Защо дървесната пепел е отличен тор и как да я използваме правилно?

Съдържание


Привържениците на екологичното земеделие се опитват да използват изключително естествени съединения за хранене на растенията на своя сайт. Пепелта се използва като тор от незапомнени времена. Това вещество е незапалим остатък в резултат на изгарянето на дърва и други растителни материали. Пепелта е наситена с микроелементи, важни за развитието на различни култури. Торът се абсорбира перфектно от растенията, основното е да го подготвите и приложите според правилата.

Шепа пепел

Състав на пепел

Химичният състав на пепелта зависи от изгарянето на суровината. Като тор се използват прах от пепел, останал от изгарянето на дървесина (така наречената дървесна пепел) и вещество, получено при изгарянето на растителни остатъци.

Проучването установи:

 • пепелта на зелените растения съдържа повече микроелементи;
 • дозировката на минералите зависи от възрастта на растителната тъкан;
 • калий преобладава в младите листа, а повече калций в старите листа;
 • изгореното зърно съдържа големи количества магнезий, сяра и фосфор;
 • много калий се намира в пепелта на върховете на слънчоглед, картофи, елда, коприва и киноа.

Летните жители често използват дървесна пепел, тя се счита за най-балансирана по състав и може успешно да замени минерален фосфор-калиев тор. Изгорелите дървесни отпадъци съдържат фосфор, калий, магнезий, калций, цинк, сяра, мед. Именно този тор е най-подходящ за подзолисти и кисели почви.

Пепел може да замени пепелта, тъй като от химическа гледна точка това е същото вещество, само с по-фина фракция и по-светъл нюанс.

Изгаряне на дърва

Как да получите пепел?

Самото получаване на дървесна пепел изобщо не е трудно. Огънят се запалва при спокойно време, като се държи на разстояние 6-10 м от засаждането и най-близките сгради. Най-сигурният и удобен начин е да изгаряте дърва в големи метални резервоари или бъчви.

Материалът, който трябва да се изгори, трябва да бъде екологичен.

За да получите дървесна пепел, можете да използвате:

 • стара дърва за огрев;
 • трупи;
 • дъски;
 • режа дървета;
 • клони, оставени след подрязване.

Дървесината трябва да е без мухъл, боя и лак. След изгарянето на дървата пепелта се отделя от въглищата.

По същия начин пепелта се получава от трева, стъбла и листа.

Пепел може да се използва по предназначение без ограничения на срока на годност. Но е важно да съхранявате тора правилно. Пластмасовите торбички не са подходящи за тази цел. Пепелният прах се изсипва в дървена кутия със стегнат капак; съхранението трябва да се извършва в условия на ниска влажност.

Използване на пепел като тор

Какво дава торене на почвата с пепел?

Пепел има благоприятен ефект върху състава и структурата на почвата. Като тор веществото е ефективно за блатисти, котловини, подзолисти, песъчливи и песъчливи почви.

Благодарение на въвеждането на пепел е възможно:

 • да се компенсира липсата на минерали в почвата;
 • разхлабете почвата, като я прави пропусклива за вода и въздух;
 • намаляват киселинността на почвата, което има благоприятен ефект върху култивираните растения.

Експертите не препоръчват използването на пепел като тор върху алкални почви, наситени с натриеви соли.

Времето на прилагане на прах за пепел зависи от състава на почвата:

 • Тежката почва се наторява през есента, като се прави 0,3-0,8 кг горна превръзка на 1 кв. метър.
 • По-добре е веществото да се въведе в пясъчни почви през пролетта.

Гранулирана дървесна пепел

Пепелта не трябва да се прилага заедно с домашен тор, оборски тор и промишлени азотни торове. Ако добавите тези вещества в земята едновременно, ще възникне химическа реакция, в резултат на което амонякът ще се изпари и растенията ще започнат да изпитват недостиг на азот.

Също така, пепелта не се използва едновременно със суперфосфат, тъй като и двата тора съдържат значителни дози фосфор. Излишъкът от този елемент може да причини некротично зацапване, пожълтяване и падане на листата.

Пепелта може да се използва и за приготвяне на компостна смес за градината: 1 част прах от пепел се смесва с 3 части хумус или торф и се оставя да се загрее отново. Такъв компост узрява много по-бързо от обикновено.

Как да използвате пепел за хранене на растенията?

Сред растенията, отглеждани в градината, има култури, които са особено отзивчиви към торенето с пепел. Те включват:

 • бобови растения;
 • нощник;
 • кръстоцветни;
 • зеленина;
 • корени;
 • краставици;
 • чесън;
 • лук.

Размерите на приложение на пепел за тези растения са индивидуални. Торът се използва и за цветя, плодни храсти и дървета.

Торене на краставици с пепел

Торене на краставици и други зеленчуци с пепел

На първо място, трябва да знаете нормите на потребление на тор за пепел за зеленчуци.

Средните данни изглеждат така:

 • в течна форма - 0,5 л на растение;
 • суха - 150 г на 1 кв. метър;
 • при засаждане на разсад - 1-2 супени лъжици. l. на дупка.

Всеки наличен контейнер може да служи като мярка за теглото на пепелта:

 • 1 супена лъжица. l. - 6 g;
 • чаша с обем 200 ml - 100 g;
 • литров съд - 500 g.

Инфузията на пепел се приготвя от 1 чаша пепел на 10 литра вода, като съставът се запазва 2-3 дни. Ако инфузията се използва за листно хранене, концентрацията на веществото се намалява 2 пъти (до 0,5 чаша пепел).

Приложение на тор:

 • Реколтата от краставици има висока нужда от калий и калций; тези елементи участват във формирането на издънки и яйчници. Преди сеитбата лехите се торят, като се поръсват със суха пепел (50 g на 1 кв.м). По време на цъфтежа храстите се поливат с разтвор под корена на всеки 10 дни. В открито поле се използва допълнителна листна превръзка за краставици 2 пъти месечно.
 • За чушки и домати пепелта се внася под изкопаването на почвата преди засаждането (150 г на 1 кв. М) и в дупката при засаждане на разсад (2 с. Л.). В началния етап на плододаване торете в корена, като правите 1 литър инфузия за всяко растение. След 2 седмици кореновата превръзка се повтаря.
 • Картофите трябва да се наторяват, като се прибавя пепел, когато се копае земята (100 г на 1 кв.м) и в дупката при засаждане (3 с. Л.). Впоследствие по време на олющване се въвежда разтвор на пепел (2 чаши на храст).
 • Кореновите култури изискват торене с пепел при изкопаване на почвата за засаждане (100 г на 1 кв.м). След това морковите и цвеклото се поръсват с пепел на всеки 10-15 дни и се поливат.
 • Зелето се наторява преди засаждането, като се прибавя пепел при изкопаване на земята (200 г на 1 кв. М.) И в дупките (3 с. Л.). По-късно, при влажно време, прашете насажденията с пепел или напръскайте с пепел инфузия, за да се предпазите от смола.
 • Лукът и чесънът трябва да се внасят в пепел за копаене през есента (200 г на 1 кв.м) или през пролетта (100 г на 1 кв.м). През лятото зеленчуците се хранят три пъти с инфузия на пепел.

При отглеждане на разсад от зеленчуци, горната дресинг се използва само след появата на 3-4 истински листа. Ако зрелите растения изглеждат добре развити, цъфтят и плододават нормално, следващото торене с пепел може да бъде прескочено.

Торене на малини с пепел

Торене на овощни дървета, храсти, плодове с пепел

В градината храненето с пепел се извършва за сливи и череши. Препоръчва се нанасяне на тор веднъж на 3-4 години. Около дърветата се изкопава жлеб с дълбочина около 15 см, където се налива разтвор, приготвен от 2 чаши дървесна пепел и 10 литра вода. Едно плодово дърво трябва да има няколко кофи за такова хранене.

За да приготвите разтвора, използвайте топла вода, след това съставът се влива в продължение на 10-12 часа.

Касисът, цариградското грозде и гроздето приемат този тор добре.Сухата пепел (2-3 чаши) се въвежда в жлеб, разположен по периметъра на кръга на багажника, след което се напоява с вода.

Наторява се с пепел и грозде. За култура се използват коренови и листни превръзки в стандартна доза (1 чаша на 10 литра вода за разтвор под корена и 2 пъти по-слаба концентрация за пръскане).

Могат ли малини да бъдат наторени с пепел?

Пепелният тор може да се използва за малини, културата го обича. Въпреки това, храненето в този случай има свои собствени характеристики. Факт е, че малините предпочитат леко кисела почва. Нивото на киселинност трябва да бъде между 5,5-6,5 pH. PH метър ще ви помогне да определите точно индикатора. По-лесен начин е да използвате лакмусова тест лента, която може да бъде закупена в магазин за градинарство.

Когато се прилага стандартна доза тор, киселинността на почвата намалява, което може да повлияе негативно на развитието на културата. Следователно под всеки храст се прилага не повече от 100 г тор за пепел. Наторете малини по същия начин като другите плодни храсти. В кръга с близо варел се изкопава жлеб, където се въвежда пепел. След това торът се поръсва с почва и се полива. Това трябва да се прави на всеки 2-3 години през пролетта.

Торене на ягоди с пепел

Как да наторим ягоди с пепел?

Ягодите, известни още като градински ягоди, изразходват много енергия за плододаване. Именно през този период храненето с пепел ще дойде по-удобно.

Когато яйчниците започнат да се образуват върху храстите, пепелта се разпръсква между редовете със скорост 2/3 чаша за 1 кв. метър. За да се предотврати издухването на пепелта от вятъра, тя е леко вградена в земята и веднага се полива.

След 2-3 седмици се извършва второ хранене. Този път ягодите се напръскват с инфузия на пепел (100 g на 10 L вода). Това трябва да се направи при облачно време или рано сутрин.

Торене на цветя с пепел

Торене на цветя с пепел

Пепелта като тор може да се използва за градински и стайни цветя. Сухата пепел се внася по време на пролетната трансплантация на цветни култури. Тор се вгражда в почвата и растението се полива.

Колко пепел се нуждае от цветя?

 • За един възрастен екземпляр е достатъчно 2-3 супени лъжици. l. пепел на прах.
 • При отглеждане на градински растения се използва различна дозировка - 200 г на 1 кв. метър почва.

По време на цъфтежа културите се наторяват чрез пръскане върху листа. Инфузията за това се приготвя от 1,5 с.л. l. пепел на 1 литър вода. Съставът се влива предварително за 5-7 дни. Гераниумите, фуксиите и цикламените са особено любители на такова хранене.

През лятото можете да подхранвате градински и закрити цветя с инфузия на пепел 3-4 пъти, което го прави по-концентриран (3 супени лъжици на 1 литър вода).

Пепелта е отличен източник на минерали, необходими на растенията. Торът е лесен за приготвяне самостоятелно, безопасен е за култури и хора, но изисква точна дозировка. Прилагането на такова хранене отнема малко време и дава много добри резултати.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци