Как и кога да прилагаме калиеви торове?

Съдържание


За да увеличат добива и качеството на продуктите, градинарите използват калиеви торове, съдържащи само калий, или с добавяне на други елементи. Най-често това са водоразтворими соли, които лесно се абсорбират от растенията. Правилният избор на горната дресировка, съдържаща калий, зависи от видовете растения, вида на почвата и времето на приложение.

Хранене на растенията с картофи

Значението на калия за растенията

В своя живот растенията най-вече използват три химични елемента: калий, азот и фосфор. Клетъчният сок и цитоплазмата са местоположението на калия в растителния организъм, където той е концентриран главно в младите издънки. Достатъчното количество на елемента е особено важно по време на периода на развитие и узряване на плодовете, тъй като калият е незаменим за стабилизиране на метаболитните процеси:

 • ускорява метаболизма, въглеродния и азотния метаболизъм, подобрява фотосинтезата;
 • насърчава развитието на кореновата система и създаването на плодове с правилна форма;
 • установява воден баланс по такъв начин, че растенията да не страдат от суша, като използват изцяло резерва на влагата в почвата;
 • с участието на калий монозахаридите се превръщат в полизахариди, сладостта се натрупва в плодовете, нишестето в картофите;
 • калият е отговорен и за ароматизацията на растенията;
 • плодовете, които не са изпитали липса на калий по време на процеса на формиране, се съхраняват по-дълго;
 • насърчава адаптацията на растенията към ниски температури поради натрупването на захари;
 • помага за увеличаване на чувствителността към патогени на различни заболявания: брашнеста мана, ръжда, гниене.

Признаци за недостиг на калий в растенията

Признаци на дефицит на калий

Калият насърчава развитието на плодовете, следователно плодовите и зеленчуковите растения имат голяма нужда от него.

Явни признаци на липса на елемент са видими, когато скоростта му е намалена 3 пъти:

 • растенията не се развиват добре, стъблата са тънки;
 • границата на листата е жълта и суха, листните пластинки са жълти или синкаво-бронзови, набръчкани, усукани, с дълбоки жилки;
 • лошо образуване на пъпки и яйчници, малки плодове;
 • болест на кафявото петно.

Средно 250 кг калиеви торове са необходими на хектар за нормалния растеж на зеленчуците.

Почвата с калиева превръзка

Съдържание на калий в почвите

Калий не се намира в достатъчни количества във всички почви. Най-вече тежките почви са богати на този елемент. В глинести почви и глини обикновено неговото количество е 3%. Липса на калий може да се проследи на леки почви - до 0,05%, особено растенията в торфените блата страдат от липсата му.

Калият е в най-горния слой на почвата, но растенията могат да асимилират само 10% от веществото, останалото се съдържа в слабо разтворими съединения. Следователно, за висок добив, трябва да приложите калиево торене. Тяхното значение е важно за повишаване на производителността на земеделските парцели. Всички видове се предлагат в лесно разтворима вода и се абсорбират добре от растенията.

Калиева сол за хранене на зеленчуци

Видове превръзки на базата на калий

Калиевите препарати се произвеждат от изкопаеми руди, които съдържат хлориди и сяра. Те използват естествени торове и химически странични продукти. Най-често използваните естествени соли за производството на превръзки са ценит, лангбеинит, силвинит - те съдържат до 25% калий.

В готовите торове има различни добавки, които повишават ефективността на използването им: хлор, сяра, магнезий и други. Не всички препарати могат да се използват за всички култури, на различни видове почви; има препоръки за периода на тяхното приложение. Съдържанието на калий се изчислява като неговия оксид (K2О).

 • Калиев хлорид

Торът съдържа 63% калий и около 40% хлор.На външен вид това са сивкаво-бели или розови кристали, които бързо се овлажняват и пират, ако се съхраняват неправилно. Лекарството се използва за есенно торене, тъй като много растения страдат от голямо количество хлор - картофи, домати, краставици, боб, стайни цветя, грозде, елда, тютюн. Спанакът и целината реагират добре на този дресинг. Веществото също натрупва соли в почвата и повишава нейната киселинност. Калиев хлорид не се използва на тежки почви.

 • Калиев сулфат

Друго често срещано име е калиев сулфат... Препаратът съдържа до 50% калиев оксид, съдържа също сяра, калций и магнезий. Веществото под формата на малки жълтеникави кристали абсорбира малко вода, по-лесно се транспортира и съхранява. Той се използва широко в оранжерии, за култури, които не могат да понасят форми с хлор. Кръстоцветните и бобовите растения трябва да се хранят с калиев сулфат, тъй като имат нужда от сяра. Калиев сулфат се прилага по всяко време и на почти всички почви (с изключение на киселите, където киселинността се увеличава с използването му). Също така лекарството не се смесва с варови вещества.

В присъствието на сяра растенията натрупват по-малко нитрати. Следователно, калиев сулфат е полезен за хранене на зеленчуци.

 • Калимагнезия

Това е и препарат без хлор - сиво-розов прах. Внася се в района с домати, картофи и други зеленчуци. Съдържанието на 29% калий и 9% магнезий прави тора желан за растения на песъчливи глинести и песъчливи почви, бедни на тези елементи. Прахът не е хигроскопичен, не създава проблеми при транспортиране и съхранение.

 • Калиева сол

На външен вид това са малки кристали от сивкав, бял или розов цвят. Има 40% и 30% сол (отговаря на съдържанието на калий). Останалото вещество е хлор. Торът не се използва за зеленчуци и други култури, които не понасят хлор. Подходящо за захарно цвекло и фуражни кореноплоди, тъй като съдържа натрия, от който се нуждаят. В правилната дозировка, според инструкциите, калиевата сол е необходима за плодовите и ягодоплодни растения.

В 30 процента сол има магнезий. Лекарството се прилага върху леки песъчливи и торфени почви по време на есенна работа. Калиевите соли могат да се прилагат през пролетта върху влажни почви - хлорът ще се измие от тях, а калийът ще се фиксира. През лятото тези превръзки не се използват.

 • Калиев карбонат

Торът без хлор е известен и под имената на калиев карбонат и поташ. Веществото бързо се изпича, влажността губи качеството си. Към него се добавя вар, което води до алкализиране на почвата или торф. Подходящ за кисели почви.

 • Циментов прах

Това съединение е богато на калий: 10-35%. Въведено за растения, които реагират слабо на хлора. Повишава съдържанието на алкали в почвата, поради което се използва за неутрализиране на кисели почви.

Популярна натурална добавка с поташ и фосфор. Количеството калий зависи от вида на дървата, които се изгарят. Пепел с 14% калий се добива от млади широколистни дървета. Пепелта от иглолистни дървета и стари дървета съдържа по-малко от нея. Добър тор за кисели почви.

Пепелта не се смесва с домашни птици, изпарения и оборски тор, суперфосфат и азотни препарати.

Приложение Nitrophoska

Сложен и смесен тук

С развитието на технологиите различни вещества лесно се смесват и обработват, поради което сложните форми на минерални торове: двойни и тройни, са получили широко признание. Производство и използване на азотно-поташ, фосфор-поташ, азотно-фосфорно-калиеви препарати. В момента са популярни сухите и течни форми на сложни препарати с балансиран набор от вещества за една конкретна култура.

 • Калиев нитрат

Продуктът под формата на малки жълтеникаво-сиви кристали съдържа 46% калий и 13% азот. Може да се втвърди и да стане неизползваем при висока влажност. Да се ​​съхранява само на сухо място. Селитрата стимулира развитието на културите, въвежда се при засаждане, както и през лятото. Използва се на неутрална почва, тъй като калият не се асимилира върху алкални, а азотът - на кисели.

Балансираният тор съдържа еднакво азотни, фосфорни и калиеви оксиди. Внася се през есента, както и кореновата обработка през пролетта и лятото.

 • Калиев монофосфат

Бежов калиево-фосфорен препарат, който е по-добър за личен парцел в гранулирана форма. Съдържа 28% калий, 23% фосфор. добре тор за зеленчуци и цветя: стимулира плододаването, повишава устойчивостта към болести, предизвиква бурен растеж на страничните издънки. Често се използва в оранжерии, на открито за зеленчуци, балконски цветя.

Приготвяне на калиев разтвор за хранене на растенията

Особености на въвеждането на калиеви препарати

Преди да използвате средствата, трябва внимателно да прочетете инструкциите.

 • Препоръчва се полагането на калиеви торове през есента върху тежки глинести почви, а на леки почви през пролетта.
 • Картофените торове се прилагат най-добре на малки порции.
 • Калият се усвоява по-добре от растенията, ако се наторява на влажна почва в хладно време.
 • През пролетта калият се използва в смеси повече от азота. През есента количеството азот се увеличава.
 • Правилната доза на калий е важна за доматите, което помага на растението да образува красиви и вкусни плодове. Зелено петно ​​в близост до стъблото е знак за липса на калий.
 • За картофите се използват калиеви торове без хлор.

Лекарствата ще бъдат полезни, ако се използват правилно. Кореновата превръзка е особено ефективна във фазата на създаване на яйчниците.

Коментари към статията
Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци