Кога манганов разтвор може да се използва за поливане на разсад?

Съдържание


Калиев перманганат може да се използва в най-различни области на живота, от медицината и козметологията до градинарството. Също така е много полезно за отглеждане на разсад. Основното предимство на това вещество е неговият дезинфекционен ефект, не напразно агентът се използва активно от нашите баби. Просто трябва да знаете кога се препоръчва да поливате растенията и как да го правите правилно. Все пак наркотикът е достатъчно силен и в неумели ръце може дори да навреди.

Разсад

Защо имате нужда от разсад?

Всеки градинар знае за какво са разсадът. Засяването на семена в специални контейнери ще ви позволи да берете в подходящия момент. В действителност, на открито, поради лоши метеорологични условия, покълването може да се забави, тогава плодовете ще узреят много по-късно.

Освен това излюпващите се кълнове са много слаби. Те могат да бъдат удавени от плевели, те са изключително податливи на различни заболявания, страхуват се от вредители. Няколко седмици на закрито ще позволят на разсадите да станат по-силни, да придобият сила, след което могат безопасно да бъдат трансплантирани в леглата. Разбира се, не всички растения се нуждаят от този подход. Но ако говорим за домати, чушки, зеле и някои други култури, тогава не можете без него.

Семена от краставици в разтвор на калиев перманганат

Калиев перманганат за почва и семена

Просто трябва да запомните, че кълновете изискват грижи дори у дома. Необходимо е да се грижите за температурния режим, достатъчната влажност, правилното количество светлина. И, разбира се, за предпазване от инфекции. За да направите това, можете да използвате разтвор на калиев перманганат. Освен това е подходящ не само за поливане, но и за по-ранна обработка.

Първото нещо, за което трябва да помислите е дезинфекция на почвата... За да направите това, трябва да направите смес в следните пропорции: 5 g на литър вода. След това поливайте земята с получения разтвор. Така вредните гъбички и бактерии, които представляват опасност за разсада, ще бъдат унищожени. Контейнерът за бъдещи култури трябва да се третира със същата течност, той също трябва да бъде стерилен.

В допълнение към дезинфекция на почвата, семената се обработват преди засаждането. Разтворът се приготвя в същите пропорции. След това семената се накисват в него за 15-20 минути. След това те трябва да се изплакнат под прясна вода и да се изсушат. Друг вариант: 2 g вещество на 10 литра вода. В такъв слаб разтвор семената се препоръчват да се съхраняват до един ден.

Тази процедура е изключително полезна. Особено често се извършва за семена от зеле, домати и някои други. Тя ви позволява да се предпазите от неприятни заболявания, като унищожавате техните патогени. Например от пост за домати. Така че вероятността от получаване на добра реколта се увеличава значително.

Освен това, благодарение на калия и мангана в сместа, семената се подхранват. Това има положителен ефект върху техния растеж, ускорява го и увеличава границите на безопасност. Така растенията ще бъдат силни и издръжливи, те могат лесно да прехвърлят трансплантацията в открита земя.

Поливане с разтвор на манган

За какво е поливането с разтвор на манган?

Мангановият разтвор се използва не само на етапа на предварителната подготовка. Ако поливате вече излюпените кълнове, можете да ги спасите от много неприятности. В края на краищата, когато в едно растение се появят признаци на заболяване, те скоро ще се разпространят и в други. Ето защо е по-добре предварително да се погрижите за профилактиката.

Градинарите не стигнаха до консенсус за това колко често е необходимо да поливате разсада с разтвор на калиев перманганат. Някой като цяло отказва това лекарство, други избират съвременни лекарства, считайки ги за по-ефективни. Но все пак мнозина се ръководят от опита на по-старите поколения.

Подобно поливане се извършва на всеки две до три седмици. Ако се приготвя концентриран разтвор за накисване на семената, тогава е необходимо да го поливате със слабо, бледо розово. Това е много важно, тъй като висока концентрация на вещество може да увреди растението, просто да изгори корените или тънко стъбло. Правилните пропорции са 1 g на 10 литра вода. Обработката ефективно ще се бори с бактериите, които биха могли да се размножават през това време, както и леко ще подхрани кълновете.

Засаждане на разсад от зеле

Специални случаи

Струва си да поливате разсада с разтвор на калиев перманганат ден или два преди беритбата. Тази процедура вероятно е позната на опитните градинари. Много култури се засяват в малки контейнери с дупки на дъното, за да се оттича излишната вода. Те са по-лесни за осигуряване на добър дренаж, отводняване на излишната течност и по-добро снабдяване с кислород.

Но с разрастването на разсада става тясно. Ето защо, когато се появят няколко истински листа, е време да пресадите растенията в отделни контейнери. По този начин се избягва заплитането на корените, в резултат на което разсадът става слаб и трудно се отделя в бъдеще за преместване в открита земя. Освен това по този начин ще бъде възможно да изберете най-добрите и здравословни разсад, ако е имало много разсад.

Новата почва трябва да бъде дезинфекцирана, както и първия път. И обработката на разсад преди започване на работа няма да прехвърли никакви бактерии.

Друг случай, когато е необходимо без забавяне да поливате кълновете, е появата на такова заболяване като черен крак. Най-често се среща в зелеви разсад. Поради високата влажност се активират патогени (това са някои видове гъбички). Обикновено инфекцията се случва само наскоро излюпени издънки. В същото време стъблото става по-тънко, потъмнява, в резултат растението умира. При по-старите разсад растежът се забавя, той отслабва и в бъдеще е малко вероятно да се получи добра реколта. За да не се случи това, трябва да обработите разсада два пъти с 1% разтвор на манган.

Калиев перманганат

Предимства и недостатъци

Както всяко друго лекарство, калиев перманганат има своите плюсове и минуси. Предимствата включват:

  • лекота на използване;
  • добър дезинфекционен ефект (лекарството е ефективно както за профилактика, така и за лечение на заболявания);
  • при използването му се подхранват растенията.

Недостатъци на продукта:

  • днес не е налице навсякъде;
  • има модерни, по-ефективни вещества;
  • не е ефективен срещу вредители;
  • в някои случаи може да навреди на разсад.

За да може калиев перманганат да носи само полза, а не вреда, той трябва да се използва правилно. Много е просто да направите това: следвайте пропорциите, не поливайте разсада с тъмно лилав разтвор. Също така трябва да разбъркате старателно, кристалите трябва да се разтворят напълно.

Въпреки че разтворът е нетоксичен, по-добре е да го използвате с ръкавици. Понякога има индивидуална непоносимост към лекарството, така че е по-добре то да не попадне върху кожата. Трябва да се опитаме да наситим цялата земя, но без излишък.

Мангановият разтвор е изпитано във времето лекарство, което успешно се използва за отглеждане на разсад. Когато се използва внимателно и умерено, той насърчава растежа на добри разсад, което ще даде адекватен добив в бъдеще.

Любителите на градината трябва да помнят за това ефективно вещество. Освен това може да бъде полезно не само за третиране на разсад. При поливане калиев перманганат има положителен ефект върху различни култури.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци