Кога и в какви количества трябва да внесете торове за ябълковото дърво

Съдържание

По време на растеж и плододаване дървото поема хранителни вещества от почвата в големи количества. Следователно торовете под ябълковото дърво трябва периодично да се прилагат през целия период на растеж и плод. Това ще осигури добро развитие на растението, неговата устойчивост на неблагоприятни условия и получаване на стабилни добиви.

Ябълки

Торове за ябълкови дървета, прилагани през пролетта

През пролетта дърветата започват активно да растат, покрити с листа и млади издънки. По това време се полага основата за бъдещата реколта. Ясно е, че през този период растенията се нуждаят от засилено хранително хранене. Дори почвата да е плодородна и да се прилагат торове през есента, подхранването на ябълковите дървета през пролетта е необходимо.

Под дърветата могат да се прилагат минерални торове, органични торове, както и техните комбинации. Трябва да се има предвид, че азотът трябва да преобладава при пролетно подхранване, което е необходимо за растежа на зелената маса и издънките. От минерални състави, урея, амониев нитрат, амониев сулфат, от органични - оборски тор, нисък торф, птичи изхвърляния. Първото хранене на ябълковите дървета се извършва през периода на появата на младите листа и издънки, второто - няколко седмици след цъфтежа. По-добре е да използвате течна превръзка. За приготвянето му 12 грама карбамид или 15 г нитрат се разреждат в 10 литра вода. Но е по-добре да използвате разтвор на лопен или птичи тор.

ябълкова реколта

Подхранване на ябълкови дървета с оборски тор и други органични торове

През пролетта дърветата се нуждаят предимно от азот. Това вещество е богато на оборски тор, ниско разположен торф и птичи изпадъци. За да се доставят бързо необходимите хранителни вещества до корените, през пролетта се използват течни превръзки, които трябва да се приготвят преди нанасяне.

  • За приготвяне на течно торене от оборски тор (мюле), пресни екскременти се поставят в съд, след което се заливат с вода (приблизително 1: 3), където се вливат около 2 седмици. За по-добра ферментация масата се разбърква периодично и се пробива. Преди да приготвите, 1 литър мюлеин се разтваря в 10 литра вода.
  • Торът за домашен тор се приготвя по същия начин, както и молене. Преди да добавите получената маса се разрежда с вода 12-15 пъти.
  • При липса на оборски тор и домашни птици, отлично течно хранене може да се приготви чрез вливане на зелена маса от растения (зелен тор). Върховете на градинските растения или тревата се поставят в съд и се заливат с вода, покриват се и се вливат в продължение на 14-20 дни. Готовият разтвор се разрежда с вода (1:10).

Тези превръзки са богати на азот, но съдържат малки количества калий и фосфор. Ефективността им ще се увеличи значително, ако на всеки 10 литра разтвор се добави чаша пепел, тъй като това е отлично фосфор-калиев тор.

За да се приложи разтворът, около периметъра на короната на дървото се прави жлеб с дълбочина 10-15 см, където се наливат торове. След това, жлебовете веднага се погребват. Под едно дърво се нанасят от 2 до 8 кофи разтвор (в зависимост от възрастта и размера на ябълковото дърво). За да могат хранителните вещества да достигнат по-бързо до корените на дърветата, ябълките веднага се поливат обилно.

Торене на ябълкови дървета през есента

Есенното подхранване на ябълковите дървета се извършва с фосфор и калиеви торове... Азотът не трябва да се въвежда в значителни количества, тъй като това ще намали устойчивостта на дърветата към замръзване. Въпреки това, малко добавяне на азот към есенния фураж стимулира растежа на корените.

Органичните торове (компост, изгнил тор, торф) се прилагат на голяма дълбочина.За целта се изкопават кладенци по периферията на короната, дълбоки до 50 см, в които се изсипва органично вещество (3-8 кг) и се добавя дървесна пепел или суперфосфат (50 г), както и около 30 г калиеви торове.

В кисели почви се добавя вар (100-300 g), която може да бъде заменена с креда, варовик, костно или доломитово брашно. След напълването кладенците се заровят.

Ако не е възможно да се използва органична материя на площадката, тогава минерални торове (калиев сулфат и суперфосфат) 200-300 g под дърво. Добавете 10 g амониев сулфат или друг азотен тор.

Подхранването се прилага в канали с дълбочина 10-15 cm в суха форма или под формата на воден разтвор (супена лъжица калиев сулфат и 2 супени лъжици суперфосфат се разтварят в 10 литра вода). След приключване на тази операция дупката трябва да бъде заровена, ябълковите дървета да бъдат напоени обилно и след това дупките (кръгове около ствола) да бъдат добре мулчирани.

Листно хранене на ябълкови дървета

Добър и бърз ефект се осигурява чрез пръскане на дървета с хранителни разтвори, които се абсорбират в растителните тъкани през повърхността на листата. Но трябва да се има предвид, че листното подхранване на ябълковите дървета не може да замести основните торове, приложени под корените. Това е допълнителна бързо смилаема храна, която подобрява общото състояние на растенията. Третираните дървета цъфтят и дават плодове по-добре, растежът на издънките се увеличава и зимната издръжливост се увеличава.

Можете да комбинирате такава превръзка с лечение срещу вредители и болести, като добавите подходящи агенти към хранителни разтвори.

Листната превръзка се извършва три пъти през пролетно-летния период:

  1. Една седмица след цъфтежа.
  2. 20-30 дни след първата.
  3. 20-30 дни след втората, около 3-4 седмици преди прибирането на реколтата (предотвратява проливането на плодове).

Урея обикновено се използва за приготвяне на хранителния разтвор. За първите две спрейове разтворът се приготвя със скорост 30 g на кофа (около 2 супени лъжици). При последното хранене концентрацията може да се увеличи 1,5-2 пъти.

Разтвор за листно подхранване може да се направи от червей. За да направите това, вземете 0,5 литра молвейн и се разрежда в 10 литра вода, добавете чаена лъжичка карбамид. Разтворът се разклаща добре и се филтрира.

Ефективно лекарство за такива превръзки е дървесна пепел... В допълнение към фосфор, калий и калций, той съдържа голямо количество микроелементи. За да приготвите горната превръзка, 1 чаша пепел трябва да се излее с вряла вода, след известно време обемът на разтвора трябва да се доведе до 10 литра.

Микроелементите, необходими за дърветата (манган, цинк, магнезий, мед, сяра, бор и други), са част от сложни минерални торове, като "Кемира-Лукс" или "Акварин 5". Те са силно разтворими във вода и могат да се използват като самостоятелно торене.

При пръскане не само листата трябва да се навлажняват, но и багажника и всички скелетни клони. За най-добра ефективност листната превръзка трябва да се извършва вечер, така че разтворът да не се изпарява по-дълго (възможно е при облачно време).

Комбинацията от подхранване с корен и листно хранене на ябълкови дървета ви позволява да получавате богати добиви от висококачествени плодове всяка година. Освен това, едновременно се повишава устойчивостта на дърветата към неблагоприятни условия и вредители.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци