Как да изберем подходящия тор за подхранване на разсад

Съдържание

За да отглеждате богата реколта, са необходими висококачествени разсад, за които е необходимо дебело стъбло с ниска първа четка. Водата, добрата почва и добре подбраната покривка са основните фактори за постигането на тази цел.


Всеки градинар е пряко запознат с процеса на отглеждане на разсад. В определен стадий на развитие се изисква правилно хранене. Торовете за разсад са представени на съвременния пазар с най-широка гама.

Разсад

Най-ефективни и удобни са течни или незабавни препарати, произведени под формата на гранули, таблетки, прахове. Те задължително трябва да включват: азот, калий, фосфор, магнезий, желязо, бор и други микроелементи. Преди да използвате лечението, е изключително важно не само да прочетете инструкциите, но и да ги спазвате стриктно, особено по отношение на концентрацията. Средната консумация на вещество е 1 супена лъжица (7 - 10 грама) на 10 литра вода.

 • Органоминералните смеси са тъмно течно вещество, съдържащо торфени добавки, повишава устойчивостта на растенията към болести.
 • Бързоразтворими - традиционните торове, много ефективни, затова те са най-популярни.
 • Течните смеси под формата на разтвори са малко по-скъпи, но с удобна дозировка. Висока ефективност.

В началния етап разсадът най-вече се нуждае от фосфор, така че съдържанието на този елемент трябва да преобладава в препарата. Семената, доставяни на търговски вериги, обикновено вече са обработени, но ако такава работа не е извършена, трябва да го направите сами със специален разтвор, съдържащ стимулиращи съставки. Ако състоянието на разсада не предизвиква безпокойство, за подхранване могат да се използват универсални препарати. Най-добре е да вземете "Нитрофоска" или "Агрикола No 3". Разтворете една супена лъжица в 1 литър вода. Това решение е достатъчно за около 40 стъбла. След 14 дни можете да лекувате отново лекарството "Effecton O".

Кога да се хранят

Преди бране обикновено разсадът не се подхранва, тъй като в самата почва има достатъчно хранителни вещества за развитието на кълнове. А излишъкът им при слаба светлина може да доведе до смъртта на растението. Първото подхранване на разсад се извършва след появата на 2-4 листа, последващите - в зависимост от външния вид и състоянието на почвата.

Най-добре е торовете да се прилагат рано сутрин, за да може вечер хранителните вещества да бъдат усвоени. Преди процедурата земята трябва да бъде добре навлажнена, но ако има достатъчно влага, тогава разтворът напълно ще замести водата за напояване. За да могат растенията да усвоят максимално хранителните вещества, е необходимо от време на време да разхлабвате горния слой на почвата. Ако на кълновете се появят тревожни признаци, показващи заболяване, трябва да се извърши непланирано подхранване, като същевременно се замени вида тор, тъй като предишното може да не е подходящо.

Опитните градинари определят причините за неразположението от появата на растението:

 1. Липсата на азот причинява забавяне на растежа, стъблата стават тънки, а листата са малки и бледи.
 2. Дефицитът на фосфор забавя темповете на растеж, вените придобиват лилав оттенък, а след това листата пожълтяват и се рушат, увеличавайки податливостта към болести. Най-често се среща в домати и чушки. Необходимо е да се уверите, че растенията не са замръзнали, тъй като при ниски температури фосфорът практически не се усвоява.
 3. Липсата на калий увеличава риска от гъбична инфекция, краищата на листата стават кафяви и след това отмират.
 4. Смъртта на горната част на стъблата показва липса на калций. В началото листата променят цвета си, петна се появяват по тях, след това се навиват и опадат.
 5. Образуването на мраморен цвят на повърхността показва недостиг на магнезий.
 6. Растенията напълно спират да се развиват в резултат на недостатъчно бор.
 7. Листата изсъхват и не се изправят дори след обилно поливане - ясен признак на гниене на корените, причинено от липса на мед. Проблемът е особено актуален за торфена почва.

Съвет: Особено внимание трябва да се обърне на дебелината на стъблото, ако тя е прекалено опъната, трябва да извършите обработка със суперфосфат: 1 супена лъжица на литър вода или напръскайте веднъж (не повече) наркотик "Спортист".

Как правилно да се обработва

В начален стадий на развитие растенията са особено чувствителни към условията на околната среда. За всяка култура изберете подходящите смеси и изчислете точното количество. Ето защо тук са необходими специални грижи и компетентен подход. На първо място, трябва да запомните, че разсадът се подхранва само през периода на растеж, а все още не вкоренените растения не могат да бъдат обработвани. За младите издънки се използват торове с ниска концентрация.

Няколко часа преди обработката, почвата трябва да се навлажни, което ще допринесе за равномерното усвояване на хранителните вещества. След всяка горна превръзка, за да се избегнат изгаряния, растенията трябва да се напръскат с вода, за да се отмие случайно погълнатата тор от листата. По това време кореновата система на растенията е все още слаба, така че хранителните вещества трябва да се доставят в лесно смилаема форма.

Съвет: По време на отглеждането има периоди, когато растението придобива потиснат вид, въпреки правилната грижа. В този случай е необходимо да се извърши листно хранене с балансиран състав с микроелементи.

Най-популярните растителни торове:

 • "Humat Orton" е сложен тор, съдържащ микроелементи. Предназначен за повечето видове зеленчуци и цветя. Произвежда се под формата на концентрат, който се разтваря във вода преди употреба.
 • Ортонов разсад Доматът е органичен тор, който осигурява на растенията всички необходими елементи: азот, калий, бор, манган, фосфор. Всички пропорции вече са изчислени.
 • "Orton Rost" позволява на младите кълнове да получават всички полезни вещества, насърчава бързото им усвояване. Той дава възможност за отглеждане на култури дори при трудни климатични условия.
 • Biohumus укрепва кореновата система, повишава жизнеността и устойчивостта на болести.
 • "Krepysh" съдържа балансиран комплекс от витамини и микроелементи. Перфектен за всички видове култури, укрепва кореновата система, повишава производителността.
 • "Разтвор" е минерален тор за разсад от зеленчуци и цветя. Съдържа компоненти, които са лесно смилаеми, спомага за укрепване на кълновете, увеличава добива.
 • Традиционни методи. Пилешки подправки, тор за добитък, дървесен пепел са отличен източник на естествени вещества, необходими за правилното развитие на разсад. Използването на такива торове обаче изисква известен опит и умения, но ако следвате прости правила, тогава проблемите могат да бъдат избегнати.

Компетентният подход е основа за добра реколта

Методът за отглеждане на растения в малки площи: в оранжерии, оранжерии или други помещения, където се поддържа определена температура и осветление, благоприятни за оптимално развитие, се нарича разсад. Почвата трябва да е лека, така че по време на трансплантация да остане сноп от пръст върху корените, което ще допринесе за бързо вкореняване на ново място.

Оптималните условия за отглеждане се състоят от различни фактори: вода, минерални соли, въглероден диоксид, микроелементи. Сложните биохимични процеси непрекъснато протичат в растенията, превръщайки всички полезни компоненти в узрели вкусни плодове.

Органични торове обогатяват ги с хранителни вещества, минерални - подобряват фотосинтезата и метаболизма. Ето защо дори плодородните почви се нуждаят от подхранване. Това е един от най-важните компоненти на грижата за разсад, успехът в получаването на добра реколта зависи от това колко правилно е организирана.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци