Видове и техните предимства на кутиите за разсад

Съдържание

Отглеждането на разсад включва не само подготовка на почвата и грижа за кълновете, за успешното покълване на културите е необходим правилен избор на контейнери. Кутията за разсад е един от най-удобните и популярни контейнери. Специалните дизайни гарантират равномерното развитие на здрави разсад, те се закупуват в магазините или се правят със собствени ръце.

Защо имаме нужда от кутии

Има няколко вида контейнери за отглеждане на разсад, вариращи от пластмасови чаши до контейнери с много отдели. Контейнерите се различават по размер, материал и предназначение.

Кутия за дървени растения

Кутиите за разсад имат няколко предимства:

 1. Разсадът се чувства удобно до момента, в който се засади в открита земя.
 2. Такива контейнери спестяват място и се поставят ергономично на перваза на прозореца.
 3. Няма трудности с допълнително осветление на всички разсад.

Видове кутии за разсад

По вида на материала има дървени, пластмасови и калаени кутии за разсад. Дървесината е традиционен материал, но такива контейнери са тежки. Пластмасата е модерен материал, от който е направено почти всичко, тя е лека, достатъчно здрава, лесна за почистване, по-малко се страхува от гъбички, освен това е по-достъпна от другите материали. Когато купувате такъв контейнер, трябва да сте сигурни, че пластмасата няма да навреди на почвата и културите, които растат в нея.

Разсадът се поставя в кутии по различни начини: на ред или поотделно. Всеки метод има свой тип конструкция:

 • Твърдо. Такава кутия се състои от една секция с квадратна или правоъгълна форма. Често контейнерът е пригоден за пренасяне на разсад в открита земя заедно с почвата. За това контейнерът се поставя в ямата за разтоварване и се разглобява. Кълновете остават в кома от земята и просто са покрити с градинска пръст.

Твърда кутия

 • Секционен - за отделно отглеждане на семена. Всяка клетка на касетата е снабдена с дренажен отвор. Капацитетът е проектиран така, че насажденията да не се объркват от корените. Това е удобна алтернатива за разделяне чаши за разсад... Дизайнът спестява място и позволява еднакво поддържане на всички насаждения. Обикновено се прави от дърво или издръжлива пластмаса. Има секционни чекмеджета, които ви позволяват да регулирате ширината на секциите, като премахвате или пренареждате дяловете. Предимството на касетъчните контейнери: всеки разсад получава равномерно количество хранителни вещества от почвата, което означава, че целият разсад се развива равномерно.

Секция кутия

Изисквания към контейнерите

За да може разсадът да расте възможно най-здравословно, трябва да изберете кутия, която да отговаря на тези изисквания:

 1. Средни размери: дълбочина - 8-9 см, дължина - 40 см, ширина - 25 см. Твърде малките кутии пречат на нормалното развитие, кълновете се набиват в тях, разсадът се сгъстява и разтяга. Прекалено големите контейнери също не се препоръчват: повечето хранителни вещества в почвата няма да са полезни. Огромните кутии са неудобни за транспортиране.
 2. Необходими са дренажни отвори. Застоялата влага може лесно да провокира гъбично заболяване.
 3. Към кутията трябва да се прикрепи тава, за да се оттича излишната вода от земята.
 4. Материалът не трябва да е прозрачен. Това е изпълнено със светлина, удряща кореновата система, а ултравиолетовата светлина е опасна за младите корени.
 5. Стените на контейнера трябва да са широки, така че разсадът да е защитен от температурни промени. Достатъчната плътност на стените ще предпази кълновете от замръзване и прегряване.
 6. Структурата трябва да е здрава и плътна, с подсилено дъно, така че почвата да не се движи под механично натоварване, в противен случай кореновата система ще пострада. Крехките контейнери се счупват бързо и често са за еднократна употреба.
 7. Материалът трябва да е безопасен за почвата и растенията. Евтината пластмаса ще отрови почвата.

Пластмасова кутия за растения

Съвети! В допълнение към тавата за вода, понякога капаците са прикрепени към кутиите. Това ви позволява да създадете мини оранжерия без допълнителни излишни. Въздухът ще бъде постоянно топъл, което допринася за бързото покълване на разсад.

Как да направите кутия със собствените си ръце: идеи

Можете да осигурите на разсада удобен контейнер със собствените си ръце. Това не изисква наличието на специални инструменти или дърводелски умения: най-често срещаните домакински предмети са подходящи за отглеждане.

Предимствата на създаването на контейнери със собствените си ръце:

 1. Това е по-евтино от закупуването на готов контейнер.
 2. Можете да изградите контейнер с необходимия размер, да го настроите към перваза на прозореца.
 3. Евтините видове домашно приготвени контейнери не е жалко да се изхвърлят след употреба.
 4. Методът е удобен с това, че натрупаните във фермата материали няма да се разхищават.

Направи си кутия

Но кутиите за магазини също имат своите предимства:

 1. Пластмасовите контейнери са с достатъчна здравина.
 2. Не е необходимо да губите време и материали за изграждането на кутията.
 3. Голям избор от размери, форми и дори цветове на контейнерите.
 4. Може да се използва многократно.
 5. Лесно се почиства.
 6. Всички допълнителни елементи (покрив на оранжерията, палет) са включени в покупката.

Проста конструкция от дърво

Всеки подръчен материал ще направи: шперплат, дъски, например, от стара кутия.

За дървен контейнер за разсад със собствените си ръце ще ви трябва:

 • дъски,
 • бримки,
 • ъгли,
 • ножовка,
 • самонарезни винтове за дърво.

Дървен контейнер

Как да сглобите кутията:

 1. Първо се правят измервания.
 2. Дъските са нарязани и свързани с самонарезни винтове и ъгли в правоъгълник.
 3. Дъното на конструкцията е закрепено с самонарезни винтове. Не забравяйте отворите за източване. Удобно е да сглобите дъното от няколко части, между които ще има малка празнина.
 4. Най-лесният начин да направите клетките вътре в кутията е от картон - ако е необходимо.
 5. Капакът на контейнера е сглобен от тънки пръти и найлоново фолио. Пръчките се измерват пропорционално на стените, върху тях върху ноктите е прикован филм.

Минус кутии от дърво, както домашни, така и закупени: материалът е подложен на гниене поради постоянно излагане на влага. Срокът на годност на такива конструкции обикновено е няколко години. Ако е възможно, обработете контейнера с дървесни защитни съединения. Изсипете пръст и сейте семена само след като съставът изсъхне напълно.

Контейнер, изработен от пластмаса или дебел картон

Ще ви трябват пластмасови бутилки от 1 и 1,5 литра. Горната част на бутилката се изрязва с нож или ножица. Една саксия трябва да остане висока 7-10 см. Дъното е пробито на 2-3 места с шило - това са дренажни отвори. Но е по-добре да не вземате пластмасови чаши: те не са достатъчно силни, за да се доверите на разсада. Под механичен стрес стените лесно се рушат, което ще повлияе негативно на почвата и кореновата система на растенията.

Пластмасова кутия с разсад

Опция за твърда кутия - широка бутилка с обем от 5 литра или повече. Същите литрови контейнери ще направят, но трябва да отрежете не горната част, а отстрани. Кондитер за сладкарски изделия ще свърши работа.

За същите цели се вземат кутии със сок, кисело мляко. Вътрешността на съда е покрита с фолио. Този материал помага да се поддържа контейнерът топъл. Важно: всички контейнери за храна трябва да бъдат старателно измити и изсушени преди създаването на кутия. Останалите напитки ще повлияят негативно на растителността.

Съвети! За да създадете оранжерия, пазете върховете на бутилките и кутиите.

Метални кутии

Добър вариант са металните контейнери за чай или други насипни продукти. Предимствата на такива кутии: не ръждясват, лесни са за транспортиране, поддържат буца пръст с коренова система неподвижна. Единствената трудност е създаването на дренажни отвори. Ще ви трябва горещ шил или подобен метален предмет.Ако има бормашина, в нея се вкарва метална бормашина, но стърготините трябва да бъдат внимателно отстранени.

Съвети! Други налични инструменти: голяма тава за яйца. Запазете черупките, добавете среда за покълване и поставете в контейнера.

Метални кутии

Най-евтиният начин е да поставите почвата за разсад в найлонови торбички. От такъв контейнер е лесно да преместите разсад в открита земя, но трябва да го боравите с изключително внимание. Не е необходимо почвата да се нарушава, преди да се преместят издънките.

Отглеждането на здрави разсад изисква грижи както по време на сеитбата на семената, така и в процеса на тяхното преместване в открита земя. Правилно избраният капацитет ще опрости задачата за вкореняване, преместване на разсад до обекта, а също така ще защити разсада от често срещани проблеми: разтягане, изсушаване, увяхване, изоставане в развитието.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци