Какво да направите, ако разсадът от краставици се разтегне?

Съдържание


Много летни жители отглеждат краставици, домати и други зеленчукови култури на задните си дворове. Можете да отглеждате разсад от краставици както на открито, така и на закрито, но често по време на процеса на отглеждане можете да видите, че разсадът от краставици е изпънат. Какво да правя в тази ситуация, защо се случва това?

Краставиците са доста непретенциозна зеленчукова култура, която дори начинаещите градинари любители могат да отглеждат. С надеждата да съберем добра реколта в края на сезона, не е достатъчно да изберете висококачествен посадъчен материал. Необходимо е да се спазват редица агротехнически условия, да се знае кога да се засаждат разсад, как правилно да се грижат за храстите през вегетационния период.

Млади разсад от краставици

Условия за отглеждане на силни, здрави разсад

За да отглеждате отлични разсад краставици, трябва да изберете посадъчен материал, подходящ за отглеждане в конкретна климатична зона, и да подготвите правилните семена. Необходимо е да се обърне внимание на качеството, структурата на почвата, не пропускайте времето, когато е необходимо да засадите краставици, създайте правилни температурни условия при отглеждане на млади растения в оранжерийния комплекс.

На открито, на постоянно място, разсадът може да бъде засаден, когато на разсада са се появили две истински листа. Младите храсти трябва да имат силно късо стъбло, достатъчно развита коренова система, богати зелени листа.

За засаждане в оранжерийни комплекси е най-добре да изберете самоопрашващи се, партенокарпични сортове краставици.

Семената за засаждане на разсад са:

  • обикновен;
  • гранулиран;
  • предварително обработено.

Семената за отглеждане на разсад от краставици се засаждат в оранжерийни комплекси в края на март, а засаждането в открита земя трябва да се организира в средата на април, само след като няма опасност от нощни студове и почвата се затопли добре.

Преди да засадите обикновени семена в земята, те трябва да бъдат правилно подготвени. Посадъчният материал се сортира, калибрира. Силните, здрави семена се препоръчват да бъдат предварително потопени в концентриран физиологичен разтвор. Тези семена, които са изплували, не трябва да се засаждат. Семената, потънали на дъното на контейнера, могат безопасно да бъдат засадени в почвата за отглеждане на разсад.

За предпазване от гъбични заболявания опитните жители на лятото препоръчват накисване на семената във фунгицидни, антимикробни състави, разтвор на калиев перманганат за няколко минути. За да се ускори процесът на покълване, семената за отглеждане на разсад от краставици се накисват в хранителни разтвори (стимулатор на растежа) за един ден. Щом се види малък корен, младите растения се засаждат в саксии, торфени саксии, контейнери за цветя.

За покълването на семената е необходимо да се създадат благоприятни условия: подгответе почвата, създайте оптимален температурен режим, изберете осветление и нивото на влажност. Ако не се спазват агротехнически условия, дори покълналите семена могат да умрат на открито или в оранжерия.

Съвети

Краставиците са влаголюбиви растения, но ако листата на разсада са много напоени вечер, възможно е разсадът да бъде засегнат от гъбични заболявания.

За поливане на разсад използвайте филтрирана, утаена вода със стайна температура. Честотата на поливане зависи от температурата и климатичните условия.

Почва за разсад на краставици

Избор на почва за разсад от краставици

За да получите висококачествена, здравословна реколта от градинска култура, е много важно правилно да подготвите почвата по отношение на нейния механичен и физически състав.Почвената смес за разсад трябва да има приблизително физичен и химичен състав, докато не бъде засадена на постоянно място. Това ще помогне на младите растения бързо да се адаптират към ново място, да формират силна коренова система.

Разсадът на краставици расте и се развива добре на плодородни, питателни, дишащи, добре дренирани почви. Преди да засадите млади храсти, изберете равна, добре осветена зона, защитена от силен вятър.

Краставиците растат най-добре на черноземи, леки питателни глини с неутрална рН реакция. При кисела реакция на почвата, около месец или два преди планираното засаждане, варовикът се извършва с пепел, висок торф, дървени въглища, компост.

Правилно отглеждане на разсад от краставици

Правилно отглеждане на разсад от краставици

Дори при спазването на всички агротехнически мерки можете да видите, че някои храсти започнаха да растат във височина, да се простират. Този проблем много често се среща при отглеждане на разсад у дома.

Силно удължените храсти не само няма да дадат пълна реколта, но и могат да умрат. Какво да направите в тази ситуация, защо се случва това, какви причини провокираха прекомерен растеж, издърпване на млади разсад краставици? Нека се опитаме да разберем ситуацията, да дадем съвети, препоръки на опитни градинари, които ще помогнат за отстраняване на грешката.

Не се поддавайте на паника и още повече да унищожавате младите растения. Необходимо е да разберете какво е причинило някои от храстите да започнат бързо да растат нагоре. Необходимо е да промените режима на отглеждане на младите растения.

Причините, довели до удължаването на разсада, включват:

  • неспазване на температурата, светлинните условия;
  • недостатъчно ниво на влага;
  • неправилна подготовка на посадъчен материал.

Удължени разсад от краставици
Ако разсадът от краставици е силно опънат, причината се крие в прекомерното поливане на храстите.

Има няколко стъпки за отстраняване на проблема.

  1. Увеличете нивото на осветление. Подредете изкуствено осветление, ако е необходимо.
  2. Излагането на ултравиолетова светлина, която почти напълно замества слънчевите лъчи, не трябва да бъде по-малко от седем до осем часа на ден.
  3. Разсадът се разтяга, ако храстите от краставици са засадени твърде плътно. Най-добре е да отделите отделна торфена саксия за всяко растение, чаша.

Младите растения не понасят добре трансплантацията. За да не се повреди кореновата система, контейнерът за разсад се избира достатъчно дълбоко и широко. Всеки разсад трябва да има достатъчно място за пълен растеж.

Съвети

Ако разсадът от краставици е изпънат, добавянето на калиеви хранителни смеси ще помогне. Освен това можете да разлеете почвата с пепелен разтвор (една супена лъжица на литър вода), имуностимуланти, които можете да закупите в специализирани градински центрове.

За да се стимулира растежът на кореновата система, за да се предотврати издърпването на стъблата на градинската култура, се препоръчва да се увеличи количеството почвена смес.

Засаждане на продълговати разсад краставица в открита земя

Засаждане на продълговати разсад в открита земя

Ако разсадът е тънък, силно удължен, но вече трябва да бъде засаден на постоянно място, е необходимо да се придържате към правилната технология на засаждане, заровявайки младите храсти в земята.

Ако разсадът има много тънки, удължени стъбла, той не трябва да бъде дълбоко заровен в почвата. Храстите с силно удължени, слаби стъбла трябва да се засаждат на приблизително същата дълбочина, на която са израснали в саксии за засаждане.

След като предварително подготвите дупките за засаждане, до всеки храст се монтира дървена опора. Растенията са много внимателно засадени в дупки за засаждане, като се опитват да не повредят нежната крехка коренова система. Разсадът се заравя до семедолите, като постепенно заспива с рохкава, загрята почва.

След като младите храсти се адаптират към новите условия, стават малко по-силни, извършват вертикална жартиера на разсада.На открито растенията ще се поддържат взаимно с антени.

Ако трябваше да засадите разсад в студена земя, покрийте почвата около всеки храст с тъмно оцветен перфориран филм. Тъмният цвят привлича топлината от слънцето и помага да се изпари излишната влага. Такава проста процедура ще предотврати процесите на гниене на заровените части на културата, ще стимулира растежа на нови корени, като допълнително поддържа удължените слаби разсад.

За да могат младите растения да се адаптират и да станат по-бързи, осигурете своевременно умерено поливане, правилно организирайте храненето, като използвате сложни хранителни смеси. Поливайте културата рано сутрин, преди изгрев или късно вечерта, използвайки утаена, не твърде студена вода.

За хранене на разсад от краставици използвайте фосфор-поташ, сложни торове, съдържащи необходимите макро- и микроелементи. За целия вегетационен период културата се подхранва четири до пет пъти. Множеството на превръзките зависи от качеството и структурата на почвата.

За да се предотврати бързото развитие на зелена маса, амонячните хранителни смеси не се използват за подхранване на млади растения.

Съвети

Ако разсадът има тънки, отслабени стъбла, се препоръчва да се отстранят първите пъпки преди цъфтежа, които поемат част от хранителните вещества на растението.

Когато отглеждате краставици в оранжерийни, парникови комплекси, не забравяйте да следите нивото на осветеност, микроклимата и температурните условия. Оранжерията периодично се проветрява.

Спазвайки правилната технология на засаждане, знаейки какво да правите, за да избегнете издърпването на стъблата, придържайки се към агротехническите правила, можете да отглеждате силни, здравословни разсад, които ще донесат вкусна и здравословна обилна реколта.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци