Време и схеми за засаждане на разсад от зеле в земята

Съдържание

Начинаещите градинари понякога погрешно вярват, че отглеждането на зеле не изисква много неприятности и знания: дълго време този зеленчук расте добре на юг, както и в Урал, както и в северните региони. Всъщност това растение има доста капризен характер: при неспособен подход или главите на зелето не искат да се извиват, след това дръжката внезапно пълзи навън, тогава приятелските издънки изведнъж започват да умират един след друг. Има различни правила за засаждане на разсад в открита земя: време, разстояние между разсада, къде да го засадите, колко пъти да го поливате и храните, време на деня, схема за поставяне на разсад, лунен календар.

Не забравяйте основното условие: растенията са живи организми, те чувстват вашето състояние. Не е необходимо да засаждате нищо, ако не се чувствате добре, не сте в настроение, главата ви е заета с други проблеми. Подхождайте любимо към домашните си любимци и те ще ви простят, ако погрешно направите нещо нередно.

Разсад зеле

Кога да засаждате зеле в земята?

Няма да е възможно едновременно да се засажда цялото зеле в открита земя: има няколко вида тази култура и всеки от тях има свои собствени изисквания, собствен календар за развитие. Може да имате различни разсад от зеле на прозореца си.

 1. Белоглава ранна, средна и късна зрялост.
 2. Червеноглава - главите зеле с интензивен червено-виолетов цвят съдържат повече витамини от бялото зеле.
 3. Цветни - вкусни месести дръжки се използват за хранителни цели.
 4. Броколи - стъбла с цветни глави се използват за готвене.
 5. Колраби - ядат удебелено стъбло, което по форма наподобява ряпа и на вкус пън.
 6. Брюкселско зеле - високо стъбло, осеяно с малки глави зеле, децата просто ги обожават.
 7. Савойски - пъпчиви листа ще украсят чиния със салата и билки, поради мекотата и здравината им е добре да се използват за пълнено зеле.
 8. Пекин - листата се използват за салати, те не се съхраняват дълго, така че е по-добре да се засаждат на няколко етапа.
 9. Декоративна - розетка от листа с различни нюанси ще украси всяко цветно легло.

Всички видове имат различна устойчивост на замръзване: най-устойчивите на студ - савойски, най-топлолюбиви са цветните и броколите. В открита почва разсад от зеле може да се засажда, в зависимост от вида и сорта, 1-2 месеца след поникването. Засаждането се препоръчва на тази "възраст", когато 2 истински листа ще се развият добре, а третият и четвъртият тепърва започват да се появяват. Трябва ли разсадът да порасне малко и главите на зелето няма да са достатъчно гъсти и освен това да са неравномерни.

Зелето не се страхува от ниски температури, но в студено време, вместо глава от зеле, можете да получите цветно стъбло със семена. В централна Русия ранното бяло зеле, колбаби, карфиол, броколи и савойско зеле се вкореняват добре в началото на май; късно бяло, червено, Брюксел - в края на май. В Урал и Сибир има различен календар на градинските работи, сроковете трябва да бъдат изместени с 1-2 седмици. Оптималната температура за засаждане на разсад е от + 15⁰ до + 18⁰. Вижте прогнозата за вашия район, в южните райони можете да засадите в началото на април и да отглеждате 2 реколти от ранно зеле през лятото. Колкото по-голямо е разстоянието от топлите зони, толкова по-късно разсадът трябва да бъде засаден в открита земя.

Според народните знаци зелето трябва да се засажда, когато цъфти черешата, която в централните райони и на Урал предвещава силна студена щрих. Седнете малко на гола земя: ако замръзнете бързо и искате да сложите топъл килим, земята все още не се е затоплила; ако ви е удобно, време е да засадите.Можете да погледнете лунния календар, просто имайте предвид, че астролозите вземат предвид твърде много нюанси. В резултат на това цял месец има само 2-3 подходящи дни. Къде е гаранцията, че на тези дати ще можете да отидете в селската къща и времето ще бъде благоприятно? Ако подходите към препоръките без много педантичност, тогава е по-добре да засадите разсад в открита земя на растящата луна, а на новолунието и пълнолуние желателно е да не вършите никаква работа. Има неизказани правила, че в сряда и петък не е нужно да засаждате и сеете нищо, а в четвъртък е нежелателно да се гмуркате и презасаждате зеле.

Легло със зеле

Създайте продуктивна градина

Изберете място в открит, незасенчен район, където кръстоносните кръгове не са отглеждали през последните 4 години. Добре е да се засажда зеле в район, където преди е имало бобови култури, тиква или пасир. Желателно е нивото на подземните води да е около 0,5 м: зелето обича влагата, но е малко вероятно да хареса да живее в блато. През есента изкопайте и изравнете бъдещото легло, изберете всички корени на плевелите и го наторете оборски тор (5 кг на 1 м2). Ако почвата е кисела, добавете вар или креда. Тези растения не обичат пясъчни и глинести почви, можете да подобрите почвата със зелен оборски тор, просто не използвайте кръстоцветни култури. Можете да сеете:

Съвети

По-добре да разровите леглото с вила. Корените на плевелите могат да се простират на голямо разстояние; ще ги нарежете на парчета с лопата, която ще започне да расте активно. Удобно е да вземете дълго коренище със зъби и да го извадите изцяло.

Маркирайте дупките, като се има предвид, че зелето не понася херметичността и е много взискателно към осветлението. Моделът на засаждане зависи от размера на растенията, разстоянието между разсада трябва да им осигури удобни условия до самата реколта. Обикновено ранното зеле дава малки глави зеле, по-късните сортове - по-големи. Брюксел не заема много място, дава компактна колона, но се нуждае от много площ, тъй като този вид е много любим на светлината. За ранното бяло зеле и кольраби са ви необходими 40х50 см, за Пекин - 30х30 см, за останалите видове - 60х60 см.

Зелето ли е заемало цялата градина? Не се притеснявайте, това е много общителна култура, тя обича своите съседи. Разстоянието между главите може да бъде сеят със спанак, салати, лук. Желателно е уплътняващите растения да имат плитка коренова система. Коренът на зелето ще приема храна от по-дълбоки слоеве, а съседите му - от плитка дълбочина и никой няма да пречи на никого. Сравнете календара на развитието на засаждането, колко дълго расте всяка от културите, които отглеждате в една и съща градина. Зеленчуците с дълъг вегетационен период могат да бъдат засадени с ранно зеле: когато се отстранят главите на зелето, те могат да бъдат разположени просторно. До късните сортове е по-добре да се засаждат култури, които ще узреят до средата на лятото и ще направят място за развитие на вилици.

Засаждане на разсад от зеле

Пресаждане

В деня на пресаждането не поливайте растенията, така че стъблото да стане меко и не твърде крехко. Колкото и внимателно да боравите с разсада, по време на транспортиране на голямо разстояние и по време на трансплантация, травматичните влияния не могат да бъдат избегнати. График работа за вечерта, когато топлината утихва. Е, ако времето е облачно, лек дъжд няма да навреди. Поливайте разсада час преди засаждането, за да поддържате почвата влажна.

Правилната дълбочина на кладенците трябва да бъде най-малко 15 см, трябва да има достатъчно място за хранителни вещества. Във всяка дупка трябва да излеете 1-2 литра вода, в зависимост от съдържанието на влага в почвата. Когато течността се абсорбира, изсипете в каналите чаша хумус или тор и кибритена кутия с пепел. Не забравяйте да поръсите тора със слой пръст, за да не изгорите корените. Извадете разсада от контейнерите, обработете корените със стимулант на растежа, поставете в дупка и заравете. Леко уплътнете почвата, навлажнете и мулчирайте почвата около растението.

Има 2 различни мнения за дълбочината на засаждане.Някои съветват растението да бъде погребано до котиледоновите листа за развитието на мощна коренова система, докато други не препоръчват задълбочаване на стъблото, така че растенията да не изразходват цялата си енергия за образуването на подземната част. При този метод листата не лежат на земята, а почвата се проветрява. Това състояние е особено важно, ако разстоянието до подземните води е малко. Опитайте различни варианти и определете кой метод е за предпочитане за вашата почва.

Съвети

Засейте овес и фия върху зелена петна преди зимата, а през пролетта можете да засадите разсад точно сред зеленината. Сидерата ще предпази младите разсад от слънцето, силния дъжд и вятъра. Когато растенията са силни, тревата може да се нарязва, настъргва и да се използва като мулч. Оставете корените да останат в почвата и продължете да разхлабвате и торите почвата.

Младо бяло зеле

Грижа за младите насаждения

Зелето обича ярка светлина, но не понася добре топлината. В горещите дни трябва да предпазите младите насаждения от палещите слънчеви лъчи. Можете да покриете леглото с нетъкан материал, той ще ви бъде полезен в случай на нощни студове. Когато забележите, че разсадът пуска нови листа, растенията са пуснали корени, сега те не са толкова уязвими.

Горната превръзка трябва да започне, когато растението е пуснало седмото листо. За първи път е препоръчително да се използва само органична материя: хумус, билкова инфузия, каша. Колкото по-близо до образуването на глави зеле, толкова по-малко азот и повече фосфор и калий са необходими за зелето.

20 дни след първото хранене, използвайте състава:

 • амониев нитрат - 1 част;
 • суперфосфат - 2 части;
 • калиев хлорид - 1 част.

Пригответе смес със скорост 50 g на 1 m2... Ако вилиците все още не са започнали да се оформят, приложете към градината азотни торове или поръсете с каша.

При липса на влага няма да чакате сочни еластични глави зеле. Едно растение в горещ ден може да консумира около 10 литра течност, уверете се, че почвата не изсъхва. Колко вода да се излее под разсада зависи от сухотата на почвата. В този случай не забравяйте, че не отглеждате ориз, не превръщайте градината в блато. Зелето обича почвата, наситена с кислород, разрохква почвата след поливане и дъждове, не оставяйте да се образува коричка. Ако кракът се простира твърде високо, трябва да свиете растението.

Веднага след засаждането започнете да приготвяте инфузия на чесън, той ще изплаши основните вредители на зелето - бели пеперуди. Почистете 3 големи глави, омесете зъбите, поставете в 5-литров буркан и напълнете съда с вода. Дръжте на тъмно място 7 дни, след което напръскайте разсада, когато видите пеперуди. Има интересен начин да се справите с охлювите: поставете чиния с бира на земята, те ще харесат алкохола, а сутрин можете да извадите пълноценно ястие от вредители от градината. На малко разстояние от градината можете растителни невенчета и пелин, те ще прогонят всички видове натрапници.

Зеле леха

Изход

Дори когато сеете семена, трябва правилно да изчислите времето, за да не разрасне разсадът. Зелето не се страхува от замръзване, но ниските температури могат да повлияят неблагоприятно на реколтата. Покрийте растенията с нетъкан текстил през нощта, за да ги предпазите от студа. В горещо време такъв подслон ще спаси насажденията от слънчево изгаряне. Обикновено кацането в открита земя се случва през май, но разстоянието между границите на страната ни е огромно, така че климатът е много разнообразен. Времето за работа в градината в Краснодарския край трябва да се различава от графика, приет в Урал или в северните райони. Можете да използвате лунния календар за кацане, но не забравяйте, че метеорологичните условия са по-важни от препоръките на нощната звезда.

Растенията не могат да се засаждат гъсто, имат нужда от светлина и пространство. Поставете храстите на достатъчно разстояние една от друга. Ранното зеле се нуждае от по-малко място от късното зеле. За да спестите земя, използвайте смесени насаждения; от същата градина можете да съберете зеленчуци, лук или моркови. Сидерата ще подобри структурата на почвата и ще предпази младите растения от палещото слънце.За да не сбъркате във времето за грижа за растенията, съставете календар за поливане и хранене. Ако направите всичко правилно, цялото семейство ще бъде осигурено с вкусни и здравословни зеленчуци през цялата година.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци