези, които се страхуват от студа“. Разнообразието от цветове на тези красиви мъже изумява, тук са представени всички цветове и нюанси: червено, жълто, бяло, лилаво, синьо, оранжево, розово, люляк, синьо. Има индивиди, които са едноцветни и с многоцветни петна.

Външно цветята приличат на звънчета или рози, венчелистчетата могат да бъдат прости, заоблени, двойни, с издълбани назъбени ръбове.

Декоративни цветя

Размерът на цветната купа варира от два до пет сантиметра. Височината на ахименеса достига от 20 до 60 см. Растенията са храстовидни и ампелни, в зависимост от сортовите и видови характеристики. Корените са представени от удължени грудки, наподобяващи елхови шишарки. В противен случай се наричат ​​коренища. Корените са разположени в горния почвен слой.

Как да повишим ахимените?

Както всяко декоративно растение, Achimenes трябва да създаде определени условия за успешно развитие и растеж. Не можете да го наречете капризен, грижата за него няма да създаде трудности. Все пак отглеждането на тези цветя включва някои особености.

 • Ахимените обичат да са на светлина, но излагането на слънце трябва да се избягва. Жегата е особено силна по обяд и може да бъде много вредна за цветята. Те ще започнат да изсъхват и бързо да падат.
 • Растението се нуждае от висока влажност на почвата и въздуха; правилната грижа изисква това условие да бъде изпълнено. За да направите това, е необходимо да поливате по-често в горещо време и да пръскате околния въздух, но не и самото растение, това не харесва това. Полива се с утаена вода, която трябва да бъде с няколко градуса по-топла от стайната температура.
 • Когато настъпи времето за цъфтеж, почвата винаги трябва да е влажна, не трябва да се пресушава, но не трябва да се оставя да се намокри твърде много. След поливане водата трябва да се оттича от палета. Отглеждането на растение изисква необходимите качества на почвата: насищане с хранителни вещества, разхлабеност, то трябва да абсорбира добре влагата и да позволи на въздуха да премине през нея.

Цветно кълнове в саксия

 • Ако правилната грижа за вашия домашен любимец е важна за вас, изберете подходящия тор, правилно подгответе състава на почвата. Декоративен растителен субстрат може да бъде закупен от вашия специализиран дилър. Те приготвят почвената смес със собствените си ръце, както следва: комбинирайте част от пясъка с две части катран земя и три части лист. Отводняването може да се извърши чрез поставяне на експандиран глинен чакъл върху палет или в долната част на кутия със пръст. За подхранване се използват минерални торове и органични вещества. Подхранват се само цъфтящи ахимени, с интервал от една седмица, колкото е възможно по-често.
 • Отглеждането на ахимените изисква спазване на определен температурен режим.Температурата на въздуха през активния период на живот може да варира от 20 до 30 градуса над нулата. Когато растението е в състояние на зимна покой, е необходимо да се поддържа хладна температура: от плюс десет до плюс петнадесет.
 • Свежият въздух е добър за Ахимените, те не страдат от течение. Изключение: студен, пронизващ силен вятър. Поради тази причина цветята се чувстват добре като у дома си на перваза на прозореца под открит веранда, както и на балкон и дори навън.
 • През зимата растението не се нуждае от грижи, зимува. Стъблата постепенно отмират, а корените зимуват в земята на студено място.

Следвайки тези указания, можете да получите последователни цъфтящи растения през топлия сезон.

Правила за разсаждане и размножаване на Ахименес

Всяка пролет се прави планова трансплантация на растения. Тази процедура също може да се счита за грижа за ахимените. Трансплантацията се извършва през февруари или март, с края на хибернацията.

Съвети! Трансплантация също се прави, когато ахимените са станали твърде големи и се нуждаят от по-голяма саксия. В този случай земята изсъхва бързо, растението изсъхва, цветята отпадат.

Можете да го трансплантирате, използвайки метода на трансбордиране. За да направите това, трябва да поливате цветето и да го вземете заедно със земята. След пресаждането добавете още земя към новата саксия, дренажът трябва да е задължителен. Поливайте трансплантираните ахимени. Обикновено добре понася тази процедура, без да спира своя цъфтеж. По-добре е прехвърлянето да се извърши към края на лятото, от този момент растението вече се подготвя за състоянието на зимното спокойствие, растежът му спира.

Размножаване на цветя

Те избират широк и плитък съд за пресаждане, тъй като корените на Ахименес са разположени на повърхността на почвата.

Долната част на кутията (около една трета от общия обем) е положена с чакълести камъчета или тухлени фрагменти. Вторият слой е слой пръст, състоящ се от следните елементи: трева, пясък, листна пръст, дървени въглища, възможно добавяне на хумус или торф.

Корените се задълбочават в земята в хоризонтална посока до плитка дълбочина (до един и половина сантиметра) и леко се поръсват със същата земя.

Съвети! Трансплантираните коренища се поставят в топлина, докато се появят кълнове, светлината няма значение. След това кутията с млади ахимени трябва да бъде преместена на светло място. За да може растението да се развива добре, е необходимо да обърнете кутията с кълнове към слънцето последователно: след това едната страна, после другата.

За развъждането на тези красиви цветя се използват три вида репродукция:

 1. Семенна.
 2. Черенкови.
 3. Корен.

Как да покълнат семена?

Първият метод се използва рядко. Такова отглеждане на ахимените не запазва сортовите му характеристики. Нека да опишем накратко този метод.

 • Съберете семената, които се появяват в плодовете в края на периода на цъфтеж.
 • Пригответе насипна почва: пясък и листен трева. Навлажнете го.
 • В края на зимата, началото на пролетта, те сеят семена, без да ги поръсват със земя.
 • Разсадът се поставя под пластмасова обвивка и кутията се поставя на топло, тъмно място.
 • Когато семената покълнат (обикновено след месец), младите ахимени се гмуркат в просторен съд, така че кореновата система да се чувства добре.
 • Два месеца по-късно, порасналите разсад се пресаждат отделно, всеки в своя саксия. Освен това обичайните грижи продължават, както за възрастните.

Покълване на цветни семена

Ахимените, отгледани по този начин, ще могат да цъфтят едва на втората година. Оцветяването може да се окаже най-неочаквано, но от това ще бъде не по-малко привлекателно.

Размножаване с помощта на резници

През лятото върховете се отрязват (за това се използват млади издънки) и се засаждат под филм или стъкло. Резниците трябва да се поливат редовно, за да не изсъхне земята. Земя за засаждане: листна почва, смесена с пясък в равни части. За да накарате корените да растат по-интензивно, можете да използвате стимуланти за растеж или да създадете допълнителен източник на топлина. След един месец покълналите резници могат да бъдат поставени на постоянно място.

Размножаване на цветя с помощта на резници

Как да се размножава Achimenes чрез разделяне на коренището?

Това е най-разпространеният метод за размножаване на ахимените. В процеса на пролетната трансплантация е необходимо да се разделят (отрязват) коренищата, така че всеки да има издънка. Разделените части на грудките се поставят в кутии с подготвена почва. Състав на почвата: торф - три части, кокосов субстрат - една част, пясъчен слой - една част. Можете да добавите тук счукани черупки от яйца, малко суперфосфат.

Дренажният слой е покрит с хумус, добавя се костно брашно. Корените трябва да бъдат разположени хоризонтално, отгоре те са покрити с малък слой земя и напоени. Кутията с бъдещи разсад е покрита с фолио и се съхранява в топло помещение, където има много светлина. С появата на млади издънки филмът се отстранява.

Размножаване на цветя чрез коренище

Грижата за младите ахимени, независимо как ги засаждате, ще бъде същата.

 • Своевременно обилно поливане,
 • Овлажняване на въздуха,
 • Горна превръзка,
 • Разхлабване.

Съвети! За да помогнете на растенията да се хранят по-добре, прищипете върха на младите издънки и онези стъбла, които вече са избледнели. Така отстрани ще се появят нови издънки и по тях ще се появят свежи цветя. Не забравяйте да премахнете изсъхналите пъпки, за да може на тяхно място да се образуват нови цветя.

Зимуване на ахимените

Преди началото на зимата избледнелите ахимени се подготвят за зимуване. Листата и издънките бавно изсъхват и отмират. По това време е необходимо да се намали количеството и обемът на напояването, постепенно да се намалят температурните показатели на въздуха в помещението. Сухите стъбла се отрязват, а корените, останали в земята, се отстраняват заедно с саксията на студено. Това трябва да е мястото, където термометърът не се издига над + 15 градуса и не пада под +10. За тези цели е напълно подходящ остъклен балкон или лоджия. Веднъж месечно можете леко да навлажнете почвата в саксията, ако е много суха. Заводът вече няма нужда от други грижи.

Цветя

С наближаването на пролетта коренищата ще започнат да се събуждат и ще покълнат нови клони. На този етап саксиите с цветя трябва да се изнесат на светло и топло място и да се поливат добре. Когато свежите кълнове са силни, трансплантирайте в нова, специално подготвена, богата на хранителни вещества почва.

Научете и запомнете основните правила и съвети за отглеждане на ахимените, грижата за тях е проста. Следвайте всички препоръки добросъвестно. За да получите добра възвръщаемост, трябва да поставите не само ръцете си, но и душата си.

От пролетта до много студеното време тези цветя, с веселото си многоцветно облекло, ще създадат уют на балкона и у дома, ще придадат ярък цъфтящ вид на селския пейзаж.

Ако все още нямате това невероятно цвете, тогава трябва да опитате и да се присъедините към редиците на многобройните му фенове.

Коментари към статията
 1. Това цвете е много непретенциозно, отглеждал съм в една саксия, без да пресаждам повече от една година, ако стане дебел, просто го плевех.
  Расте много бързо. Преди беше много разпространено, наричаше се „баба цвете“, предимно лилаво, рядко червено.

 2. Написах рецензия и се запалих с това цвете, купих три сорта коренища и изпратих два сорта като подарък, засадих всички коренища по сортове според всички правила. И сега, от средата на юни, моят Ахименес в цялата му слава, цъфти и цъфти

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци