Сложни торове за рози - гаранция за растеж и цъфтеж

Съдържание

Обикновено торовете за рози се полагат през пролетта в дупка или изкоп за засаждане. Но с течение на времето почвата се изчерпва, микроелементите се измиват с напояване, така че растенията изискват периодично подхранване. Най-ефективно е едновременното подхранване с няколко вида торове, чийто количествен състав се избира въз основа на структурата на почвата, климатичните условия и състоянието на растенията.

Буш роза

Градинарите разделят всички торове на следните видове:

 • органичен;
 • минерал;
 • листно

За да се осигурят добри условия за развитието на розовите храсти не само през пролетта и есента, се препоръчва заедно да се прилагат органични и минерални торове. Органичната материя се разлага бавно, но подобрява структурата на почвата. Минералните вещества служат като бърза храна за растенията и органичните микроорганизми, но излишъкът от минерални торове допринася за вкаменяването на почвата и образуването на соли, което инхибира развитието на кореновата система.

Органичен тор за рози

Всичко може да се използва за хранене на рози. видове органични торовес изключение на пресен тор. Пресният тор може да изгори корените на растенията, затова е препоръчително да го използвате на етапа на пълен разпад или полуживот. За изливане под храста се използва торф или зеленчуков компост, за въвеждане на хранителни вещества с вода се използват инфузии:

 • инфузия на пиле се получава чрез разреждане на пилешки тор с вода в съотношение 1:20, ако носилката е прясна и 1:10, ако носилката е стара. Настоявайте на сянка в продължение на 5 дни, разредени за напояване с вода 1: 3;
 • краве инфузия - приготвя се по същия начин в съотношение 1:10 от кравешки тор, настоява се 5-7 дни, разрежда се за напояване 1: 2;
 • зелен тор се използва, ако няма оборски тор или извадка, той се получава от смес от плевели преди осеменяване, листата и стъблата на които се нарязват на ситни парчета, набиват се в пластмасов съд и се заливат с вода. След 10 дни ферментация, готовата инфузия се разрежда с вода 1:10 за поливане.

За увеличаване на хранителната стойност на органичните разтвори се добавят дървесна пепел и суперфосфат, на базата на условията на употреба, 1000 g или 500 g, съответно, за 50 литра вода.

Минерални торове за рози

Минералните торове включват химикали, които имат благоприятен ефект върху растежа и развитието на всички растителни системи:

 • азот - амониев нитрат, урея - са необходими за активния растеж на леторастите, широколистната маса. Излишъкът от азот води до забавяне на цъфтежа и намаляване на броя на съцветия;
 • фосфорна - суперфосфат, двоен суперфосфат, амофос - осигуряват буен цъфтеж и узряване на младите издънки през есента преди настъпването на постоянни студове;
 • калий - калиев хлорид, калиев сулфат, калиев магнезий, калиев сулфат - увеличават устойчивостта на замръзване на храстите, подобряват цвета на цветята, стимулират движението на сокове от една растителна система към друга, помагат на розите да задържат влагата в стъблата и листата.

Най-универсалният се счита калиев сулфат, който съчетава свойствата на фосфорните и калиеви торове.

Листна превръзка на рози

Листна превръзка или превръзка на листа може да се извършва през есента, лятото и пролетта, като се използват както органични, така и минерални торове. Но с листно превръзка, разтворите и инфузиите трябва да се разреждат с вода два пъти повече, отколкото с поливането в корена.Органичните инфузии (пилешко, краве и билкови) трябва да бъдат прецедени, за да се предотврати попадането на малки частици по листата и запушването на пръскачката.

 • урея 30 г на 10 литра вода;
 • натриев хумат - разтваря се 10 g в 3 литра вода и след това се разрежда 20 пъти;
 • суперфосфат - 50 г на 1 литър гореща вода, след пълно разтваряне се разрежда в 10 литра вода;
 • пепел - 500 мл се залива с литър вода, след инфузия се разрежда в 10 литра вода и се филтрира.

Листната превръзка се извършва в топло сухо време с прясно приготвени разтвори. Вечер капки хранителен разтвор остават дълго време върху листата, но обилната роса може да попречи на целия процес. Листната превръзка не влияе върху структурата на почвата и бързо се абсорбира от растенията.

В продажба се появиха напълно разтворими растителни торове за рози, които съдържат пълен набор от микроелементи.

Торене на рози през пролетта

През пролетта розите се третират възможно най-рано, преди да започне активният растеж на пъпки и издънки, когато се установи положителна температура на околната среда. Торенето през пролетта се извършва по няколко начина:

 • пускане на органични торове около розовия храст - 0,5 кофи изгнил тор;
 • внасяне на минерални торове по сух метод (прилага се само върху мокра почва с последващо поливане) 1 супена лъжица амониев нитрат или карбамид се разпръсква под храста;
 • мулчиране с органична материя (изгнил тор или градински компост) - подхранва растенията и предпазва почвата от изсушаване.

Градските производители на цветя могат да използват готови сложни торове за рози, които търговската мрежа предлага в достатъчни количества. Преди цъфтежа, количеството на азотни торове и се увеличава дозата на калий и фосфор, които се прилагат с водни разтвори с напояване или върху лист.

Няма смисъл да торите млади розови храсти, засадени миналата пролет с органична материя, тъй като достатъчно количество от него е внесено в ямите за засаждане.

Как да наторим рози през есента?

Обилното цъфтене неизбежно води до отслабване на храста, следователно през есента е необходимо да се компенсира загубата на хранителни вещества с компетентно подхранване през есента, така че растението да остане силно за зимата с добър имунитет:

 • поливане фосфорно-калиеви торове ускоряват зреенето на леторастите през есента и спират растежа им - 25 g суперфосфат и 10 g калиев сулфат се приемат за 10 литра вода;
 • от септември изключете азотното торене, което допринася за увеличаване на листната маса и растежа на младите леторасти;
 • през есента с настъпването на замръзване можете да поръсите земята под розовите храсти с изгнил оборски тор, мулч или зрял компост, тогава през пролетта първата горна превръзка може да се направи по-късно.

Минералните торове за рози през есента се прилагат под храста под формата на разтвор или върху лист. Ако есента е дъждовна, поливането трябва да бъде спряно и гранулираното трябва да се разпръсне под храстите. Излишната вода тласка растението към активно натрупване на издънки, което е напълно нежелателно за зимата.

Торене на стайна роза

Всички рози се наторяват по същата схема, но помещението изисква засилено хранене, тъй като обемът на хранителната почва е ограничен от размера на саксията. Препоръчва се да започнете торенето на растение месец след пресаждането в нова почва и да го торите на всеки две седмици, като използвате сложен минерален тор. Мнозина отвеждат розовете на закрито на балкона или градината през пролетта, тогава се нуждаят от грижи. Трябва да поливате често, тъй като почвата в саксиите изсъхва по-бързо. През есента, добавяйки за зимата, е необходимо през целия период да се осигури на растението оптимална температура на въздуха от 12-15относноВ. Спрете храненето и намалете поливането до веднъж на две седмици. Тогава, с идването на пролетта, розата ще ви зарадва с активен растеж и изобилен цъфтеж.

Как да оплодим китайска роза?

Китайската роза (хибискус) е много популярна сред любителите на закрито цветарство, тъй като грижата за нея е проста и лесна, както за всяка закрита роза.За да получите луксозна корона и ярки цветя, трябва да осигурите правилна грижа и ефективно хранене на растението. Китайската роза трябва да се подхранва, като се редуват органични торове с минерални торове, веднъж седмично през целия период на активна вегетация и цъфтеж. Най-добрият вариант е да използвате готови сложни водоразтворими формулировки за цъфтящи декоративни растения. Оплождайки китайците, е необходимо да се даде предпочитание на смеси, съдържащи желязо и меден хелат, които са необходими за пълно развитие и изобилен цъфтеж.

Признаци за хранителен дефицит на роза

Опитен цветар винаги може да определи чрез появата на роза какви микроелементи или химикали й липсват за нормален растеж и да избере правилните. Има няколко външни признака:

 • ако листата пожълтяват, издънките побеляват и растението губи листната си маса - това е признак на азотен глад. Можете да използвате разтвор на карбамид с поливане под храст или върху листо, резултатът ще бъде забележим след два дни;
 • ако листата станат кафяви по ръба на чинията и изсъхнат, това показва липса на калий, можете да използвате разтвор на калиев магнезий или инфузия на дървесна пепел за поливане;
 • ако листната плоча пожълтее между вените, които остават зелени - това е липса на желязо или манган, листната превръзка трябва да се извърши чрез напръскване с разтвор, съдържащ манган или железен хелат.

Излишъкът от хранителни вещества и прекомерното наторяване водят до бели петна по листата и инхибиране растежа на храста.

Ето защо не трябва особено да се увличате с химически разтвори. За да могат розите да растат силни и да радват с обилен цъфтеж, трябва да изберете устойчиви сортове, правилно да определите мястото на отглеждане, да спазвате правилата за засаждане, поливане и хранене.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци