Как правилно да използвате торфени таблетки за разсад?

Съдържание


Много градинари използват торф за торене на земята, докато не всеки знае, че има специални торфени таблетки за разсад. Наличието и лекотата на използване на този инструмент пленява не само опитни професионалисти, но и обикновени любители. Остава обаче въпросът: как правилно да използвате торфени таблетки?

Торфени таблетки

Видове хапчета

На началния етап трябва да решите кой инструмент е най-подходящ. Торфените таблетки могат да се различават по размер, състав, присъствие или отсъствие на черупка, както и различни допълнителни компоненти.

 • Размерът.

Диаметърът на таблетките варира от 24 до 90 мм, а височината е от 8 до 30 мм.

 • Състав.

Основната част на таблетката е торфено-хумусен субстрат, който осигурява добра пропускливост на въздух и вода.

 • Черупка.

Сгъстеният торф може да бъде вътре в разтеглива мрежа, специална хартия или да се продава в чист вид.

 • Допълнителни компоненти.

Таблетката може да съдържа стимуланти на растежа, антибактериални лекарства, минерални торове, добавки за намаляване на ефекта от трансплантацията на растения, както и други помощни вещества.

Торфените таблетки трябва да се избират въз основа на семената на растението и неговия вид. Например, петуниите се нуждаят от по-малък диаметър, но за да отглеждате чушки и други зеленчуци, трябва да вземете по-голяма таблетка. Освен това торфеният субстрат може да бъде с различна киселинност, което също е важно да се вземе предвид при отглеждането на разсад на определена култура.

Съвети

Когато избирате торфени таблетки, обърнете внимание на структурата: ако е твърде груба, тогава въздухът няма да тече добре към корените на растението и разсадът ще отслабне. Също така е по-добре да вземете шайба с мрежа, която ще задържа сместа след поливане. В допълнение, той е импрегниран с фунгициди, което предпазва разсада от определени заболявания.

Разсад в торфени таблетки

Предимства и недостатъци

Има много повече положителни аспекти на торфените таблетки, отколкото недостатъците. Основните предимства включват следното.

 1. Крехкостта и ронливостта на структурата на торфа осигуряват комфортни условия за формиране на кореновата система.
 2. Антибактериални добавки, както и способността на торфен хумус да не концентрира излишната влага, предотвратява болестите по растенията и предотвратява гниенето на корените.
 3. С правилния подбор на таблетки с достатъчно количество минерални торове, стимуланти на растежа и други вещества, производителите гарантират 100% кълняемост (важен фактор при отглеждането на скъпи семена).
 4. Формата на шайбата ви позволява да поддържате оптимално разстояние между засадените семена.
 5. Хранителният комплекс, вграден в торф, позволява да не се ангажира допълнително торене за определено време.
 6. Балансираният състав насърчава ускоряването на растежа на растенията и предотвратява риска от неправилна употреба на торове.
 7. Пресаждането на разсад в открита земя директно с торфени бучки ви позволява да не ги нараните. Разсадът се вкоренява по-добре, растенията започват да цъфтят и дават плод по-бързо.
 8. Черупката помага за бързо и точно отделяне на корените един от друг, поради наличието на мрежа или хартия, транспортирането на растението от контейнера до земята е улеснено. Почвата не се руши, процесът на разсаждане става по-чист, спестява се време.

Ако говорим за недостатъците на торфените таблетки, тогава има само един недостатък - доста висока цена. Имайки предвид, че градинарите често отглеждат голям брой разсад, се оказва, че е доста скъпо да закупите този инструмент.

Торфени таблетки Джифи

Производители

Широката гама от торфени таблетки ви позволява да изберете тор за всеки вкус и бюджет. Цената им варира от 3 до 10 рубли и зависи от размера и производителя. Вносните Jiffy и Ellepress са по-скъпи, но местният производител радва с достъпна цена, но има много по-малко помощни вещества.

 • Джифи - първият производител на торфени таблетки. В допълнение към торфения хумусен субстрат, торът съдържа стимуланти на растежа, антистрес добавки и антибиотици. Благодарение на отличната си рохкава структура е удоволствие да се използват таблетки Jiffy, те са подходящи дори за най-бързите култури (пеларгония, иглолистни дървета и др.) Приблизителната цена на един цилиндър със среден диаметър е около 6 рубли.
 • Ellepress произвежда торф тор под формата на цилиндричен контейнер, силната обвивка на който прави възможно да не се използват допълнителни контейнери за отглеждане на разсад. В допълнение, той се третира с фунгициди, които предпазват разсада от паразитни гъбички. Торф в таблетки Ellepress с най-високо качество - финландски лек сфагнум. Производителят регулира киселинността на субстрата с добавка на вар. Оптималното ниво на рН от 5,4–6,2 прави тора идеален за повечето растения. Средната цена на продукта е 7 рубли на брой.
 • "Ecosad" Е производител в близост до Москва, който използва високоморски торф с добавяне на вермикомпост за производството на торове. Тази комбинация подобрява водно-физическите свойства на почвата, има положителен ефект върху нейната структура. Цената на един таблет е около 3 рубли.
 • "Ekotorf" произведен в района на Нижни Новгород, той е чист торф без никакви добавки. Можете да закупите тор в комплект за 50 рубли. Тя включва пластмасова касета за 12 клетки, палет и самия продукт.

Засаждане на семена в торфени таблетки

Инструкции

Почти всеки производител поставя информационна листовка с препоръки и инструкции в опаковката с торфен субстрат. Ако обаче няма такъв, е доста просто да се справите с тора.

И така, как да използвате торфени разсад? Инструкциите са доста прости.

 1. Поставете шайбата в пластмасова кутия, контейнер, съд, чаша или друг контейнер, предназначен за покълване на семена.
 2. След това се изсипва с вода със стайна температура и се изчаква около 30 минути. През това време торфът ще набъбне и ще се издигне на височина 5-7 пъти (диаметърът няма да се промени).
 3. След източване на излишната вода можете да започнете да засаждате семена. Отгоре на таблетката има специални вдлъбнатини за лесна сеитба. Обикновено там се засаждат 1-2 семена. В зависимост от характеристиките, семената се поръсват с почва или се оставят отворени.
 4. Тогава се избира място с оптимални условия за по-нататъшен растеж на разсад.
 5. След достигане на определено ниво на развитие, разсадът се трансплантира заедно с остатъците от торф. След известно време черупката се разлага самостоятелно и не пречи на корените да растат допълнително.

Отглеждането на разсад в торфени таблетки значително улеснява работата на всеки градинар. Това е най-добрият начин за отглеждане на разсад със 100% кълняемост и отлична степен на оцеляване. Бързият растеж на културите ви позволява да отглеждате развити, здрави разсад в най-кратки срокове. Освен това резниците могат да се вкореняват в торфени таблетки, разсадът може да се гмурка и просто да се използва като почва за стайни растения.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци