Тайните на правилното засаждане на разсад от ягоди през пролетта

Съдържание


Всички обичат вкусни ароматни ягоди: през лятото ядат много сочни плодове на дачата, за зимата приготвят конфитюри, конфитюри и компоти. Собствениците на ремонтантните плодове са особено доволни: през цялото лято можете да ядете пресни плодове. Само не всеки ще може да се зарадва на богатата реколта, защото растенията ще дадат отлични плодове само при правилно засаждане и добри грижи. Без грижите ви няколко зашеметени плодове ще растат на храстите, можете само да мечтаете за буркани със сладко. Един от важните етапи на отглеждане на ягоди е засаждането на разсад на открито през пролетта.

Подготовка на легло за ягоди

Подготовка на корпус за преместване на разсад

Ягодите са взискателни за комфортни условия на живот. Тя няма да харесва стръмни склонове, особено тези, обърнати на юг. През пролетта слънцето бързо ще стопи снега и растенията ще се окажат без подслон при студените ветрове и нощните студове. През лятото парещите лъчи ще изсушат почвата, а храстите ще страдат от липса на влага. Изберете равна зона или лек югозападен склон, има много светлина и условията не са толкова екстремни. Високо място, отворено за всички ветрове, също не е подходящо: снегът не се задържа добре там. За да могат кореновата система и пъпките да зимуват добре, те трябва да бъдат покрити със снежна греда с дълбочина най-малко 25 cm.

Обърнете внимание на подземните води. Корените от ягоди не понасят пресушаване или излишна влага. Ако на малка дълбочина почвата е влажна през цялото време, засаждането на високи легла ще помогне, във влажните зони те могат да бъдат повдигнати до 35 см. Колкото по-суха е почвата, толкова по-ниска е насипа, в сухи райони се прави плантация на нивото на земята. Определете най-добрите места за ремонтантни ягоди: тя се нуждае от много сили, за да даде плод през цялото лято.

Плодородните почви рядко се дават за летни къщи, така че през есента започнете подготовката на сайта. Изкопайте земята до дълбочина 0,3 m, добавяйки липсващите компоненти. Добавете пясък към глина и торф, добавете органични торове към глини, добавете торф, чернозем към пясък, дървени стърготини... Ако почвата е кисела, добавете 200 g вар на 1 m2... Освен това добавете 1 m2 15-20 г калиеви и фосфорни торове и 300 г пепел.

Храстите както на ремонтантни, така и на прости ягоди растат добре на едно място за 4 години, тогава те ще им липсват хранителни вещества в почвата. Всяка година премествайте една четвърт от плантацията на друго легло, тогава във всеки топъл сезон ще сте с реколтата. Районът след домати, картофи или зеле не е подходящ за разсад. Но земята след бобови растения, лук, чесън, моркови ще бъде по техен вкус.

През пролетта поръсете леглото с пепел, разхлабете и изравнете, покрийте със слой пясък отгоре, за да го предпазите от прекомерна влага. Пригответе разтвор на меден сулфат: разтворете 2 супени лъжици в 10 литра вода. лъжица от лекарството - тази порция трябва да е достатъчна за 10 m2... Районът трябва да се полива обилно, подготвеният състав може да се добавя към вода или да се обработва отделно. Водата ще навлажни и леко уплътни почвата преди засаждането на ягоди.

Разсад от ягоди

Кога да засаждаме ягоди?

Пролетното засаждане има своите предимства: младите храсти ще се засилят, подгответе се за зимата. Ако в района ви има мразовити зими и снежната покривка е малка, само растенията, засадени през пролетта, ще се вкоренят добре. Есенният разсад няма да оцелее, дори ако площадката се намира на открит хълм, където снегът се топи бързо и няма защита от студени ветрове.

Трябва да изберете подходящото време, когато вече е достатъчно топло, но почвата все още не е пресъхнала. Започнете работа твърде рано през пролетта - корените ще бъдат студени, те няма да се възстановят скоро след трансплантацията.Надземната част ще получи малко хранене и няма да може да издържи студа през нощта. Ако засаждането закъснее, през деня ще бъде много горещо, листата ще отделят много влага във въздуха, а крехките корени няма да могат да им осигурят достатъчно течност.

Времето зависи от климата на вашия район и дългосрочната прогноза за времето: когато се затопли тази пролет. В средната лента това време обикновено е от началото до средата на май. Изберете топъл облачен ден, ако слънцето не се очаква днес, можете да засадите разсад от ягоди по всяко време на деня. Ако за следващата седмица прогнозата обещава само ясно слънчево време, кацането е възможно само вечер.

Млади разсад от ягоди

Засаждане на млади растения в градината

Има 3 оформления за редовни и ремонтантни храсти от ягоди.

  1. Квадратно вложени. Целият парцел е разделен на квадрати със страна 0,3 m, във всеки ъгъл са засадени 2 растения на малко разстояние един от друг.
  2. Редове. Разсадът се поставя в линия, храстите са разположени на 25 см един от друг, разстоянието между редовете е 0,5 m.
  3. Килим. Цялата площ на обекта е засадена с разсад, разстоянието между разсада е 20-25 cm.

Първият метод е по-подходящ за големи ферми, където почти всички процеси са механизирани. За лятна вила е по-удобно да се приземява според втория метод. Третият метод се използва най-добре, ако предпочитате да отглеждате плодове на едно място за не повече от 2 години. Многогодишните храсти растат силно, почвата под тях не се проветрява и съществува опасност от заразяване на растенията със сиво гниене.

Има бисексуални и едносексуални сортове ягоди. Ако в цветовете присъстват както тичинки, така и плодници, засадете всеки сорт в отделна зона, така че ще избегнете кръстосано опрашване. Сред разсада без тичинки е задължително да засадите няколко храсти от различен сорт, така че насекомите да вземат прашец от тях. Правилно засаждане - когато 1 опрашител обгражда 4-5 храсти без тичинки.

Най-добрата възраст за пресаждане на обикновени и ремонтантни ягоди през пролетта е около 2,5 месеца, когато на разсада се появява третото листо. Прегледайте разсада си за най-силните и здравословни растения. Обърнете внимание на апикалния бъбрек, той трябва да бъде развит и непокътнат. Съхранявайте останалите копия за около 3 седмици, през това време ще стане ясно кои храсти не са се вкоренили в градината - те трябва да бъдат заменени.

Изкопайте дупки с дълбочина най-малко 20 см, поставете компост на дъното, изсипете 0,5 литра вода във всяка и докато течността попие в почвата, потопете дъното на разсад в дупката. Водата ще изправи корените, ще ги издърпа надолу. Заровете дупката, леко уплътнете почвата и поливайте храстите под корена. Уверете се, че засаждането не е твърде дълбоко и сърцето, от което растат стъблата, не е покрито с пръст. Обходете отново цялата плантация, изправете наклонените храсти, издърпайте малко растенията, които са навлезли малко дълбоко в земята, и задълбочете корените, които са на повърхността.

Съвети

Разсадът ще се вкорени по-добре, ако преди засаждането натопите корените в стимулатор на растежа или говорене на глина с добавянето на това лекарство.

Засаждане на разсад от ягоди

Помогнете на разсада да се вкорени на ново място

Не всички градинари мулчират почвата, смятайки работата за много трудоемка. Не съжалявайте за няколко часа през пролетта, а през лятото ще спестите много повече време, когато се грижите за разсад. Влагата ще остане в почвата, земята ще остане рохкава, плевелите няма да растат в градината. Слой мулч ще бъде един вид термос: през деня почвата няма да прегрее, а през нощта ще се затопли. Долният слой постепенно ще се разложи и ще обогати почвата с азот. Ще вкусите свежи плодове по-рано, реколтата ще бъде по-голяма, а плодовете ще останат чисти и сухи. Всичко това ще се случи само ако слоят мулч не е по-тънък от 5 cm.

За да запълнете отново леглата, можете да използвате:

  • дървени стърготини;
  • игли;
  • слама;
  • кося трева;
  • торф.

Кацането на градинско легло, покрито с покривен материал, черен филм или тъмен покривен материал, ще улесни градинаря. Изрежете малки дупки в капака за разсад и поръсете краищата със пръст. По-добре е да използвате нетъкан материал, който позволява на водата да преминава, след това през пролетта, лятото и есента насажденията ще бъдат напоени. Направете дупки в земята с тясна пръчка и потопете корените, така че да висят вертикално, а не да се огъват. Тази опция е особено добра за ремонтантни ягоди, при есенно лошо време плодовете няма да се замърсят в земята.

Първите дни не пренебрегвайте засаждането. Отстранете храстите, които започват незабавно да изсъхват: ако изгният, те могат да заразят почвата и други растения. Засадете останалите разсад в свободната дупка. Ако времето след засаждането е горещо, младите растения са засенчени от слънцето в продължение на 7 дни и се поливат всеки ден. Гледайте почвата, не я оставяйте да изсъхне и я разрохкайте след всяко поливане или дъжд. Ако леглото е било добре оплодено, храненето в началото не се изисква. В случай, че ягодите се развиват слабо, изсъхват, подхранвайте ги с разтвор на органични торове или амониев нитрат.

Бране на ягоди

Изход

Когато засаждате разсад от ягоди през пролетта, трябва правилно да изчислите времето. Ако се пресади твърде рано, земята все още не е затоплена, корените няма да се вкоренят добре. Ако закъснявате, топлината и сухотата ще попречат на разсада да вкоренява. По-добре е да засадите в облачно време, засенчвайте от слънцето през първата седмица и не оставяйте почвата да изсъхне.

Не уплътнявайте засаждането, земята под растенията трябва да се проветрява. Ако харесвате солиден килим за храст от ягоди, сменяйте мястото на всеки 2 години. Мулчирането ще улесни грижата за разсада, почвата няма да коричка и да задържа влага. В такова легло растенията са по-малко болни и дават богата реколта. Мократа оплодена почва е особено важна за ремонтантните ягоди, които дават плодове през цялото лято. Филм или покриващ материал на градинското легло ще създаде комфортни условия за храстите при всяко време.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци