Какво може да се засади в градината след бране на ягоди

Съдържание


Сладката ароматна ягода, с която възрастните и децата обичат да се поглезят, е едно от първите плодове, които се появяват в градината. За да могат храстите на растенията да дават плод обилно и да нараняват по-малко, те трябва да бъдат трансплантирани на ново място на всеки 3-4 години. Ето защо, начинаещите градинари често се сблъскват с въпроса какво може да се отглежда след ягоди и какви култури с максимална полза са най-добри за запълване на освободения парцел земя.

Реколта от ягоди

Защо да наблюдавате редуващи се кацания

При отглеждането на всякакви култивирани растения е важно да се наблюдава сеитбообращение, благодарение на което е възможно да се поддържа нормалната микрофлора и плодородието на обекта. Факт е, че всяко растение изисква определен състав, реагира по свой начин на плътността, киселинността и други характеристики на почвата и е устойчиво на определени вредители и болести.

Неспазването на редуването на насажденията неизбежно ще доведе до пълно изчерпване на почвата, размножаване на вредители и разпространение на гъбични заболявания. По правило всички култивирани растения страдат от грешки при осъществяването на сеитбообращението и само бобовите растения могат да растат в една и съща площ в продължение на много години и винаги дават добра реколта.

При отглеждане на ягоди трябва да се спазват следните правила.

 • Специалистите препоръчват редуване на културите в зависимост от това коя част от растението обикновено се яде. Така че, ако ягодите са годни за консумация плодове, тогава след нея е по-добре да засадите кореноплодни зеленчуци или зелени.
 • Ягодите принадлежат към семейство Rosaceae, което наброява повече от 3 хиляди вида. Ябълка и круша, череша, слива, малина и много други градинарски култури също принадлежат към това семейство. Всички обичат насипна почва, богата на органични торове, азот, калий и микроелементи. Освен това всички представители на тази голяма група страдат от едни и същи заболявания и се страхуват от едни и същи вредители. Следователно, след ягоди, в никакъв случай не бива да се засаждат растения от семейство Rosaceae.
 • Градинските ягоди имат дълги корени, които отиват дълбоко в почвата. В градинското легло, освободено след ягоди, е по-добре да засадите растения с корени, разположени близо до повърхността на земята.

Желателно е културата за подмяна на ягоди да може да попълни почвата с азот и калий.

Легло с боб

Какво е по-добре да засадите в бившата ягодова градина

Как да се разпорежда с освободената площ и какво да се засажда след ягоди, така че мястото да не е празно? Ето списък на растения, които могат да растат в ягодоплодна градина и да дадат пълна реколта през следващия сезон.

 1. Бобови растения грах, соя, боб, леща и други. Ягодите премахват азота от почвата, а бобовите растения не само не се нуждаят от този микроелемент, но и са в състояние сами да обогатят почвата с азот. Факт е, че възлите на бактериите се намират в корените на тези растения, които натрупват и отделят азот, съдържащ се в почвения въздух. Ако засадите бобови растения след отглеждане на градински ягоди, то следващата година можете не само да получите пълна реколта, но и да обогатите изчерпаната почва.
 2. Коренови зеленчуци, листни зеленчуци, пъпеши. Тези култури имат плитка коренова система и не страдат от онези вредители и болести, характерни за градинските ягоди. Следователно те могат да бъдат засадени на свободното място, но само след обработка на почвата и прилагане на органични и минерални торове.

  Много градинари засаждат лук или чесън след ягоди.Тези култури имат пагубно влияние върху гъбичните спори и патогенните бактерии, дезинфекцирайки почвата. Въпреки това ще можете да получите добра реколта от лук или чесън само ако ягодите са отгледани за кратко време и почвата не е твърде изтощена.

 3. Сидерата... Зелените оборски култури са растения, отглеждани специално за подобряване на състава на почвата. Нищо чудно, че те се наричат ​​зелен тор. Лупин, горчица, фацелия, люцерна се засажда директно след обработката на ягодовото легло. Сидерата бързо набира зелена маса - в средата на лятото се коси и вгражда в земята, след което се засаждат всякакви други култури.
 4. Зърнени храни... Зърнени храни - овес, ръж, елда - често се използва като зелен тор за възстановяване на почвената микрофлора. Например, овесът ще обогати почвата с калий, а след няколко години доматите, чушките и патладжаните ще растат добре на мястото. Ако ръжта е засадена след градински ягоди, плевелите ще изчезнат в градината, а заедно с тях и вредители. Това местоположение ще бъде използвано през следващия сезон за отглеждане на тиквички, домати, зеле. На изтощени почви с повишено ниво на киселинност след градински ягоди ще бъде подходящо да се засаждат елда. Само по себе си това растение не изисква специални грижи и може да расте навсякъде. След косене обаче щедро ще обогати почвата с калий и фосфати.
 5. Цветя... На мястото, където са отглеждани ягодите, цветна леха често се подрежда през първата година след трансплантацията. Ако засадите луковични растения (лалета, нарциси, минзухари), след това следващата пролет можете да се възхитите на резултатите от работата си. Можете да засадите божури ириси, лайка.

Ще бъде възможно връщането на ягодите на предишното им място едва след 5-6 години, когато запасите от хранителни вещества и микроелементи, необходими за растежа и плододаването на тази култура, се възстановят напълно в почвата.

Домати

Какви растения не трябва да се засаждат след ягоди

Има редица растения, които експертите не препоръчват да се отглеждат на мястото, където преди са били ягодите. Това са култури, които страдат от същите болести и вредители като ягодоплодни и се нуждаят от същите хранителни вещества като ягодите. Ако можете да възстановите изтощената почва с помощта на торене, това също може да е възможно, тогава ще бъде много по-трудно да се справите с вредителите.

Важно!

След ягоди не се препоръчва да се засаждат растения от семейство розоцветни, по-специално малини.

Освен това растенията от семейството на нощниците не трябва да се отглеждат след ягоди: домати, чушки, патладжани, картофи, тъй като те просто се нуждаят от плодородна почва, наситена с полезни микроелементи.

Оран и след ягоди

Обработка на почвата след ягоди

За да могат да се отглеждат други култури на мястото на растеж на ягоди и да се получи добра реколта, е необходимо правилно да се обработи освободената площ. Изкопаните стари храсти трябва да бъдат изгорени или изнесени от градината, за да не се разпространят вредители и болести по други растения.

За да се премахнат напълно плевелите, градинското легло трябва да се изкопае, като се задълбочи с 30-40 см и след това трябва да се добави изгнила кравешка тор или друг органичен тор.

Мулчиране на сайта с агрофибър

Компостиране на повърхности

За да подготвят парцелите, използвани за ягоди, за по-нататъшно отглеждане на градински култури, опитни градинари използват метода за компостиране на повърхността. Този метод е коренно различен от обичайната оран и спестява много време и усилия, тъй като не е нужно да се борите с плевелите и да копаете градинското легло.

След събирането на последните плодове ягодовите храсти, без да копаят, се притискат към земята. Нарязаната трева, плевелите плевели или други растителни остатъци се прилагат към градинското легло, отгоре се изсипва изгнил компост. Отгоре цялата тревна купчина се полива с биологично активно съединение, което може да бъде лекарството "Байкал-М1" или "Ренесанс" и покрито с черен полиетиленов филм.

Обикновено тези работи се извършват в края на юни. Предстоят най-горещите месеци на лятото, през които растенията под филма ще се смилат и ще се превърнат в хумус, богат на полезни микроелементи и хранителни вещества. Останалите плевели и ягодовите храсти също умират.

Ако в следващия сезон се планира да се засаждат тиквички или кореноплоди на това място, филмът не се отстранява, а просто се правят дупки в него и се поставят храсти за разсад в тях. Така се постига двоен положителен ефект. От една страна, запасът от хранителни вещества е попълнен в почвата, а от друга, няма нужда от мулчиране на мястото, тъй като черният филм играе ролята на мулчиране.

Дори и за начинаещ градинар няма да е трудно да избере реколта, поради което е препоръчително да засади легло, освободено от ягоди. Бобови растения или пъпеши, цветя или сидерати - това са растенията, които могат да заменят градинските ягоди и да дадат пълна реколта. Основното е да се спазват правилата на сеитбообращението и внимателно да се обработва използваната площ.

Коментари към статията
 1. Интересното е, че ние мулчираме ягоди, покривайки земята от прегряване, сухота и замръзване, тъй като 80% от корените й са на почвената повърхност, по-точно в слой до 20 см. Тези нещастни 3 корена на косата, които отиват в дълбините, не могат да бъдат наречени „Дълбока мощна коренова система“.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци