Как да се грижим за разсад от циния, когато са засадени на открито?

Съдържание


Въпреки че родината на циния е Южна Америка, растението расте добре в средната лента. Доста лесно е да го отглеждате, но е необходимо да се придържате към някои правила, така че цветята да украсяват сайта с най-различни цветове за дълго време.

Розова циния

Характеристики на циния

Градинарите обичат цинията за дългото си време на цъфтеж. За едно цвете може да бъде повече от месец. Растението показва твърдост в нарязани - букетът ще продължи до две седмици. Просто трябва да изберете цветя, които не са се отворили напълно. Така циния се използва както за ефектен и ярък елемент от цветни аранжировки, така и за направата на оригинални букети.

На бележка
Хората често грешно изписват името на това красиво цвете. "Zinnia" е грешен вариант, правилно - "zinnia".

Zinnia се обозначава като едногодишни. Височината на храстите може да варира: някои сортове достигат гигантски размери, други остават малки. Отглеждат се от семена. Те са доста големи, така че засаждането е много лесно. Ако всичко е направено правилно, след това в рамките на два месеца след сеитбата, пъпките ще започнат да цъфтят, те ще зарадват окото до края на лятото.

Цинион кълнове

Имате ли нужда от разсад?

Има два начина за отглеждане на цинии: чрез разсад и чрез сеитба директно на открито. Вторият вариант е по-прост, растението обикновено корени добре. Но кълновете едва ли ще оцелеят дори и при слаба слана. Следователно те трябва да бъдат засадени късно, което означава, че те ще цъфтят по-близо до края на лятото. А по прищявка на времето можете дори да загубите кацания.

Поради това често се отглеждат разсад, който след това се прехвърля на открито. Необходимо е да засадите семена през втората половина на април, така че разсадът да няма време да расте прекалено високо. Растенията растат изненадващо бързо. Ако това е позволено, тогава трансплантацията ще стане по-трудна, защото стъблата ще станат доста крехки. И ще им бъде по-трудно да пуснат корени.

За да получите разсад, трябва да засадите семето плитко. След около седмица ще се излюпи. По-добре е веднага да засадите два или три кълнове в отделни контейнери, тъй като циниумът не понася бране.

Грижата за разсад е съвсем проста. Необходимо е да го поливате редовно, няколко пъти преди засаждането, можете да подхранвате. Кога да започнете трансплантацията в земята зависи от времето. Важно е да няма повече студ и земята да се затопли достатъчно. Това обикновено се случва през втората половина на май или началото на юни.

Разсад на циния

Къде и кога да засадите разсад?

Необходимо е да изберете сайт, където планирате да засадите циния, като вземете предвид всички свойства на растението. Обича топлината, затова мястото трябва да е слънчево. Ще расте слабо на сянка. Засадете добре в зона, защитена от вятъра.

Най-добрата почва, на която растението ще се чувства комфортно, е плодородна и рохкава. Добър дренаж е необходим, тъй като цветето не обича излишната влага. Ако почвата няма тези качества, тогава си струва да добавите пясък, тогава водата няма да застоя след душ или поливане. Препоръчително е да се изкопае избраната площ през есента, като се добави хумус, компост или оборски тор.

Съвети

За да може букет от цветя на циния да издържи по-дълго, разрезът трябва да се потопи в гореща вода. И едва след това го поставете във ваза.

Също така трябва предварително да започнете да подготвяте разсад за разсаждане. Две седмици преди планираното време тя е изведена във въздуха нрав... Това трябва да се направи при хубаво време, за да може разсадът да стане по-силен.

До края на май, когато се установи топлината и земята се затопли достатъчно, разсадът се засажда в открита земя.Това е лесно да се направи. Изкопайте дупки на разстояние около 30 см една от друга и преместете циниевите кълнове в тях заедно със земна бучка или торфена саксия... До една седмица ще стане ясно дали растенията са пуснали корени.

Жълта циния

Заминаване след слизане

Но дори когато кацането е било успешно, трябва да се настроите на по-нататъшното заминаване. Въпреки че цинията не е много взискателна, без някои процедури цъфтежът едва ли ще бъде толкова ярък и дълготраен. Тя ще започне към края на юли.

Основните дейности са премахване на плевели и разхлабване. Поливането трябва да бъде рядко, но редовно. В същото време не се препоръчва водата да попадне върху цветята, тя трябва да се излее в корена. Капките по листата могат да причинят изгаряния.

Zinnia трябва да се храни два пъти или три пъти на сезон. Минералните и органични торове имат положителен ефект върху нея, и то не само при насаждане.

  • Рационално е да се извърши първото подхранване с органични торове още преди появата на пъпките.
  • Втората е необходима във фазата на пъпката.
  • Третото е листно, необходимо е на етапа на отваряне на пъпките.

Препоръчва се да се поръси почвата с дървесна пепел преди дресирането на корените. Това насърчава по-доброто усвояване на торовете.

Можете да прищипете цинията, ако желаете. Това се прави или през периода на разсада, или когато растението, след засаждането в земята, вече се е вкоренило в градинското легло и е станало достатъчно силно. В резултат на това тя ще храсти красиво. И ако не следвате тази процедура, ще получите цвете на дълго, елегантно стъбло, което е особено добро за букети.

Циннови петна по листата

Вредители и болести

Вредителите, които причиняват много проблеми при отглеждането на циния, включват листни въшки, охлюви и килими, Майски бръмбари. За борба с тях се поставя плоча от шисти, под която мекотели ще пълзят. Тогава те ще трябва да се събират на ръка, като майските бръмбари. За да се отървете от листните въшки, растението се напръсква с приготвен разтвор: 10 g на 1 литър вода. При по-сериозни инфекции се препоръчва употребата на силни вещества. Например, това може да бъде решение на "Fufanon" или "Actellik". Пригответе ги според инструкциите.

Zinnia, подобно на другите растения, е податлива на определени заболявания. Най-често се среща брашнестата мана. Можете да го разпознаете по неприятните му петна: те са кръгли и сиво-кафяви на цвят. Когато такива следи са забелязани, трябва незабавно да се предприемат действия. Трябва да започнете, като отрежете всички засегнати листа, ако е необходимо, отстранете самото растение. Няма лечение за това заболяване, така че не може да се остави да се разпространи. В противен случай цялото засаждане може да бъде унищожено, ще трябва да забравите за красивите цветя в градината.

Можете също така да се сблъскате със сиво гниене и фузариум. За да ги излекуват, се използват фунгициди. Те ефективно ще помогнат за премахване на белезникав цъфтеж по листата.

Когато циния започне да боли, струва си да се има предвид, че грижите се извършват неправилно. Може да се наложи да прочетете отново материалите за това как да засадите циния на открито. Ако разсадът е бил засаден твърде гъсто, в такива случаи на растенията липсват хранителни вещества, те отслабват и не могат да устоят на бактерии. Друга причина, която води до различни неприятности, е твърде щедрото поливане. Не всички растения обичат много влага, излишъкът от нея може да причини болести. За да се избегне това, е необходимо да се анализира защо състоянието на цветята може да се влоши, дали е имало грешки при напускане. Ако са само те, тогава трябва да работите усилено, за да поправите ситуацията.

Семена от циния

Събираме семена

Отглеждането на циния не е толкова трудно, колкото изглежда. И ако направите всичко правилно, ще можете да съберете семената. Те ще бъдат полезни през следващата година, защото едногодишно растение не може да оцелее през зимните студове. Те узряват няколко месеца след началото на цъфтежа. Така че си струва да си припомним първите няколко съцветия.На така наречените издънки от първи ред се получават най-успешните семена, които ще растат добре през следващия сезон. Поради това се препоръчва да се отстранят всички странични процеси на избраните растения. Когато кошницата е кафява, тя може внимателно да се изреже с ножица. След това семената се обелват и се обелват върху лист хартия, приготвяйки ги за дългосрочно съхранение. И след две или три години ще бъде възможно да се засаждат разсад или да сеят директно в земята.

Ярки, многоцветни цветя на циния ще озарят всяка градина. А отглеждането им е съвсем просто, просто трябва да завършите основните процедури навреме. Засаждането на разсад на открито също е малко вероятно да създаде затруднения, тогава не забравяйте за навременното поливане и хранене.

В ефир или в букет елегантно цвете ще зарадва окото. Когато избледнее, можете да събирате семена, така че да бъде осигурено засаждането през следващите сезони.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци